За стачката на учителите

Георги Неделчев е написал интересен коментар в “Монитор“:

Още миналия петък написахме един редакционен коментар със заглавие “Нека учителската стачка спре сега”. Обяснихме накратко причините, поради които това е редно да се случи. Не ни послу??аха, може би от инат.
Дори получихме гневно писмо от група асеновградски стачкуващи, в което ни обвиняват, че не сме демократичен вестник. “Звучите отвратително в съжденията си за качествата на мнозинството от българските учители”, пи??ат Мариана Кьосева и колегите й до редакцията на “Монитор”.
Аз пък мисля, че звучим съвсем реалистично. Казвам го като син на една от най-добрите учителки по литература в Русе и страната. Апропо, тя също не би подкрепила тази стачка, въпреки че никога не е живяла в охолство.
Нито един съвестен и работлив преподавател не одобрява подобна уравниловка – да се вдигат заплатите поголовно със 100 процента. Никому не е приятно да го сравняват с някой лентяй или алкохолик и да му дават същата заплата като на него. Пак ли ще ми опонирате, Кьосева, че не сте виждали лентяй или алкохолик в някоя класна стая? Ако е така, ва??ето училище е райско изключение, на което трябва да посветим поредица от хвалебствени репортажи.
??стината е, че свестните учители не биха искали тази стачка да продължава, с тези абсурдни искания. ?? то не защото не заслужават по-голямо възнаграждение. Просто са наясно, че едно удвояване на заплатите днес само би циментирало ретроградната ни образователна система в момента.
През последните години випуските са намалели с над 30 на сто, по редица причини. Но не и преподавателите. Колчем се заговори за учителски съкращения и веднага надават вой. Е последно какво предпочитат – да взимат повече пари, но и да поработват, или никой да не ги закача, но да си стоят със сега??ните заплати? А, да, сетих се – искат удвояване на заплатите, но ако може и никой да не ги закача.
Ами няма такъв филм, госпожо Такева. Добре до??ли обратно в капиталистическия строй.
Ако наистина сред онеправданите и стачкуващи български учители гъмжи от висококвалифицирани, талантливи и съвестни кадри, родината с радост ще ги приветства на един куп други работни места. Държавата изнемогва от недостиг на качествен персонал къде ли не. Никой не е задължен от закона да остане на всяка цена зле платен учител.
Само не ми казвайте, че тогава нямало да останат даскали за децата ни. Не се безпокойте, ще останат. Познавам достатъчно учители, които няма да сменят професията си за нищо на света. ?? които днес, междувпрочем, не са по площадите.
Апропо, много ми е интересно, по какъв начин синдикалистите и ??ефовете на стачните комитети се допитват до ??ироките учителски маси – дали искат стачката да продължава или не? Дали не са съгласни все пак на 30% увеличение на заплатите? Дали повечето преподаватели не биха подкрепили и евентуални драстични съкращения на щата?
Знам, че няма да получа задоволителни отговори на тези въпроси. Знам и че Такева и останалите от седянката няма да се откажат току-така. Та нали ако се съгласят с предложенията на министъра, ще престанат да бъдат медийни звезди и няма да могат да се гледат вече по телевизора…

Препечатвам го (с разре??ение от автора, така както препечатвам и Нели Огнянова понякога) поради това, че разсъжденията му съвпадат с мисленето на хората, които приемат промените в България не като козметични, а като необходими. Аз съм писал по темата материал под заглавие “Мързеливи ли са работещите българи?“. Добре е да прочетем още веднъж тази статия, защото в нея има не просто разсъждения, а факти.

Разсъжденията са, че не бива да има уравниловка и именно учителите са тези, които трябва да го насадят в главите на учениците. Но изглежда това няма да стане без смяна на учителите…

This entry was posted in на български. Bookmark the permalink.

8 Responses to За стачката на учителите

 1. Petya says:

  Oh Veni, Veni…
  Dobre si si napisal komentara taka che da ne si lichi na kakvo mnenie si. Zashtoto podoziram, che po zaobikolen put se saglasiavash s mnenieto na Gosho. No iavno niamash detza na uchenicheska vuzrast osobeno v USA i ich ne podozirash za uchilishtnite debati v America. A te sa imenno na tema “kak da otzeniavame uchitelite za da davame zaplata na vseki spored zaslugite”. E, bratiata amerikantzi oshte ne sa otkrili tozi metod i na praktika smiatat, che niama obektiven nachin da se otzeniavat uchitelite s tzel diferentzirani zaplati. Porazrovi se malko v New York Times i se zapoznai.

