Популизъм в действие 2: Бойко Борисов

Весела Ангелова го е казала, но е в тон с преди??ната моя публикация по темата. Препечатвам нейното мнение изцяло, без редакторска намеса:

Ясен месец я изгрява, я кой го знае
от Весела Ангелова

Естествено, пет минути преди протеста (образно казано) имаме промени. Наслаждавайте се:

Бойко Борисов: Момчета, не си играйте на революционери*!

За еколозите, които искат да протестират довечера срещу ликвидирането на Странджа като природен парк, искам ясно да повторя – вървете пред Народния театър, а не пред президентството. Това разре??их и ясно ви обясних защо.

Приберете си призивите, които пускате в интернет за събиране пред президентството, защото нару??авате закона. Ако отдете там, полицията ще бъде в пълното си право да действа. Нещо повече – полицията ще бъде длъжна да действа. ?? аз ще съм първият, който ще се изкаже в нейна защита. Защото иначе не сме държава. Демокрация – да, но анархия – не!

За който не ме е разбрал, обяснявам отново. Гражданите имат право да протестират. По закон те са длъжни да уведомят мен като кмет на София за протеста си. Пак по закон аз съм длъжен да им разре??а протеста. Но съм в правото си да определя мястото, на което този протест да се състои, като се съобразя с интересите на всички граждани.

Не одобрявам митинг на еколозите пред президентството днес по две причини.

Първо, на официално посещение в България е държавният глава на Германия. Не виждам защо някой – дори в името на правилна кауза – трябва да му се търкаля в краката.

Второ, софиянци също имат граждански права и не бива да бъдат наказвани. ?? в името на най-благородната кауза не бих позволил центърът на този двумилионен град да бъде блокиран.

Народният театър “??ван Вазов” е само на стотина метра от президентството. Протестът и там ще бъде видян и чут прекрасно. Така че моето ре??ение не ощетява по никакъв начин протестиращите, а защитава интересите на всички граждани.

Момчета и момичета, не си играйте на революционери. Разбирам ви, че искате да обърнете внимание на обществото за беззаконията, които се правят. Но това не може да стане с незаконни действия. Каузата ви е благородна, не я обезценявайте.

Да, германският държавен глава протести не е виждал, разбирам. Това първо. Второ, значи ако двеста човека легнат на земята, ще блокират София и ще накажат софиянци. Ако двеста таксиджии обаче блокират София (с чие разре??ение го направиха и що не бяха наказани, господин кмете?) това е достойно за уважение.

Законите, господин кмете, не могат да се прилагат избирателно. Значи, или ще арестуват равнопоставено с природозащитницте и таксиджиите, които блокират София без абсолютно никаво разре??ение, или няма да арестуват хора, проявяващи гражданско неподчинение.

Докато не започнат да прилагат законите еднакво за всички, да глобяват дебеловратите ламборджинисти и кретените, строящи без разре??ително, фал??ификаторите на подписи и пр., просто нито полицаите, нито кметовете, нито който и да било друг имат правото да изтъкват, че били в правото си да арестуват група хора, на които по случайност им пука за Странджа. Законът не е лотария, в която, ако изтегли?? нужното билетче, ще важи или няма да важи за тебе, ясно?! След законът очевидно не важи за таксиджии, мутри и всякакви други, следователно не важи и за природозащитниците, така че, полицията, долу лапите!

=====

Ясен Праматаров също е писал по темата:

Преди малко за кратко страницата на спонтанния протест за защита на парк “Странджа” изчезна. Бе??е заменен от стандартна тестова страница на Apache от GNU/Linux дистрибуцията CentOS. Не знаех на какви системи хостват в hit.bg, а и не ми се проверява??е. В първия момент ре??их, че някой е отровил DNS-ите при мен, после си казах, че може и да е deface-нал нарочно сайта за привличане на внимание.

Да, ама не – след още пет минути цялата страница е официално изтрита. Показва се подразбиращата се страница на hit.bg за гре??ка 404 (not found). Няма я и все едно никога не я е имало.

