Руският патриарх изопачава историята и явно си мисли, че ние пасем трева

Руският патриарх говори по време на среща с президента Радев. Снимка: YouTube.

За всички, които добре знаят руски език – вижте видеото; вслушайте се в думите на човека, който говори; чуйте внимателно какви опашати лъжи казва не кой да е, а главата на руската православна църква. Наглостта на руския патриарх Кирил няма граници! При това той не говори на президента Радев – не, напротив, обръщайки се към камерите, патриархът нарежда неговото лъжливо и безочливо послание да стигне до всички българи.

Патриархът: Ние сме за историческата истина (3:57 мин.).
Истината: Да разгледаме какво по-конкретно казва той и дали казаното отговаря на историческите факти.

Патриархът: Руско-турската война била продиктувана от любовта на Русия към България.(1:58)
Истината: Тази причина я няма в нито един от учебниците по история. Нещо повече, в Манифеста за обявяване на войната (12 април 1877 г.) руският цар Александър II споменава България след Херцеговина, а и след Босна. В него се говори за “облекчаване участта на християните на Балканите”. Разбира се, основната причина е друга – и патриархът я споменава малко преди това: загубата на територии и пари в резултат от Кримската война. В България обаче знаем колко беди е донесла Кримската война на българското население, а самият факт, че патриархът я споменава на няколко пъти е ясен знак, че той или не знае, или знае, но се подиграва на българите.

Патриархът: Войната била обявена в пълна дипломатическа изолация, цяла Европа била против,  (1:38), даже целият свят (2:16).
Истината: Това е, разбира се, лесна за опровергаване лъжа – на 8-ми юли 1876 г. Русия сключва тайно споразумение с Австро-Унгария, т.нар. Райхщадско споразумение, с което си осигурява дипломатическа помощ за войната, която ще бъде обявена едва през 1877 г. На 15-и януари 1877 г., още преди да завърши Цариградската конференция – и пак преди да бъде обявена войната – между двете страни е сключена и допълнителна тайна Будапещенска конвенция, с която се уточняват подробностите по предстоящата война. И не е само това – Бисмарк насърчава руския цар да започне войната!
Не е вярно, че Русия е била в пълна дипломатическа изолация.

Патриархът: Трудно ми бе да слушам как други страни участвали във войната. Нито полският сейм, нито литовският сейм са взимали решение за обявяване на войната. (2:54)
Истината: Опит за заблуда. И Полша, и Литва са тогава част от руската империя. Но в руската армия има румънци, финландци – с цял Лейбгвардейски финландски пехотен полк, украинци, поляци… Във войната загиват също така и сърби, и черногорци. И накрая, но в никакъв случай не по значение, във войната участват хиляди български доброволци, които изиграват особено важна роля в боевете на Шипка, но не само. В наши дни за подобни армии се казва, че са многонационални. Впрочем, добре е да напомним на патриарха, че във войната загиват 11905 души, на които признателният български народ е издигнал стотици паметници по територията на цялата страна. Менторският тон и лъжите не помагат с нищо за опазване паметта на загиналите воини.

Патриархът: Освобождението било безкористно (5:33)
Истината: Всъщност Русия получава значителни територии и пари от Турция, но и България е задължена да заплаща поддържането на окупационния руски корпус на своята територия. Преди някой да се развика, че не е имало такъв корпус, препоръчвам му да прочете целия текст на Берлинския договор, а по-специално внимание да отдели на чл. XXII.  Българо-руската финансова конвенция от 1883 г. урежда размера и начина на погасяване на окупационния дълг на Княжество България към Русия. Сумата е 26 446 635 златни лева, както сочи изследването “История на външния държавен дълг на България (1878-1990), издание на БНБ, стр. 206.

И т.н., и т.н.

Дори кратък преглед на казаното от руския патриарх демонстрира (без да обръщаме внимание на тона, с който го казва!) наглост и чувство за безнаказаност, както и изключително лошо възпитание и поведение на човек, дошъл на гости в чужда държава и чужда къща, в която се опитва да наложи на българския президент, на българската държава и на българския народ някакво чувство за вина.

Българският народ е признателен на всички загинали във войната и им отдава напълно безкористно почит – и така вече 140 години!
Българският народ няма нужда от постоянно натякване, че трябва да бъде благодарен за освобождението, още повече, че от този народ са излезли хора като Левски, Ботев, Волов и хиляди други, които са отдали живота си в борба за свободата на България – и при тях това е действително напълно безкористно
Българският народ няма нужда от фалшива история.

 

This entry was posted in Bulgaria, история, на български and tagged , , , . Bookmark the permalink.

15 Responses to Руският патриарх изопачава историята и явно си мисли, че ние пасем трева

 1. Георги Пипин says:

  Браво, Вени! Жоро

 2. Ивайло Петрунов says:

  Безпощадно вярно. Поздравления.