 2. Мимето says:

  цитат:
  Ако наистина сред онеправданите и стачкуващи български учители гъмжи от висококвалифицирани, талантливи и съвестни кадри, родината с радост ще ги приветства на един куп други работни места. Държавата изнемогва от недостиг на качествен персонал къде ли не. Никой не е задължен от закона да остане на всяка цена зле платен учител.
  Само не ми казвайте, че тогава нямало да останат даскали за децата ни. Не се безпокойте, ще останат. Познавам достатъчно учители, които няма да сменят професията си за нищо на света. ?? които днес, междувпрочем, не са по площадите.

  край на цитата.

  Ами този процес вече ясно се вижда, за тези които искат да го видят. Влезте в едно произволно избрано училище и попитайте какви работни места има незаети. Със сигурност ще се окаже – явно сюрприз за пи??ман журналистите – че учителите по английски език и информатика са най-дефицитните кандидати за празни учителски места. Бас държа, че поне половината от учителите по английски с които разполага произволно избраното училище не са квалифицирани, тоест това е единственият начин директорът да си запълни местата. Това са студенти още незавър??или, хора с втора специалност или преквалифицирани от специалност “руски език”, хора с друга специалност но “поназнайващи” английски и така нататък. Тоест, специалностите, за които наистина има свободен пазар на труда, а не са принудени да бъдат учители професионално, наистина си намират друга работа и наистина от това страда образованието.
  Какво е положението със специалности, за които няма истински пазар на труда, както ехидно и цинично предлагат Георги??Неделчев и Марковски? ??зпълними ли са на практика тези съвети за хора завър??или история, български език и литература, философия, география, дори природните науки??А какво да кажем за началните учители??Как да последват те този циничен съвет, “намерете си тогава друга работа като не ви изнася”? Ще прерасне ли този съвет в логичното му продължение, “ами не учете тогава такива специалности, учете бизнес и право”? Това ли се предлага като държавна политика от пи??ман журналистите?
  Колкото и да не вярвате, учителите правят точно това. Те нямат нужда от съветите на Неделчев за да осъзнаят, че с тази заплата няма да могат да си платят наема следващия месец. Това са го разбрали още преди да настъпи края на месеца, или като са завър??вали или преди това. ?? са се преквалифицирали на фаянсаджии, продавачи на портокали, ??офьори на таксита, секретарки, прахосвайки държавните пари (на??и и ва??и) за обучението си, както и идеалите си и желанието си да работят в областта която са учили и която са си избрали. Но, както заяавява пи??ман журналистът, има и такива които си остават учители. Някак си успяват да преживеят с 300 лева заплата.
  За да си учител в България днес трябва да бъдат изпълнени поне едно или няколко от следните условия:
  Да живее?? под наем (и най-мизерната гарсониера струва колкото или повече от заплатата);
  Да няма?? семейство за което да носи?? отговорност да издържа??;
  Да си женен/омъжена за някой, който да компенсира ниските ти доходи;
  Да си докарва?? допълнителни доходи (включително и да живее?? на село и да си гледа?? “стока”).
  Някаква друга рецепта предложена от пи??ман журналистите в конкретната ситуация?

 3. Denvnik says:

  Фрейк ван РЕЙВЕН: С децентрализация в образованието могат да се избегнат големите гре??ки

  http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=385018
  “Големият ни проблем в момента е, че учителската професия е станала непрестижна. По-голямата част от преподавателите, които са на работа сега, ще бъдат пенсионирани през следващите 10-15 години. В момента в Холандия има около 15 000 незаети учителски места, а студентите не проявяват интерес към на??ата професия, тъй като общественият статус на учителите продължава да намалява. ?? защо да проявяват интерес, след като могат да станат, да речем, дистрибутори в компютърна компания, да получат служебна кола, да пътуват, да имат висока заплата, да се развиват в т.нар. скоростна лента. На този фон за учителите изглежда нормално да се мисли като за лузъри.”

  става въпрос за Холандия

 4. Ами не ми остава друго, освен да цитирам нещо, казано от премиера:

  “В момента много хора казват – държавата има бюджетен изли??ък, дайте да го раздадем. Първо, това не е изли??ък, т.е. нещо, което не е необходимо, това е своего рода резерв на държавата, който гарантира валутния курс, валутния борд – застраховка срещу това, че България има много бързо нарастващ дефицит по текущата сметка. Работата на правителството е да гарантира стабилността на доходите на всички хора. Дори да раздадем сега целия резерв на държавата, това ще направи българите щастливи за няколко месеца, след което всички ние ще плащаме много висока цена. Това няма да го допуснем, защото носим отговорност за стандарта на хората и той трябва да расте. Това заяви министър-председателят Сергей Стани??ев в Шумен в отговор на журналистически въпроси, свързани с учителската стачка….
  … В тази връзка той допълни, че правителството би могло да даде не 100 %, а например 200 % увеличение, не само на учителите, а на всички, но важният въпрос е каква цена ще заплати страната. Това означава хиперинфлация и всъщност тези, които протестират, ще получават реално по-малко, отколкото днес, подчерта премиерът.” (от сайта на Министерски съвет)

  Аз отдавна съм го написал – пови??аването на заплатите не означава автоматично пови??аване на доходите. В случая с хиперинфлацията означава точно обратното – понижаване на доходите.

