Още протести срещу промяната на статута на Народен парк "Странджа"

най-ново: снимки тук.

Преди малко завър??и блокадата на “Орлов мост”, обявена по ??нтернет за 19:30 часа. За събитието първи пуснаха информация от “Фокус” в 19:55 часа.
Според съобщението на агенцията
Около стотина младежи природозащитници се подготвят за протест в защита на природен парк “Странджа” на кръстовището на Орлов мост в София. Младежите са се събрали, за да протестират срещу ре??ението на Върховния административен съд отпреди няколко дни, което обяви за незаконосъобразно създаването на парка. Еколозите носят плакати с надписи. “??скам Странджа да остане”, както и такива срещу “подкупните държавни институции”. С мощни освирквания те дадоха началото на протеста, след което се очаква младежите да блокират кръстовището на Орлов мост.
Пет минути по-късно “Фокус” предаде
Протестиращите в подкрепа на парк Странджа еколози седнаха в средата на кръстовището на Орлов мост и не дават признаци, че скоро ще пуснат движението, предаде репортер на Агенция “Фокус”. С викове: “Странджа”, “Мафия” и др. младежите изразяват подкрепа за съхраняване на парка. На място пристигнаха две полицейска коли, които бяха посрещнати с бурни освирквания.
В 20:09 от агенцията осведомиха
Сериозно задръстване се образува по бул. “Цариградско ??осе” в посока центъра, където вече повече от 20 минути е блокирано кръстовището от протестиращи еколози в защита на парк “Странджа”. Младежите скандират: “Всеки ден ще е така до победата” и отказват да освободят кръстовището. За момента не се пропускат никакви автомобили, нито коли на градски транспорт. На място пристигна още полиция. Засега обаче полицаите не предприемат никакви действия срещу протестиращите, които са вече около 200 човека.
?? така преди по-малко от 15 минути излезе и последното (засега) съобщение
Протестиращите в подкрепа на природен парк Странджа еколози освободиха движението на кръстовището на Орлов мост в столицата. Протестът на природозащитниците продължи около половин час и протече мирно и тихо, без сблъсъци с полицията. Движението вече е освободено, но все още има колона от чакащи автобуси и тролеи на градския транспорт, тъй като веднага след блокадата на натовареното кръстовище се образува задръстване. Участниците в протеста постпенно се разотиват.“.

Агенция “Crossсъщо съобщи приблизително по същото време:
“ай-малко 100 млади хора се събраха в София, за да протестират в защита на природния парк Странджа. На Орлов мост движението вече е спряно. Огромно струпване на автомобили и автобуси се образува на бул. “Цариградско ??осе” в участъка около Орлов мост. “Мафия! Странджа! ??скаме Странджа да остане!”, скандират събралите се младежи, които дори са насядали по земята. Те не са поискали разре??ение за акцията си от Столична община. На мястото са до??ли и полицаи.
Природозащитниците протестират срещу ре??ението на Върховния административен съд от миналата седмица за заличаване на природен парк Странджа. В петък младите еколози протестираха в защита на парка, като спряха за известно време движението по столичния булевард “Васил Левски”

Още по темата: Върховният административен съд обяви за нищожна заповедта, с която е създаден Народен парк “Странджа”

Очаквайте скоро снимки, благодарение на няколко блогъри – ще допълня по-късно днес с актуални връзки.

последни новини:

22:15 часа:
Петима от протестиращите са били задържани от полицаи и отведени в Първо РПУ. “Фокус” съобщава, че в момента пред полицейското управление има протест.
23:50 часа:
Според “Крос” задържаните са над 20.

Снимки: тук.


ВН??МАН??Е: За попиталите ме дали имат право да снимат такива събития ето и отговор. Да, Конституцията ви дава това право: “Чл.32. алинея (2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.” Щом знаят, че ги снимате, няма проблем. Ако изрично каже, че не искате да го снимате, тогава му кажете “ОК” и престанете да го снимате. В такива случаи полицаите са изнервени и не си струва да се заяждате. Но имате право да снимате всеки друг полицай, който не е изразил изрично несъгласие.

