And Let The Best Microsoft win…

This is the headline of an article, published in last “Capital” weekly (see the article in full below).

The problem is that the Bulgarian Ministry of State Administration has issued a public bid for licensing 60,000 copies of MS Windows and MS Office.
I’ve written a lot about the corruption behind every such deal the ministry of administration signs with Microsoft. What is shocking in the latest development is the following:

a) the amount of the deal – it will reach $ 54 M
b) the fact that a governmental official – Yuri Alkalay says the Luxembourg Court Decision against Microsoft is not correct, and the anti-lawful acts of Microsoft have no influence upon the Bulgarian administration.

Here’s the story in Bulgarian (sorry, no translation in English), and if you want to know more about the corrupt practices of Microsoft in Bulgaria, read the following stories (in English):

Letter to the USTR against fake data from BSA,
Another BSA report on software “piracy” in Bulgaria
Herald Tribune,

Какво бихте си помислили, ако видите изречение, подобно на заглавието, в обявление за обществена поръчка? Най-вероятно, че победителят и цената са предизвестени. Колкото и абсурдно да звучи, подобен сценарий се развива в продължаващата вече пет години сапунена опера с доставката на софтуер за нуждите на чиновническия апарат, от която лъха силен привкус на корупция. По-малко от два месеца след като Съдът на европейските общности потвърди глобата, наложена на софтуерния монополист “Майкрософт” (от 497 млн. евро) за нелоялна конкуренция, Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР) ре??и да продължи скандалния договор за доставка на програмни продукти “Майкрософт” за още четири години. Това стана ясно, след като ръководеното от Николай Василев министерство откри обществена поръчка за… “доставката на софтуерни продукти на Майкрософт.” Ако досега??ната цена бъде запазена, то това означава, че за девет години държавата ще плати близо 100 млн. долара за продукти на софтуерния монополист.

Флиртът

на властта и “Майкрософт” започва още през 2002 г. Тогава бив??ият министър на държавната администрация Димитър Калчев заобиколи закона за обществените поръчки и сключи без търг или конкурс договор за наем на софтуерни пакети (48 хил. на брой). Впоследствие в условията на пълна секретност са подписвани още пет анекса, а през май 2005 г. споразумението е продължено за още три години (до май 2008 г.). Въпреки че до ден дне??ен Николай Василев и Министерският съвет бранят условията в договора като държавна тайна, се знае, че годи??ният наем на софтуер излиза около 9.12 млн. долара. За посредник по сделката е определена близката до БСП фирма “ЦАПК Прогрес”, която също бе избрана не с търг или конкурс, а с обяснението, че само тя може да продава софтуер на държавата (!). Сделката бе остро критикувана заради нейната непрозрачност, висока цена, тоталното погазване на конкурсното начало и пренебрегването на всякакви други алтернативни продукти (като софтуера с отворен код, който е практически безплатен).

Миналата година Николай Василев раз??ири контракта, като броят на наетите лицензи набъбна до 60 хил. Тогава в интервю за в. “Капитал” той заяви, че е бил задължен да подпи??е анекса, защото е бил “с вързани ръце”. В същото време Василев бе категоричен, че няма да сключи други договори преди приключването на действащия в момента и ще проведе обсъждане за въвеждането на алтернативни ре??ения. Незнайно защо около година по-късно, той промени мнението си и обяви

Нова поръчка

Тя е за 60 хил. лиценза и е със срок до 2011 г. Новото в поредния договор е, че след края на “рамковото споразумение”, което е за срок от четири години, държавата ще има права върху софтуера. Също така за пръв път процедурата минава през Закона за обществените поръчки. На пръв прочит това звучи добре, но всъщност не съвсем. Според председателя на “??нтернет общество” Вени Марковски “и по сега действащото споразумение между държавната администрация и ЦАПК “Прогрес” би трябвало да може да се купи, а не пренаеме софтуера”. “Ако в сега??ното споразумение няма такава клауза, това означава, че “Майкрософт” не е бил страна по договора, а ако има – не е ясно защо се налага отново да се подписва споразумение, при това с търг по Закона за обществени поръчки”, коментира още той. Основателни критики има и към т.нар. обществена поръчка (ако можем въобще да определим така процедурата, която реално кани конкретен производител). “От заданието става ясно, че доставчикът трябва да е партньор на компанията”, разказва депутатът от ДСБ ??ван ??ванов, който е един от най-острите критици на договора. Той допълва: “Така обявата за обществена поръчка се превръща в едно обтекаемо действие за по-нататъ??ното обвързване на държавата с “Майкрософт”.