 5. Ani says:

  Дани, Дани, аз те знам-
  днес министър си голям,
  астрономче ,бонвиван,
  ах, Serce la Fam 50 хиляди учители участват в националния митинг
  Но,не си се променил-
  все си същият дебил
  и говори в теб детето,
  дето чопле??е нослето…
  Ти от малък си такъв-
  Гледа??е да папка?? пръв
  ?? загребва??е с лъжички
  все от чуждата паничка-
  сърбай днеска таз попара,
  дето сам си я докара!
  Кухо дървено човече,
  Спри да лъже?? нагло вече
  В медиите ,като ??ут,
  че расте носът надут!
  Колкото и да те учих ,
  С тебе, Дани, не сполучих-
  Ти си явно доказателство За продукт за ло??о качество-
  Съдейки по резултата,
  нямам право на заплата!…
  Между нас да си остане,
  Срам ме е за тебе Дани!
  Хайде ,вече си голям-
  Дупенцето бър??и си сам,
  В гащите не акай пак,
  Че ще си посран юнак!
  Виж отгоре ти се смей
  даже дядо ти Халей!
  Ето идва Саркузи,
  Ха сега се нагъ……!

  Бе??е 2007-мо лето…
  Над МОН застана Халеева комета-
  Министъраданимус Фукливи така и предсказа…
  Пророчеството стана…??зотзад го изненада!…
  Учителската стачка разтресе небесата
  ?? всички скандираха” ОСТАВКА” и “ЗАПЛАТА”…
  Там вбеси пророка и той изфиряса,
  Как бе по терлици и кокетно брадясал,
  Без зайче да направи,без песен за наслада…
  ?? ето ,че МОН-АДА се разпада…
  А какво стана с Министъраданимус
  Фукливи???
  Отиде в Offshore-ия да бере сливи!

 6. Яна says:

  Разбирам гледната точка и я преформулирам:
  1. Казва??, че има прекалено много учители и трябва да бъдат съкратени;
  2. 30% би трябвало да са достатъчно;
  3. Независимо какви пари получават, добрите учители ще останат в класните стаи;
  4. Добрите учители не стачкуват.
  5. За диференцираното заплащане.

  Ми… Не е вярно.
  1. Като даскал и новоизлюпена майка, ще ти разкажа как си прекарвам лятото с бебето ми. Стачкувам. ?? в учителските стачки участвам, но на първо място – в ??ествия протести срещу липсата на места в детските градини и яслите. За предходната година има 3000 деца, които не са попаднали в подобно заведение. Трябва да се има предвид, че това не са децата, които са оти??ли в частни детски градини, защото техните родители така или иначе не са подавали молби за общинските. За тази година има още 3000, за следващата – още повече, тъй като има бум в раждаемостта. Какво се получава? За три години 9000 ду??и, само в София, ще се принудят да не отидат на работа и да не са достатъчно ефективни за себе си и страната си. Напротив, държавата ще трябва да се грижи за тях, а след 2,5 годи??нина на детето, тези жени предимно ще останат без стотинка доход.
  Сега да погледнем само 4-5 години по-късно. Сега ре??аваме и затваряме училища, съкращаваме персонала и сме доволни, че сме провели реформа. В това време, заради ниските заплати и отвратителното отно??ение, нови кадри просто няма да има. Справка – тази година от завър??илите студенти от всякакви специалности Н??ТО ЕД??Н не е подал молба за учителско място. В същото време, уволнените вече са се преквалифицирали и при нужда няма да се върнат в системата. Най-малкото ако имат капка достойнство. ?? разум.

  2. 30% към заплатата… Аз, като единственият китаист, завър??ил и в СУ и “китаистика” и “педагогика” след 6 години в училище получавам чисто 230 лв. 30% отгоре са 69 лв., т.е. заплата от 300 лв. Опитай се да живее?? с толкова и гордо да се нарича?? Учител. Аз самата не оценявам труда си на толкова, не смятам, че е редно да получавам толкова и протестирам срещу ре??ението на г-н надут чичко да ми определя възнаграждението и то да продължава да е мизерно.

