Какво става в България?

“Фокус” пи??е:

Учителският колектив на ІХ Френска гимназия в столицата е ре??ил всички възпитаници на учебното заведение да завър??ат с пълно ??ест учебната година. Ре??ението е взето тази вечер на общо събрание на преподавателите, съобщи за БНР зам.-директорът на гимназията Галина Бечева. Тя уточни, че по този начин учителите са ре??или да изразят протеста си срещу неразбиранията на исканията им за пови??аване на заплатите.

Както се казва, пак добре, че не са ре??или всички да бъдат с двойки:-)

А ето какво споделя министърът на образованието, според Медиапул:

От началото на следващата година заплатите на учителите могат да се увеличат със 100 лева, а заплатите на непедагогическия персонал в училищата – с 50 лева, обясни Вълчев. За това ще са необходими между 180 и 200 милиона лева, с които Министерството на образованието и науката разполага “от свиване на системата” – от съкращаване на учителски щатове и от закриване на училища в страната, каза той на срещата, провела се в столицата в 29-то СОУ.
Това е реалистичното, а не исканията за 540 лв. стартова преподавателска заплата от 1 юли т. г., и за 1200 лв. от догодина, коментира министърът. Той обясни, че е внесъл доклад в Министерския съвет с искане за 25% увеличение на учителските заплати, изразяващо се в посочените от него цифри.

?? какво излиза – народът масово иска увеличаване на бюджетните заплати, без да си дава сметка, че тези пари няма откъде да дойдат, освен ако не се отвори печатницата на Монетния двор. Но ние помним (дали?) какво се случи при подобни настроения не кога да е и къде да е, а преди 10 години в България.
При такъв БВП – такова заплащане. Когато почнем да работим повече, по-качествено, да произвеждаме, а не само да консумираме (справка: търговският дефицит е отново рекорден!). 4 милиарда лева търговски дефицит означава, с прости думи, че ние повече внасяме, отколкото изнасяме. Нито туризмът, нито проми??леността могат да оправят този дефицит. Това, което ни спасява до момента са:

а) чуждестранните инвестиции
б) парите от емигрантите, които те пращат в България на близките си

?? учителите, лекарите, ватманите и т.н. е добре да помислят малко, преди да се подвеждат по приказките на профсъюзите, че заплатата им трябвало да бъде 3000 лева. Трябва, но не може да бъде. Просто няма как да бъде. А ако стане толкова, тогава един долар ще се разменя не за 1,50 лв, а за 15 лева. ?? заплатата им, макар и 3000 лв, няма да може да им донесе дори кредит от банката за купуване на каквото и да е.

?? за да не помсли някой, че си ги измислям, ето и още цитати, този път от Сергей Стани??ев:

За изминалите две години България влезе в групата на страните от Европейския съюз с най-високи темпове на развитие. Ръстът на брутния вътре??ен продукт за двете години е почти 13 %.
Въпреки катастрофичните прогнози и очаквания от на??ето участие в управлението, финансовата стабилност бе??е запазена. Постигнахме съществено съкращаване на публичния дълг – с 663 милиона евро. Само за миналата година преките чуждестранни инвестиции в българската икономика надхвърлят 4 милиарда евро, което е рекордна цифра, и позволяват да покрием напълно дефицита по текущата сметка. За първи път от началото на прехода през 2006 г. ръстът на износа изпревари по динамика ръста на вноса. По същия оптимистичен начин се развиват нещата и през тази година. В страната се установи добър климат за бизнес и България стана привлекателна за инвестиции.

?? още нещо, пак от него, пак от този доклад:

Като говоря за постиженията на двегоди??ното управление, по никакъв начин не бих искал да скрия, че ресурсите на бюджета, икономическият потенциал и финансовата подкрепа, която очакваме от Европейския съюз, дават възможности за реални и съществени корекции в управленската програма на правителството.
Впрочем, немалко от това стана възможно благодарение на доброто изпълнение на бюджета и усилията на министерството на финансите. В резултат, например, на това, че приходите от „десния” 10-процентен корпоративен данък бележат ръст с 47 % за първите пет месеца на тази година в сравнение с 2006-та. ?? очевидно благодарение наваксването в събираемостта на ДДС и затягането на мерките от страна на министерството на финансите за по-висока събираемост.

Това е положението в България, не може да бъде различно, след като 15 години се грабе??е, грабе??е се безразборно, унищожава??е се всичко, което бе??е “държавно”, сиреч “общо”, сиреч “за крадене”. ?? сега, вместо да се жалваме, че заплатите са ниски, да погледнем къде изчезнаха “двете Българии”, които бяха построени от на??ите родители. Всеки е взел по малко, но от това никой не е станал по-богат. Ако бяхем направили като поляци, унгарци, чехи, сега няма??е да се жалваме от ниските заплати.

This entry was posted in на български. Bookmark the permalink.

4 Responses to Какво става в България?

 1. nv says:

  “Всеки е взел по малко, но от това никой не е станал по-богат.”

  Някои взеха много и са МНОГО богати. Механизмите за това са почти елементарни за обяснение. Никой не се занимава с тях и не ги третира като престъпление.

 2. Nick Angelow says:

  Вени,
  проблемът не е само в работещите, за да се иска те да работят повече. По-голям проблем е използването на стари и вече остарели технологии в производството. А въвеждането на нови технологии *не е* задължение на наемните работници. Не може да иска?? висока производителност от един работник, който е принуден да прави едва ли не всичко на ръка. Както и не може даа иска?? от него той да вуведе нови технологии във фирмата, в която работи. Ама от тук нататък приказката става много дебела и не е никак лицеприятна за “елита” на България.

 3. nv,
  прав си – някои са взели по много и са много богати. Но какво от това? Щастливи ли са? А защо трябва аз да се чувствам нещастен заради нечие забогатяване, та било то и неморално. ??ли незаконно.

  Ник,
  за новите технологии и “елита” – щом стоката се продава с технологиите, които се използват, щом имат печалба, значи нещата не са толкова зле. ??наче – нека вземем за пример морето и новите хотели. Ето, на – нови са. А хората, които работят в тях какви са?

  Но това е темата за маята и хляба. С такава мая – такъв хляб.

 4. Pingback: Cool Stories » Blog Archive » Намери се политик да разбие един от митовете: за трудолюбието на българина

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.