Много въпроси има и относно

Броят на наетите лицензи

които са 60 хил. “Абсурд. Защо не 59 892 или 60 004. Не може в администрацията да не знаят точната бройка на компютрите с Windows XP, Windows 98, Windows 2000 и Windows Vista”, коментира Вени Марковски. Според годи??ния доклад за състоянието на администрацията общият брой компютри в чиновническите структури е около 71 хиляди, като от тях с процесори с работна честота над 600 мегахерца (т.е. отговарящи на изискванията за работа с последната версия на Windows, каквато ще бъде доставена) са 53 хиляди. С думи прости: или се закупуват 7 хиляди лиценза повече, или държавата ще има нелегален софтуер (на 11 хиляди компютъра), или някои от компютрите са били закупени с инсталиран софтуер. Според източници на “Капитал” последното твърдение е най-близко до истината, но проблемът е, че държавната администрация не знае колко е броят на компютрите, доставени с инсталиран Windows. Според Юрий Алкалай, директор на дирекция “Електронно правителство” в МДААР, такива не би трябвало да има такива след 2002 г. “Всеки, който си е купувал компютър, знае дали на него няма инсталирана легална версия на Windows”, лаконично коментира Вени Марковски.

Без отговор остава въпросът какво би станало, ако държавата бе закупила софтуерните продукти още през 2004 г., вместо да ги наема. Същото се отнася и до постигната към този момент цена, която по думите на ??лия Божинов (член на ВС на БСП и специалист по ??Т), е много по-висока от тази, която би била постигната, ако продуктите бяха закупени от който и да е магазин. При покупки на едро се достига до

90% намаление

го допълва индиректно Вени Марковски.

Едно от логичните обяснения за високата към този момент цена е фактът, че само три фирми са получили благословията да доставят “Майкрософт” на държавната администрация. От тях са известни имената на СТЕМО и “ЦАПК Прогрес”. ??зточници на “Капитал” от технологичния бран?? коментираха, че е най-вероятно само те да бъдат допуснати до участие в търга. Николай Василев е на друго мнение – според него цената е добра, защото е в долари, а наемът е по-доброто ре??ение, защото държавата получава винаги най-добрия софтуер. Той мисли, че конкурсът е с ??ироки критерии и че на него могат да се явят и европейски фирми. Не се притеснява и от факта, че в самото задание е изписано името на компанията производител, защото имало 1500 подобни договора в ЕС. Управителят на Майкрософт-Бълария Теодор Милев не отговаря??е на мобилния си телефон.

По думите на Николай Василев подписването на споразумението за доставка на “Майкрософт” софтуер е основната причина България да бъде извадена от т.нар. черен списък на страните с ??ироко разпространение на пиратството. Според министъра, ако България не бе??е прегърнала “Майкрософт”, то тя няма??е да бъде приета нито в ЕС, нито в НАТО. Една малка подробност. България бе извадена от т.нар. списък 301, в началото едва на тази година. “Това стана в резултат от цялостното ре??ение на САЩ да извади Европейския съюз от страните, поставени под наблюдение”, коментира Вени Марковски.

Междувременно стана ясно, че страната ни не е предприела никакви действия срещу

Противозаконното пазарно поведение

на “Майкрософт”. В средата на този септември Първоинстанционният съд на Европейските общности потвърди заключението на Европейската комисия, че “Майкрософт” е компания, която злоупотребява с господстващото си положение на пазара, като заключи, че използва зависимостта на потребителите си от операционните й системи, за да ги задължи да купуват други нейни софтуерни продукти и че има навика да прави малки и незначителни модификации на комуникационните протоколи на софтуера си с цел да затрудни или направи невъзможна съвместимостта му с други конкурентни продукти. Според Юри Алкалай противозаконните действия на “Майкрософт” не засягат българската администрация. Той също така индиректно каза, че не е съгласен отчасти с ре??ението на една от най-големите съдебни институции в ЕС.*

Николай Василев не се поколеба да обсъди и въпроса

Защо точно “Майкрософт”

трябва да доставя софтуер за българската администрация. Това е тема, която се коментира още от първия договор, защото безплатните алтернативи са факт. Така например, вместо да купува Microsoft Office, администрацията (или поне една голяма част от нея) съвсем спокойно може да използва Open Office, който се разпространява безплатно. По думите на Николай Василев в началото на декември ще се проведе обществено обсъждане относно алтернативните на “Майкрософт” ре??ения, като например софтуера с отворен код. Според самия министър Василев, ако тогава някой успее да го убеди, че това е по-добрият вариант, той е готов веднага да прекрати процедурата. Това изказване само по себе си звучи супер несериозно – беседата ще се проведе буквално часове преди крайния срок за приемане на документи от кандидатите.

В същото време МДААР мотивират избора на “Майкрософт” със световната практика, според която “неголемият брой примери за миграции към други платформи засега показват необходимост от сериозен финансов ресурс, включително и за преобучение за работа с новите софтуерни системи, както и достатъчно дълъг период от време за тяхното внедряване”. В разпространеното от министерството прессъобщение се дава пример с Белгия и Австрия. “Като са казали А, Б, да бяха продължили малко. Примерно до М като Мюнхен или П като Париж”, коментира това твърдение Вени Марковски. “В тези градове се преминава към използване на софтуер с отворен код и свободен софтуер. Преходът у нас ще??е да струва значително по-ниско от платените до момента над $ 44 милиона и на предстоящите да бъдат платени около $ 54 милиона”, допълва той.

This entry was posted in FOSS, Information Society, на български. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.