Намери се политик да разбие един от митовете: за трудолюбието на българина

Татяна Дончева от БСП най-накрая каза нещо, което малцина (никои?) хора не искат да си признаят: твърдението, че българите са работливи е невярно:

Татяна Дончева: Не, не с ло??ото, става въпрос, че държавният бюджет е Х пари. Управлението трябва да почива на ясни разчети., на предварително формулирани цели. Целите трябва да бъдат поставени не само пред тези, които са в МС, тези цели трябва да бъдат поставени и пред гражданите. Да се знае от гражданите какво се иска.
Водещ: Какво се иска от гражданите?
Татяна Дончева: Според вас национален продукт без гражданите ли се прави? Аз мисля, че не се.
Водещ: Т.е. гражданите да работят повече.
Татяна Дончева: Ами и да работят повече, не може да имаме 30% от производителността на ЕС и да правим проблем защо доходите ни са значително по-ниски. Защото по-малко произвеждаме. Произвеждаме по-малко, защото по-малко работим, по-зле си организираме работата.
Водещ: Ако от друга страна обаче хората със свободни професии, ако работят повече, ще бъдат ударени от този данък, ако той бъде въведен в този му вариант. Без данъчните облекчения.

От това интервю, дадено днес по БНР (цитатът е от “Фокус“), се вижда, че у нас има политици, които разбират, че не само моделът е сбъркан, но са сбъркани и чиповете на хората. Помните ли, че преди години Симеон го каза и всички много му се разсърдиха.

Аз писах по тази тема един материал под заглавие “Какво става в България?” Радвам се, че и Татяна Дончева се съгласява с мен. Остават още 239 депутати.

This entry was posted in на български, общество. Bookmark the permalink.

13 Responses to Намери се политик да разбие един от митовете: за трудолюбието на българина

 1. Вени Г. says:

  Малко бъркате и двамата с Таня Дончева. Мнозинството българи работят яко, обаче технологичната база е морално, на много места и материално остаряла.

  Българите са сред най-работните народи в Европа, сочи проучване на службата на ЕС “Юрофаунд”. България се нарежда на второ място в ЕС с 1808 часа работа годи??но… Класацията е на страните от ЕС, като са взети предвид не само работните часове, но и на платеният отпуск, както и официалните празници.”
  в.”Сега”

  Разгледай тези данни на фона на гигантската енергоемкост и материалоемкост на икономиката ни – т.е. за производството на единица продукт изразходваме много повече енергия и суровини. това е констатирано многократно, но не сме мръднали в това отно??ение.

  За да се промени, са необходими инвестиции – и за реконструкции и модернизации, но и особено важно за производства и услуги с висока добавена стойност. Високотехнологични производства и услуги. Също така инвестиции в инфраструктура.

  Какво е положението у нас? Огромна част от чуждите инвестиции, с които се хвалим, са в търговията и строителството (бетонови чудовища по Черноморието, молове, офиссгради) – в които сектори се генерира ниска добавена стойност. ??нвестициите във високотехнологичния сектор са кът. ??нвестициите в производството не са в посока на устойчив стабилен растеж – ??ива??ка проми??леност (много ниска добавена стойност), технологичноостарели производства (Кремиковци) и т.н.
  тоест гърците отварят цехчета и заводчета, експлоатирайки зверски жените в райони, където няма друг поминък. Т.е., използва се сравнителното предимство на изключително евтината работна ръка. Но така голям икономически растеж не се постига.

  Митал купува Кремиковци, за да използва някое време остарелите енергоемки, материалоемки и екологичноопасни технологии, а като си покрие инвестицията и извлече печалба, ще се изнесе. Затова и изкрънка от държавата преференции, затова се опъва да прави сериозни реконструкции за да отговори комбинатът на екоизискванията на ЕС. Пичът не прави дългосрочна инвестиция – това е.