 3. Искра Баева says:

  Нека не подценяваме историята. Това, че в Руско-турската война са загинали 11 хил. руски военни е смешно. Тези данни са само от болниците. Та само 3 хил. са загиналите български опълченци, които инак са около 7 хил. Това, че ние си мислим, че общественото мнение в цяла Европа се надига в защита на кланетата след Априлското въстание, си е наш проблем. Всъщност на първо място са кланетата след въстанието в Босна. Че Русия се възползва от тази промяна в европейското обществено мнение към Османската империя, за да се върне на европейската сцена след унизителното си поражение в Кримската война, която я изхвърля като военна сила дори и от Черно море, е безспорно. Да не заравяме също така, че през 50-те години Османската империя в Западна Европа е причислена към цивилизацията, за разлика от Русия – която е олицетворение на варварството. Но славянофилската пропаганда е безспорна и именно тя кара толкова много руснаци да се запишат като доброволци. Руската имперска армия е руска, независимо от етническия характер на войниците – те са мобилизирани в руската армия. Ако подходим с днешните критерии, трябва да кажем, че през 1812 г. в Руския са нахлули френско-полски войски, защото поляците са една трета от “великата армия” на Наполеон. А как трябва да наречем Руската империя, ако се съобразим с етническия характер на управляващите я, а Британската? Така че – по-внимателно с историческите факти, когато се обсъжда/осъжда съвременната политика. Проблемът с тази война е, че от днешна гледна точка изглежда неудобно, че ни е освободила Русия, а не Австро-Унгария или Великобритания, но какво да се прави, такава е историята.

  • veni says:

   Уважаема г-жо Баева,
   Изобщо не е смешно. Ето жертвите – 15 567 убити (от тях 11 905 на Балканския фронт, останалите – на Кавказкия фронт), 56 652 ранени (от тях 6 824 починали от раните си), 82 636 починали от болести. Справка: Военно медицинский отчет за войну с Турцией 1877-1878 гг. Дунаская армия ч.2 стр. 513; Кавказская армия ч.1 стр. 19. Рових се онзи ден из Интернет, документите ги има сканирани, данните са от издание от преди над 100 години. Но сте права за Босна – тамошните кланета са повода. А това, че армията е руска – руска е, разбира се, но в нея участват, бият се и умират войници от различни националности. От днешна точка не изглежда никак неудобно; неудобно е само желанието на държавата отново да се снишава, вместо да погледне истината в очите, с изправена глава.

   • Искра Баева says:

    Значи, според Вас, загинали са само онези, отчетени в тези статистики? Ами тогава да проверим дали наистина има загинали финландци, украинци, белоруси, литовци и т.н.у а дали не е загинал и единственият японец (всъщност той е останал жив). Ама ако няма регистрирани такива дали не трябва да си изтеглим думите на признание? А умрелите от болести не са ли жертви на войната, а избитите българи не са ли жертви на войната? Дали биха умрели от болести, ако не бяха из нашите земи на война. Така че и според Вашата сметка жертвите от военните са малко под 100 хил. Да не говорим за жертвите сред цивилното население – както българското, така и турското. Така че жертвите от тази освободителна за нас война трябва да се почитат, но да не се пренася днешната политика върху историческите събития, станали в съвсем различна обстановка. А че европейските държави не искат създаване на българска държава, е вярно. Затова са и предварителните договорености. Предполагам, че знаете за техния опит да превърнат Източна Румелия в небългарска държава – затова е и така наречена, но изборите на Областно събрание им объркват сметките. Пак ще повторя, не е добре да използваме историята като политическо оръжие – от никого.

    • veni says:

     Моля, къде видяхте това да е “моя сметка”? Аз цитирам исторически източници. Това са си писали самите руснаци. Факт е, че загиналите не са (както пишеше на входа на “Ал. Невски”) 200 000. Не са и 100 хиляди. Но и 100 да бяха, ние пак щяхме да им отдадем почит. Президентът го направи в словото си, но на руския патриарх не му хареса. И реши, че трябва да изяви недоволството си публично. Аз само посочих неверните неща в неговите твърдения. Броят на загиналите в сражения руснаци съм посочил в контекста на това, че нашата държава, народът ни, политиците, но и обикновените граждани са построили и поддържат стотици паметници, посветени на жертвите.
     Наглият и надменен тон, обръщението към журналистите, както и редактираното видео, публикувано по начин, който да създаде представа у зрителя, че руският патриарх командва българския президент — това е основното, срещу което се боря. Би било добре да пуснете Вие как се борите с тези лъжи.

     • Свилен says:

      Мисля си нещо, което някак си логично произтича от твърденията, че въпреки наличието на много народности в армията на руския император, то тя е руска и всички загинали на балканският военен театър трябва да ги сложим в графата руснаци. В такъв случай населението по днешните български земи на Османската империя трябва да се етикира като османци, защото са поданици на султана. Излиза тогава, че руската армия освобождава османци от султана, понеже по това време няма България като субект – е, има българи, но кой го е грижа, след като финландците в руската армия са руснаци?

