Никой от ЕК или ЕС не се е държал така безцеремонно с България!

Патриарх Неофит, президентът Радев, патриарх Кирил

Вместо заключение по темата за визитата на руския патриарх и “конското”, което той най-нагло държа на президента Радев.
Днес, 11-и март 2018 г., руската новинарска агенция ТАСС (не е майтап, те си възстановиха името от съветско време!) е публикувала интервю с г-н Радев.

В него президентът казва:

“В хода на своята предизборна кампания нееднократно заявявах, че “еврофилията” не означава “русофобия”.

Прав е, разбира се.

Но колко ли са хората, които ще си дадате сметка, че думите му не се отнасят за българите?

В България хората, които искат страната да бъде част от Европейския съюз не може да бъдат наречени русофоби. Напротив – сред някои от най-ревностните последователи на ЕС са хора, които са учили в СССР, говорят свободно руския език и познават руската култура.

Не, изглежда по-вярно е обратното: хората, които обичат Русия, не обичат ЕС и изобщо – Запада.

Впрочем, у нас думата “русофоб” се използва от определени лица, като под нея обикновено имат предвид не хора, които не обичат Русия, а такива, които не обичат Русия… достатъчно — според мерките на самите русофили, разбира се.

Уважаеми хора,
Не може да не ви е направило впечатление, че днес в България е много трудно да се критикува политиката на Руската федерация (и в този контекст – наглото поведение на руския патриарх, който говореше не като висше духовно лице, а като депутат от руската Дума, при това не добре запознат с историята!), много по-трудно, отколкото да се критикуват ЕС и САЩ.
Защо е така – ясно ви е, нали?
Критикуващите руската антиевропейска (а следователно – и антибългарска!) политика тутакси биват нападани онлайн, а и в някои от традиционните медии с обвинения, обиди и т.н. Понякога атаките са от тролове, друг път – от измислени профили и др.п.

Критикуващите Европейския съюз, САЩ и изобщо – Запада – нямат такъв проблем, защото това е нормално поведение за свободни хора от страна, в която човешките права се спазват. На Запад, в ЕС и САЩ няма нищо лошо, нито пък страшно, когато човек критикува каквото и да е.

Вие да сте чули някой от Европейската комисия или ЕС да е дошъл в София и да се държи като руския патриарх с нашия президент?

Представяте ли си Папата да дойде и да държи такъв език?!

Аз не си го представям.

Хора, които не са силни или не защитават силни позиции, обикновено са по-агресивни, защото се опитват да компенсират липсата на аргументи и факти със силни думи и силови жестове. Това обяснява най-добре защо руският емисар се държа така нагло. Е, може и да е от липса на възпитание, разбира се. Или от двете. Но не може да не е нито от едното, нито от другото.

На горната снимка е и българският патриарх.
Вече няколко дни изминаха, откак той беше свидетел на думите и поведението на руския си колега, но още не сме чули какво мисли патриарх Неофит по темата.
Един истински църковен водач, на автокефална църква, не може да стои безмълвен, когато негов колега, от същата по статус църква излиза от полето на религията и тръгва да играе мача на друг терен, за който нито е подготвен, нито има право да играе…

ДОПЪЛНЕНА, 12.03., 21:20 ч.: 
Българската патриаршия реагира:
“Срещата на патриарх Кирил с българския президент на 04.03.18 се проведе с участието на българския патриарх Неофит и митрополити от БПЦ.
В своето изказване патриарх Кирил изложи болката и разочарованието си от принизяването на ролята на Русия в руско-турската освободителна война и отдаването на почит и на други, според него държави.
Президентът Радев с такт и достойнство увери патриарха на Руската православна църква, че българският народ никога не е преставал да отдава почит и заслужена благодарност на руския народ, на Руската църква и на воините от армията-освободителка на император Александър II и президентът е изразил всичко това в своите речи на честванията на 3 март.
В същото време, президентът Радев изрично подчерта, че така както Църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър II и загинал за българската свобода, независимо от неговата националност.
Патриарх Кирил сам предложи да приключи тази тема, след като президентът му напомни за тезата на самия патриарх за силата на мълчанието.
През целия разговор президентът се държа като държавник, с уважение към своя събеседник, но и отстоявайки твърдо своите позиции, което силно впечатли главата на Руската православна църква.
В края на разговора патриарх Кирил отправи благословията си към българския президент, но последният каза, че я е получил вече с встъпването си в длъжност от мъдрия Български патриарх Неофит.”

П.П. За онези, които си мислят, че е нормално руският патриарх да се държи назидателно и да води политически речи – за тях Михаил Иванов пише на стената си в коментар под своя статус, в който Людмил Чехларов казва: “Църквата нали за това е създадена-да стабилизира централната власт.”:
“Не, не е за това създадена. Църквата това е тялото на Исус Христос, което се състои от всички, вярващи в него. Църквата не са духовниците, които са само служители.Църквата това са вярващите. Добре известни са думите на Христос: “Отдай кесарьовото кесарю и Божието Богу.” Църквата съществува с едно единствено предназначение – да отдава Божието Богу. Използването на Църквата за политически цели е безбожие и противоречи на Конституцията.”

Още по темата в моя блог – статията Руският патриарх изопачава историята и явно си мисли, че ние пасем трева.

_____

* – Още за патриарх Кирил – тук.

This entry was posted in Bulgaria, на български, общество. Bookmark the permalink.

One Response to Никой от ЕК или ЕС не се е държал така безцеремонно с България!

  1. Росица Лаханова says:

    С наглото си, недопустимо от всякаква гледна точка поведение, т.нар. руски патриарх Кирил успя с две изречения да настрои срещу себе си и Русия малкото българи, опитващи се да съхранят някакво положително чувство към страната, която в агресивната си война за Босфора и Дарданелите избута от България турския агресор. Русия никога не е искала свободна и независима България, затова и така яростно се съпротивлява на Обединението ни! Да, обикновените мужици, оставили костите си по пътя, вероятно са мислели, че войната е за християните-българи, но руската имперска политика е насочена към топлите проливи. Нека не си мислим, че и думите на Кирил не са съгласувани с Кремъл и че това е било просто негово емоционално “избухване”! В ЦК и КГБ място за емоции няма.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.