  А как в търговията и туризма са експлоатирани работниците – бачкане по 12-14 часа, мизерни заплати, отвратни санитарно-хигиенни условия… Затова и текучеството на кадри е огромно, затова и вече има дефицит на квалифицирани кадри и общ недостиг на работна ръка. В строителството има остър дефицит на квалифицирани работници. Квалифицираните бягат навън, щото им се плаща много повече. Държавното образование не произвежда кадри, строителните предприемачи не инвестират в създаване на кадри – т.е. квалификация. Наемат за мизерно заплащане турци, роми, хора от села и малки градове, където няма поминък (за да не им падат сградите и да не са калпави, поне ги надзирават яко), продават сградата, взимат печалбата и бегат. Тоест, пак краткосрочна печалба, без дългосрочна визия.

  Като съвкупен резултат от този вид инвестиции в услугите и строителството логично е, че най-хваленият ни сектор – туризмът, се оформи като пазар за най-нископлатежоспособните туристи. С калпави курорти, строени от калпави строителни предприемачи, с калпав обслужващ персонал – какви туристи очаква?? да дойдат?

  Това са само няколко примера за опасната качествена характеристика на икономическия ни растеж.

  Така че оставете с Таня Дончева “мързеливия българин” на мира. Погледнете управляващите, начело с БСП – какво правят за да променят всичко това? Ами нищо.

 2. nv says:

  Ще дам едно примерче, че не е така.

  Малко столици в света имат в близост язовир с питейна вода и възможност за почти 90 процента (не съм специалист, но процентите може да са и повече ) доставка на течността по клиенти гравитачно – т.е с малки разходи и облекчена инфраструктура. Водата струва естествено вече както във всички други столици – т.е. печалбата от доставката трябва да гарантира качество на продукта и обслужването му и нормални заплати на персонала, свързан с водата. Няма ги. С какво един работник от Софийска вода работи по-малко – напротив като има непроизводителна техника и скапан транспорт работата му е по-трудна и неефективна. Той да е виновен за това?

  ??скам да кажа, че и Татяна Дончева и Вени Марковски се подвеждат при употребата на първо лице множествено число. Ако някой не влага достатъчно инвестиции, ако ръководи фирмата като роднинска и си топи перодръжката в служебните мастилници, а печалбата насочва в други посоки – ние потребителите и служителите му какво сме виновни ? Ами нищо ! Защо тогава да сме Н??Е заедно с него ? Ние не произвеждаме, ние имаме ниска производителност, ние сме мързеливи, ние зле си организираме работата.

  Лично аз ще си призная, че ненавиждам употребата на първо лице множествено число в бъдеще време в някаква деятелна форма – например “Ние ще направим еди какво – си …”

  За много отрасли казаното е истина – за много не е.

 3. Невена,
  това, че някой работи по 14 часа не прави производителността му по-голяма. Просто я прави по-малка. Защото в Япония преди време има??е случаи на преминаване на 4-дневна работна седмица, тъй като хората си вър??еха работата навреме ?? качествено. Прочее, ти цитира?? “България се нарежда на второ място в ЕС с 1808 часа работа годи??но“. Разделено на 8 часа това прави само 226 дни. За справка 365-(52*2) = 261 дни. Като махне?? няколко празника, ще види??, че всъщност българинът работи по-малко. Плюс по-некачествено. За това, че се работи некачествено винаги се намират оправдания – в това българинът е цар. Аз имам наблюдения от хай-тек фирмите и мога да ти кажа, че там се работи значително по-добре, отколкото в посочените от теб отрасли, но и там има проблеми.
  За управляващите, начело с БСП… Какво всъщност трябва да направят те? ?? защо непрекъснато искаме някой друг да направи нещо, за да работи българинът по-добре? Мен ако пита??, в качеството ми на дългогоди??ен управител на фирми у нас, 10 % корпоративен данък печалба, ниски осигурителни прагове, плосък данък – това са все стимули за бизнеса. Е, аз лично никога не съм очаквал, че някой отгоре ще дойде и ще ми подобри качеството на живота. Това, че мнозинството хора точно това очкават си е техен проблем, не мисли?? ли? ?? не води ли това до необходимост от смяна на чипа?