Допълнение от 3-и юли:

??зглежда арестуването на 35 човека (по данни на МВР, виж и по-долу) се оказа достатъчно, за да може медиите да проявят интерес към протестите. Но не и към казуса “Странджа” (виж тук). МВР започва информацията си с това, че е пострадал полицай, ето и пълното съобщение:

При опита да бъде възстановен обществения ред е пострадал полицай

Снощи към 19.30 часа в Първо РПУ е съобщено за провеждането на нерегламентиран протест в района на кръстовището на булевардите “Цариградско ??осе” и “Евлоги Георгиев” в района на “Орлов мост”. Предвид натоварения час, засиления трафик в тази част на столицата и реалния риск от пътни инциденти и усложняване на транспортната обстановка, към мястото веднага са изпратени 50 служители на “Сили за превенция и охрана” и столичното Първо РПУ.
Пристигналите полицаи установяват, че около 200 ду??и са седнали на пътното платно, движението на градския транспорт и автомобилния поток е блокирано. ??нспектор от специализираното подразделение веднага е направил опит да влезе в разговор с ръководителите на протеста за да бъде изяснен незаконния характер на проявата, като на протестиращите е разпоредено да освободят незабавно платното за движение. Потърсена е помощ и от допълнителни полицейски сили за гарантиране на реда. Природозащитниците не се вслу??али в нарежданията и това наложило изграждането на кордон около тях, както и предприемане на действия за освобождаване на кръстовището. Неизпълнилите полицейското разпореждане са задържани и отведени в Първо РПУ за изясняване на обстоятелствата. По-късно е получен и друг сигнал за блокиране на кръстовището на булевардите “Евлоги Георгиев” и “Драган Цанков”. Отново незабавно са насочени полицейски служители. На събралите се там около 100 ду??и, блокирали второто натоварено кръстовище, е обяснено за пореден път, че проявата е незаконна и им е разпоредено да освободят платното .
След явния им отказ да се съобразят с разпореждането, пресечката на двете пътни артерии е освободена, най-изявените протестиращи са отведени в Първо РПУ, като някои от тях оказали съпротива, а това наложило използването на белезници.
В полицейското управление са отведени и задържани 35-ма, един от служителите е получил лека контузия на ръката. След преглед в ??нститута “Пирогов” той е освободен.
Задържаните /от двете кръстовища/ са на възраст основно от 18 до 42 години, 28 мъже и 7 жени. От тях двама са посегнали на полицаи, /към момента един от тях е с мярка задържане за 24 часа и още е в РПУ/; всички доведени за неизпълнение на полицейско разпореждане са дали писмени обяснения по случая и са предупредени на осн. чл.56 от ЗМВР, на повечето са съставени актове, на други са връчени призовки, след което са освободени. От задържаните петима са известни на органите на реда. 22-ма са столичани, другите участници в непозволения протест са с адреси в различни краища на страната.

This entry was posted in на български. Bookmark the permalink.

6 Responses to Още протести срещу промяната на статута на Народен парк "Странджа"

 1. Michel says:

  Още коментари и снимки:

  http://www.optimiced.com/bg/2007/07/03/civic-protest-to-protect-strandja-monday/

  Нека Странджа остане! (новият поздрав и девиз!) 🙂

 2. Още снимки, само че в черно бяло –
  http://tropot.net/photoblog/

 3. Pingback: Вторият протест за Странджа « Ghibli’s place

 4. Nikola says:

  http://savestrandja.hit.bg/

  ТОЧНО в 19.30 пред президентството в сряда (4 юли).
  Ще лежим на тротоара пред административната сграда на парламента до президентсвото , но бързо (до 20.00 най-късно) ще се разпръснем ?? НЯМА ДА БЛОК??РАМЕ ПЪТЯ, защото арестите на 35 ду??и бяха в повече и защото тази полиция не заслужава да й даваме „още“ поводи за грубиянщина тази седмица
  ТРЯБВА ДА СМЕ ПОСТОЯНН?? ?? ДА СМЕ ПО УЛ??Ц??ТЕ ДОКАТО НЕ Н?? ??ЗПЪЛНЯТ ??СКАН??ЯТА! ТОВА Е! ДРУГ ВАР??АНТ НЕ Н?? ОСТАВ??ХА!

 5. Pingback: Cool Stories » Blog Archive » Видео от протестите срещу отмяната на статута на парк “Странджата”

 6. oggin says:

  тайно и загадъчно изчезна вече 1 час http://savestrandja.hit.bg/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.