 4. Димитър Родозов says:

  E, руският патриарх драматизира малко в огорчението си, но и Вие, гледам боравите с фактите избирателно – ”България е задължена да заплаща поддържането на окупационния руски корпус на своята територия. ”. Вероятно говорите за Временното руско управление от 1878-1879г. Това управление създава устои на новата държава, може да прочетете за това. За издръжката е вярно, но така извадено от контекста на цялостната картина е некоректно.

  • veni says:

   Всъщност не, г-н Родозов. Тъкмо допълних (със съответната връзка) частта за дълга.
   Българо-руската финансова конвенция от 1883 г. урежда размера и начина на погасяване на окупационния дълг на Княжество България към Русия. Сумата е 26 446 635 златни лева, както сочи изследването “История на външния държавен дълг на България (1878-1990), издание на БНБ, с. 206.

 5. Георги says:

  Има сериозни пробиви в аргументацията на автора, наречена “истината”! А по пунктове те са:
  1) “Облекчаване на участта на християните на Балканите” НЕ изключва същите в България, нали?
  2) “Основната причина” за войната не я знае и авторът на статията, защото не е записана в “Манифеста за войната” (нали на него се позовава?) Останалото са авторски инсинуации, при това – неаргументирани.
  3) Какви “беди е донесла войната на българското население” по-различни от всички общи беди, свързани с войни? Ама такава е цената на Освобождението от поробителя – война! Има и исторически случаи без войни, но пък с протести и съответни жертви (напр., независимостта на Индия от Британско колониално владичество под предводителството на Махатма Ганди).
  Велислава Дърева се оказва права, че вековете под турско робство се счита от русофобите днес за период на “рахатлък” 😉
  4) За споразумението с Австро-Унгария – може и да е вярно, макар че, бидейки тайно, няма как да стане ясно на всички останали държави и народи, че Русия е имала съюзник. Т.е. официално си е била в изолация.
  5) “Нито полският, нито литовският сейм са взимали решение за война” – абсолютно вярно! Авторът по-долу сам се опровергава като казва, че “по това време Полша и Литва са част от Руската империя”, т.е. решението го взема Русия, а не губерниите и подвластните територии! Това че армията е многонационална, не значи, че по-късно сформираните държави имат роля за обявяването на войната. По тази логика и България трябва да носи вина за участието на българските яничари в турските войски, потушавали многобройните въстания в отоманската империя!?
  6) За “руския окупационен корпус” в България не съм запознат, може и да е имало. Това обаче не омаловажава ролята на войната за възстановяването на държавата ни като такава.
  7) Не е вярно, че “българският народ отдава признателност на всички загинали във войната (разбирай – народности) 140 години” – за литовци и поляци се заговори едва сега, сигурно не без подсказката на такива соросоидни организации като “Америка ВЪВ България” 😉

 6. Христо says:

  Ами аз съм против всякакви подобни чествания – с веене на знамена (каквито и да е било) и безсмислени патритотични речи. Изказването на руския патриарх беше все едно от някой член на партията на Жириновски, но както и да е…При това ако изхождаме от тази формална историческа логика не само Финландия, Полша и Литва, но и Русия не е трябвало да бъде спомената. Съвременна Русия е де факто и де юре наследник не на Руската империя, а на Руската съветска социалистическа република – част от състава на СССР. Тя прие всички негови пасиви и активи – в това число и постоянното място в съвета на ООН. От друга страна всички съветски ръководители – от Ленин до Горбачов, както и държавните институции на СССР многократно и категорично са се разграничавали, в това число и чрез държавно-правни актове, от старата Руска империя и са отричали всякаква правна и дори историческа връзка с нея. Но хайде да не ставам толкова дребнав. За мен друго е странно – диоцезът на Руската патриаршия е много по-голям от границите на Русия. В него влизат много държави и народи, които не са от руски произход, между които и българи (в Украйна и в Молдова). Патриархът на тази църква се изявява като руски националист и то не в Русия, а на територията на друг църковен диоцез, който не е под неговата опека. Мисля си, какво ли става в подопечните на московския патриарх територии. Както и да е – да не ставам и тук дребнав… Радев го покани стремейки се да направи реверанс към Путин, Радев отнеси и срама да бъде мъмрен като ученик пред цяла България…

  • Георги says:

   Христо,
   “диоцез” е териториално-административна единица в католическата църква. Виж за справка Тълковния речник на БАН:
   http://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/%D0%B4%D0%B8%D0%BE%D1%86%D0%B5%D0%B7/
   Руската църква е православна, а не католическа, т.е. в нея има патриаршия и епархии, митрополии, епископии, а не диоцези. Хайде да не оригиналничим без нужда, а да наричаме нещата със собствените им имена 😉
   Колкото до “срама от мъмренето” – той не е за президента, а за русофобите у нас, не се ли разбра това!?

 7. Веселин Минчев says:

  Има още едно само-заблуждение на светинята, относно това кой е разпалил WWII на Балканите. Според Кирилл това е България, но на практика всеядна Сърбия напада България на 2.04.1941 година. В получилите национална независимост държави извън РФ, обичат да казват: -„Руската пропаганда, е като мечка със сгрешени аксиоми!“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.