  nv, Това с водата и делото на инж. ??ванов – кметът, докарал водата от Рила до София е много стар пример. Само че никой не споделя другата част от примера – че 99 % от тръбите са също от онова време, че смяната им изисква инвестиции, които Н??Е трябва да платим – гражданите на София. Т.е. те трябва да влязат в цената на водата. Но софиянци НЕ ??СКАТ да плащат за вода с аргумента “А, че що да им плащам, като гледай колко много вода се изтича от пробитите им тръби. Да ги оправят първо!”
  С което доказват, че действително трябва да се сменя чипа.

 4. nv says:

  Правилно – но чий чип ? Може би на някой, който ни е продал като крепостни селяни на Софийска вода и другите монополисти ?

  Цитирам :

  http://www.sedembg.com/128/page11.htm

  По данни на “Седем” надницата на вис??ите членове на мениджърския екип на “Софийска вода” за една седмица е около 8000 евро. Тази щедрост обяснява, защо концесионерът иска увеличение на цената на водата на 1,44 лв, за да изпълнява инвестиционната си програма. Още повече, че дружеството не прави нищо, за да намали загубите на скъпоценната течност и така да увеличи приходите си. Ако Водният регулатор одобри сумата от 1,44 лв. за кубик вода, през оставащите 20 години на концесията в “Софийска вода” ще влезнат 4, 22 млрд. лева, от които 1,15 млрд. лева печалба.

  Пак цитирам:

  http://zagrada.bg/show.php?storyid=Според Хитров, че ако се запази концесионният договор, от София ще “изтекат” 1,350 млрд. лева като печалба на фирмата. Парите са достатъчни за подмяната на 3600 километра водоснабдителна система на София.

  Нямам нищо общо с водата като професия. Просто е лек пример за обяснение.

  Софиянци в края на краищата си плащат водата, проблемът е, че ние не можем да избираме доставчик на вода. ?? дай боже да ти бъде интересен дневникът и след 10 години – София пак ще си е със старите тръби – докато не се смени чипа.

  Аз съм в хай-тек фирма, който няма нищо общо с водата, и знам какво е чип 🙂

 5. nv, данните на “Седем” са манипулативни. Това, че вис??ият мениджмънт получава високи заплати е нормално. Това, че цените на водата са ниски и че има течове не е нормално. Крайно време е да се разбере, да се осъзнае от хората, че просто няма кой друг да плаща за масрафа на гражданите, освен самите граждани.

 6. Вени Г. says:

  Вени,

  Съвкупната производителност на българския работник е по-малка заради нискотехнологичната материална база в страната. За което работещите НЕ СА виновни.

  Хай-тек фирмите създават малък дял от брутния вътре??ен продукт, така че не са фактор за характера на икономиката, респективно за качеството на труда, т.е. за производителността.

  БСП например да не толерира далаверите на монополистите като “Софийска вода”, които повече от петилетка само вдигат цените, без реално да намалят загубите от скапаните водопроводи и да подобрят качеството на услугата – а правят това, защото не искат да инвестират, тъй като ще си намалят големите за европейските мащаби печалби.

  ?? да почне ефективно да се бори с корупцията по високите етажи на властта и с организираната престъпност, защото те демотивират бизнеса – роден и чужд, да инвестира сериозно и дългосрочно.

  Т.е., смяната на чиповете да започне от лидерите на БСП.