  3. Не, няма да остана при каквите и да било условия, особено след унижението, на което моето правителство ме подложи през всичкото това време. Не виждам надежда за развитие при така създалата се ситуация, не видях нито подкрепа, нито разбиране от родители и ученици и намирам това за странно. Остави, че съм даскал, но все пак не бе??е отдавна времето, когато съм завър??ила училище (сега съм на 31) и моите учители още са в класните стаи. Това са чудесни хора, които дълбоко уважавам и, без да съм учител, бих подкрепила по всякакъв начин.

  4. Аз съм дяволски добър учител, родена съм за това, което правя, затова и го правя. ?? стачкувам.

  5. За диференцираното заплащане.
  Смятам, че това във вида, в който се предлага е пълна глупост. Първо, не смятам, че онези, които заслужават по-малко, изобщо трябва да остават в системата. Предпочитам тях просто да ги няма, да бъдат поголовно уволнени. Само кажете, кой точно ще определя кой учител е добър, а кой не? Значи, ако очистим системата, всички ще заслужават по-добро заплащане.
  Ако заплатата ми стане да речем 600 лв., от които чисто взимам повече от 400, аз ще мога да привлека колеги, които да работят с мен, защото за ??ест години останах сама и единствена за цели 5 паралалеки. Следствието е, че децата просто нямат учители.
  Ако базовата заплата е 650 лв., а има бонуси за отделни учители, които не директорът, а целият педагогически съвет да разпределя за отличилите се учители, това вече ще е нещо. Но не на заплата 300 бруто да се караме за 5 лв., това е глупост. Аз разбирам бонус към заплатата като минимум 100 лв. чисти при сега??ните цени, иначе всичко е “разделяй и владей”.
  Сега е направена система от 100 точки за всеки отделен учител, като никой не може да покрие повече от 40-50. Просто защото условията са абсурдни и изравнени за техникум, езикова гимназия, ТВУ. Всяка точка ти носи 0,30 лв. Ако покрие?? 50 точки, ще получи?? цели 15 лв, след данъците – 11-12. ?? какво? Ще се избият хората в колектива за жълти стотинки? Не, мерси.

 7. Яна,
  много отговори и още повече въпроси (по повод статията на Жоро Неделчев)
  1. За детските градини – трябва да стачкува?? срещу Бойко Борисов.
  2. За 30 % – става дума не за увеличение на заплатите с 30 %, а за съкращаване на учителите с толкова. Възнаграждението не се определя от надутия чичко в МОН, а от това каква е производителността на труда в България. На този етап е такава. Дали и кога ще стане по-голяма, зависи много от децата, които учи??.
  3. Унижението не е от страна на правителството. ??ма училищни настоятелства, има оправни директори, които успяват да организират училищата си така, че учителите да са в значително по-добри условия. Ние сме свикнали винаги друг да ни вър??и работата, като задължително и друг да е виновен, ако не сме щастливи.
  4. Стачка с искане 100 % увеличение не е реална.
  5. Като смята??, че това е пълна глупост, защо не предложи?? нещо? В края на краищата не виждам предложение в твоите думи…

  Ще пратя коментарите ти на Георги Неделчев, може да се навие да отговори нещо.

 8. Яна says:

  Стачкувам и срещу Бойко Борисов 😉 Точно с г-жа Фандъкова, която отговаря за детските градини си комуникираме. Но… дамата вече е в предизборна отпуска.
  Нали ти отговорих за 30% съкращения. Ще стане, защо да не стане, но после няма да има учители, които да учат моето дете например. А някак вече не ми се живее навън (общо 8 години досега).
  По точка три. Това съвсем не е вярно. Единствените варианти за по-добро заплащане са или да си доктор на науките и нагоре или да умее?? лично ти да печели?? и прави?? проекти. Тогава може да бъде уговорен процент от стойността да ти се прибави към заплатата.
  Релна е, защото не са поискани 200% 😉
  ??мам адски много предложения, които съм постнала във форума на бг-мамма, там четат много хора. Няма да ги повтарям тук, защото ми се струва все пак като на?? частен с теб разговор, който с удоволствие бих продължила наживо. Времето ми обаче е ограничено, затова гледам поне да разяснявам на многото бесни майки. Не знам защо, но съм убедена, че ако се поразговорим, би сметнал голяма част от идеите ми за добри, най-малкото защото съм от “младите” даскали хем с поглед, хем с амбиция за нещо по-мащабно на базата и на чужд опит и на на?? собствен.
  Благодаря ти за вниманието към мен все пак. ??мах нужда от друг поглед, който видях в тази статия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.