Дали е съвпадение, че малко преди това обичният ни кмет, дето имаме за полицай (или бе??е обратното, мне, май бе??е пожарникар, който се прави на генерал) е казал пред журналисти “Момчета, не си играйте на революционери!” по адрес на протестиращите.

Логиката е следната:

??маме ЗАКОН. Този ЗАКОН трябва да се спазва, щото иначе – акано. Който не спазва ЗАКОНА – в кау??а. Законът, който се спазва в българия е все такъв, дето има нещо общо с МВР. Защо никой не спазва законите за строителството, защо никой не спазва правилника на парламента (искам името на депутат, който е присъствал на всички заседания и не е гласувал с чужда карта!)?

Защото сме бандитска държава. Не че ние гражданите сме бандити – самата държава си е бандитска. Властта е изградена от бандити (не визирам никого конкретно, разбира се). Които могат да казват “Гражданите имат право да протестират, но само както, когато и където аз им разре??а” (или нещо подобно, няма значение) и след това да спят спокойно.

Обаснението на кмета Борисов за натиска за пренасяне на протеста пред театъра:

1) ??двал някакъв немски министър точно по това време. Не било хубаво, да не сме се излагали пред германеца.

Значи гражданите са някаква измет, папчач, която ще изложи страната (или управлението й, или кой знае какво, може би самите тези граждани). Байганювците, про??ляците и хулиганите, които немецът не трябва да вижда, щото кой знае какво ще си помисли! Че то при него няма протести, не – как да има, там само яко полиция навсякъде и навсякъде кметовете идват от силови структури.

2) Софиянци не трябва да бъдат наказвани с блокада. Дори и в името на най-благородна кауза кметът няма да разре??и блокада на центъра на двумилионен град.

Така казва в интервюто – значи за него най-благородното нещо е да не се блокира двумилионен град. Е, всеки с принципите си.

Уточнение: Обявеният за днес протест не включва??е блокада. Обявено бе??е само кратко, най-много половинчасово присъствие на тотоара пред “партийния дом”. Показен спонтанен протест. Нищо друго. Къде видя кметът призив за блокиране на движението?

Да, може да има провокатори, които да “завлекат” хората към блокада. Но това не е политически митинг, на който отиват случайни хора, а събиране на интернет-грамотни (в подавляващата част) защитници на българската природа. Нормалното нещо на такъв протест е всеки да следи своите реакции и реакциите на приятелите си и да се пази от провокиране. Защото знае защо е там и знае какво може да направи полицията.

Накрая:

Никой не иска да се конфронтира с полицията, сакън! Вярно, че чисто формално погледнато всяко блокиране на кръстовище следва да се премахва с полицейска принуда. Но никой не трябва да гледа на законите чисто формално!

Винаги има златна среда – хората имат право на кратък спонтанен протест, чисто чове??ко право. ?? винаги такъв протест може да бъде изтърпян, изчакан и безмълвно разре??ен. В разумните му граници във времето.

В крайна сметка е важно не законът да ни формира, а ние да формираме законите. Това е добре всички властимащи да си припомнят преди лягане, защото дне??ните недоволни младежи са тези, които ще ре??ават съдбата на обществото утре. Може би с нови закони, ако се запази обществената система. Може би с публични изказвания, ако се открие начин за по-силно местно самоуправление или друга анархична форма на обществен ред по места. Кой знае…

_____
* – Връзката към сайта “За града” е добавена допълнително. Това е редовният седмичен коментар на кмета на София в сайта “За града”. Под неговото мнение за 2-3 часа след появата му има 35 коментара. (б.м. – В.М.)

This entry was posted in на български. Bookmark the permalink.

2 Responses to Популизъм в действие 2: Бойко Борисов

  1. Marfa says:

    Благодаря ти, Вени 🙂

  2. oggin says:

    забраняват протести , спират сайтове … прав е ББ … не трябва да си играем, а да бъдем революционери

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.