Свобден софтуер? Забравете…

??зненадан съм от пасивността на общността на привържениците на свободния софутер и софтуера с отворен код.

С изключение на няколко публикации в различни блогове, се оказва, че няма кой да поеме инициативата за по-сериозна борба с майкрософтската корупция в българската политика.

Аз писах по темата тогава, когато Ники Василев даде достатъчно информация, за да се напи??е статия. В момента в “??нтернет общество” изготвяме писмо до Главния прокурор. Григор Гачев е подхванал нещо, но не е ясно дали и кога то ще потръгне. Йовко писа по темата, Пейо – също.

Може би има и още, но основният проблем е, че независимо от гласността, в България няма чуваемост.

На хората сяка?? им омръзна от корупция и престанаха да я забелязват.

Можем ли да направим нещо или отново това ще бъде борба на единици срещу масовата пасивност?

Корупцията, насаждана чрез т.нар. лицензионни договори е опасна не само за хората, защото ги развращава. Опасна е и за сигурността на държавата, която е вече член на НАТО и Европейския съюз. Вече поставяме в опасност не само себе си, но и всички останали страни-членки. Сигурно е, че и при тях има корупция, но е сигурно, че когато Европейската комисия глобява “Майкрософт”, нито един чиновник не би си и помислил това, което го казва на?? Юри Алкалай пред “Капитал”: “Според Юри Алкалай противозаконните действия на “Майкрософт” не засягат българската администрация. Той също така индиректно каза, че не е съгласен отчасти с ре??ението на една от най-големите съдебни институции в ЕС.”

?? дано премиерът Стани??ев или министър Калфин, вице-премиер в кабинета, който дори си има блог, публикуван под “Криейтив комънс”, успеят да направят нещо, за да се преустанови подобно, ако не незаконно, то неморално действие на МДААР.

This entry was posted in на български. Bookmark the permalink.

3 Responses to Свобден софтуер? Забравете…

 1. turin says:

  Малко грубо звучи така, но те разбирам, леко си подразнен от наглед слабата реакция. Все пак тази реакция не е всъщност слаба — както сам пи??е??, правят се доста неща. Аз лично не съм убеден, че поредната кампанийна “вълна” из блогове ще е от полза. Защото тя ще е сред тези блогъри, които така и така сме наясно с проблема. Другите като видят такива теми, много рядко ще четат. Тоест ние сме си убедени, обмислили сме нещата, чели сме фактите вече и с две думи знаем за какво иде реч. Затова сигурно няма буря в блоговете на F/LOSS-ентусиастите. Мовек се уморява да ползва личното си пространство за кампании, които се четат само от хората около него, които са наясно. 😉

  ??скам да кажа, че това с FFII-България например си е добро начало. ?? постовете в няколко от четените блогове — също. Дори поставям в тази група и ре??ението на Богомил Шопов да се подготви за кампания за кандидатиране за евродепутат. Макар лично да не съм “за” такъв начин на влияние, все пак и това си е добро развитие в някакъв смисъл. Поне доколкото аз познавам Богомил и Григор, вярвам че тези две начинания (MEP и FFII-BG) се правят с ентусиазъм и разбиране.

  Тъй че май аз съм оптимист. Поне по отно??ение на блог-публицистиката.

  ??наче управниците не вярвам да вземат позиция. Но блоговете са я заели отдавна. Може би единствено ни омръзна да я казваме всеки път. Може би има момент, след който човек преценява дали ще бъде чут и говори, когато може да има ефект 😉

 2. Bogo says:

  Вземаме мерки. Докато обаче всеки си работи самосиндикално нищо няма да се получи. Не е ли време да забравим желанията си за власт и амбициите и да седнем да се разберем какво можем да направим и как?

 3. Не знам кои са тези, които трябва да забравят желанието си за власт и амбициите си. За “??нтернет общество – България” мога да гарантирам, че няма такива черти. За другите – не знам.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.