Видео от протестите срещу отмяната на статута на парк "Странджата"

По повод протестите срещу ре??ението на Върховния административен съд, Симеон е пуснал връзки към следните клипове:

Полицай спори с граждани на “Попа”:

Арести и меле – “Орлов мост”:

Пълен репортаж по темата се появи в “Дневник“. Видях, че и в “Новинар” има кратка бележка с една снимка, но като цяло медиите са все още длъжници, май – ако съдя по реакциите на други блогъри.

От репортажа на Симеон Патеев в “Дневник” не разбрах само едно – какво общо с парк “Странджа” има кметът Бойко Борисов:

Във вторник следобед протестиращите природозащитници се срещнаха и със столичния кмет Бойко Борисов, който призова премиера Сергей Стани??ев да внесе в Министерския съвет план за управление на Природен парк “Странджа” по подобие на останалите паркове. По думите му прокуратурата трябва незабавно да се самосезира и да започне проверка на кмета на Царево Петко Арнаудов. Борисов обеща да узакони следващите протести на еколозите само ако се намери вариант, при който да не се създава анархия. Той съобщи, че имал уверение от екоминистъра Джевдет Чакъров, който щял да обжалва ре??ението на ВАС, с което се отменя статута на Странджа.

Ако протестиращите са се срещали с него като кмет, не е нормално да обсъждат колегата му Петко Арнаудов в негово отсъствие, че и то в контекста на прокуратурата*. Ако е било, за да се узаконят протестите, такива протести (фле??-моб) не могат да се регулират. А ако е било като лидер (неформален?) на новата му партия, тогава така и би трябвало да се отбелжи в репортажа. Неясно ми е и защо кметът Борисов ще има уверението на министъра Чакъров за действията на последния по отно??ение на ре??ението на 3-членния състав на ВАС. Г-н Чакъров не се намира в някаква зависимост от кмета на София, че да трябва да го уверява в каквото и да е.
Дано не се окаже, че кметът Борисов е ре??ил да “яхне” недоволството с думите “Ние правим паркове, за да няма строителство, те ги пускат”.**

______
*,** – Ако не друго, през годините, когато Борисов бе главен секретар на МВР, стана ясно, че той не разбира много от право и за него ролите на прокуратурата, съда и следствието са малко объркани. Негова е репликата по адрес на съдиите “ние ги хващаме, те ги пускат”. Тя само издава, че човекът (се прави, че) не разбира защо полицейската работа не свър??ва със залавянето на някой, за който самите полицаи твърдят, че е престъпник. Работата започва със събирането на доказателствен материал, от който съда може да стигне до извода, че са налице достатъчно данни и факти за твърденията на полицията. Да се иска задържане на “престъпници” само защото полицията мисли, че те са такива, е не само опасно за държавата, а е опасно за хората.

This entry was posted in на български. Bookmark the permalink.

2 Responses to Видео от протестите срещу отмяната на статута на парк "Странджата"

  1. Pingback: Cool Stories » Blog Archive » Кметът на Царево пи??е писмо до министъра, предлага извънсъдебно споразумение

  2. Pingback: Странджа

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.