 7. Невена,
  не е проблем само нискотехнологичната база. Много неща са вече променени, вкл. и внос на нова техника за производство. Но не може?? да внася?? (толкова лесно) работници, макар че вече се практикува. Един приятел си внася ??лосери и стругари от Македония и Китай (sic!).
  За БСП, понеже пак повдига?? въпроса, колкото и странно да звучи, но 2006 г. е най-успе??ната за България по размер на чуждестранни инвестиции – около 5 миилиарда евро. При това близо 30,000 ду??и са продали жилищата си, което ги прави автоматично доста богати за на??ите условия.
  За борбата с корупцията по високите етажи… трябва да се бори, разбира се, но като бизнесмен повече съм страдал от корупцията по ниските етажи. Някак си нито един министър не ми е искал подкуп, докато на ниво полицай, например, се е случвало. ?? знам, че народът масово вярва, че Р.Овч, Б.Бор., С.Сакс. и др.п. са корумпирани, но проблемът е, че мнозина от тези хора никога не могат да бъдат осъдени. Как ще осъди?? който и да е за приватизацията на БТК? Че има далавера, има, но не може?? с пръст да ги пипне??.
  Освен това кой ще ги разследва, кой ще ги вкара в съда и кой ще ги осъди? Нали същите тези хора също са си с на??енските чипове?
  Виж, проблемите не са един и два, а много повече. Но вместо да се оплакваме и ослу??ваме, по-добре е да се захванем с конкретна работа. Защото приказките “лидерите са ни виновни” не са проява на конкретна работа, а на кръ??кане.

 8. Производителността на труда се мери в пари, поне според http://en.wikipedia.org/wiki/Labour_productivity

  Това означава, че който прозвежда стоки с по-висока добавена стойност има по-голяма производителност.

  Бизнеса е отговорен за ре??ението какво и как да се произвежда.

 9. Димитър,
  бизнесът не може да ре??и какво да произвежда. Произвежда се това, което работниците са в състояние да произведат. Не е случайно, че всички автомобилни производители изградиха новите си заводи в Словакия, Чехия, Словения и Румъния. Просто там има хора, които могат да работят. Ще ви дам и друг пример – центърът на Hewlett-Packard. Колко време отне на НР да го създаде в България? Що протести бяха – от софтуерни фирми, от хардуерни фирми, от асоциации и т.н. Е, ако не бе??е една Са??а Безуханова, този център отдавна да са го направили в държава с по-малко претенции. ?? после говорим за по-висока производителност? Ето малко материали по темата: БА??Т критикува Хюлет-Пакард, Румен Овчаров и Са??а Безуханова и Хюлет-Пакард напусна БА??Т. Мисля, че с тези конкретни примери се вижда ясно какво се случва в България. Румен Овчаров може да е всякакъв, но именно по негово време в България влязоха 5 милиарда евро инвестциии (в рамките само на 2006 г.!), най-голямата сума в историята на България. Намалиха данъчната ставка за фирмите на 10 %, а сега се говори и за плосък данък.

 10. Вени,

  Вярно че, че без хора не става, обаче чия е отговорността хората да са обучени? Съгласен съм, че бол??инството хора ги мързи да се обучават цял живот – за съжаление това с пълна сила важи и за бран??а където работим.

  ?? точно бизнеса е отговорен да ре??и какво и как да се произвежда в зависимост от наличните ресурси и пазари. Също така в какво и колко да се инвестира – в средства за производство и в хора.

 11. Димитър,
  отговорността не е нещо извън нас самите. Да я прехвърляме върху политиците е липса на отговорност. Бизнесът си го е ре??ил – в България се инвестира в момента основно в туризъм, недвижими имоти, енергетика, отчасти в химическа проми??леност.
  Почти никой не инвестира в нови ??Т. ??ма неколцина хора, които създават нови продукти – виж например http://www.sitekreator.com и толкоз.
  Къде са българските Amazon.com, Facebook, Skype, Google?

 12. Вени,

  Аз живея с мисълта, че мнението ми е точно “…отговорността не е нещо извън нас самите. Да я прехвърляме върху политиците е липса на отговорност.”

  Но и че производителността на труда не зависи само от трудещите се, а и от това което се произвежда.

 13. Василев says:

  Дончева е супер!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.