МВР и BBC (БиБиСи)

МВР пусна следната новина под заглавие “Двама от екипа на BBC, правили репортажа в България за съществуването на канал за трафик на деца във Варна, имат криминални присъди” и подзаглавие “Министърът на вътре??ните работи Румен Петков е поискал спе??на среща с посланика на Великобритания у нас“:

По повод посещението в България и опитът за тенденциозно представяне на случай на незаконна търговия с деца във Варна, както и във връзка с поведението и противоречията в комуникацията с екипа на ВВС, и въз основа на информация от чуждестранна медия, че членове на екипа на ВВС, правил репортажа, имат криминални присъди, чрез българското Бюро на ??НТЕРПОЛ бе отправено официално запитване до Бюрото на международната полицейска организация в Лондон, дали за двете лица от екипа на британската медия има такива данни. Полученият отговор гласи следното:

“Уведомяваме Ви, че проверките, извър??ени в на??ата база данни, установиха, че PAUL SAMRAI, роден на 8.10.1957 г., има следните криминални присъди:
На 12.06.1996 г. от Съда в MID-WARWICKSHIRE дело № 96/2903/394706Е:
1. Шофиране без ??офьорска книжка – наказан с пробация за 18 месеца и 70 часа обществено- полезен труд;
2. Управление на автомобил след употреба на алкохол – наказан с пробация за 18 месеца и 70 часа обществено-полезен труд;
На 08.11.1994 г. от Съда SOUTHWARK CROWN Дело № 04/0471/836266 А.
1. Заговор за измама – 3 г. ли??аване от свобода; След обжалване /15.05.1995/ присъдата е променена на 2 г. ли??аване от свобода;
Проверките в на??ата база данни установиха, че DOMINIC PAUL HIPKINS има следните присъди:
1. Полицейско предупреждение – на 27.03.2005 г., дело № FS/REF:01RA/2068/05.
2. Общо нападение
В предоставената информация липсва сравнителен материал от пръстови отпечатъци.
PAUL SAMRAI, роден на 08.10.1957 г., притежава паспорт с № 094363176, валиден до 11.05.2014 г. Паспортът не е обявен за изгубен или откраднат. DOMINIC PAUL HIPKINS, роден на 28.04.1977 г., притежава паспорт с № 702791913, който е бил валиден до 01.02.2003 г.“

Дирекция “Пресцентър и връзки с обществеността” припомня хронологията на събитията:

На 26 юли 2007 г. около 13.30 ч. в ДПВО-МВР е получен факс от Отдел “Новини” – ВВС – Телевизионен център – Лондон, подписан от г-жа Ани Алисън, стар??и продуцент в отдел “Новини”. В него се визират имена и координати за контакти във връзка с отговор на поисканите във факса въпроси. Едно от тях е на Ана Монтгомъри. След няколко неуспе??ни опита на служител на пресцентъра да направи връзка със самата Ани Алисън или асистентката – Кандида Уотсън, по телефона позвъни самата г-жа Анна Монтгомъри. Тя се представи като “връзки с обществеността” на ВВС. Започна разговора с думите, че е разговаряла с директора на Национална служба “Полиция” Главен комисар Валентин Петров по мобилния му телефон, като му е казала, че има писмено уведомление от г-н Явор Симов – директор на ДПВО, че “МВР не се интересува от трафика на хора”. Главен комисар Валентин Петров е разговарял незабавно с г-н Симов, който веднага възложи на служител на пресцентъра да провери случая. В разговора между служителя на ДПВО и г-жа Монтгомъри стана ясно, че нейната информацията е твърде противоречива. На въпрос от коя дата е писмото и до кого е било адресирано, тъй като е невъзможно от пресцентъра да има такъв отговор, и специално от г-н Явор Симов, който винаги незабавно е реагирал на исканията на всички медии, тя отговори, че не е сигурна дали е писмо, или факс, или и-мейл. Но – ще провери – и ще го препрати до пресцентъра. След около 20 минути, г-жа Монтгомъри позвъни отново и заяви следното: “Оказва се че не мога да намеря това писмо, не съм сигурна, че е било писмо, но аз говорих с някакъв мъж, който ми каза, че не могат от МВР да ни отговорят на въпросите….” На повторен въпрос кога е станало това и на какъв телефонен номер – тя отговори – че не може да си спомни. Малко по-късно /междувременно тя звъне??е по телефона 4-5 пъти с разилчни пояснения – г-жа Монтгомъри помоли името й да не бъде замесено. Добави, че е изпратила SMS на г-н Петров, в който му обяснява всичко. /Прилагаме текста на SMS-а: “Здравейте, господин Петров, искрено ви благодаря за готовността ви за сътрудничество. Лично проследих получените имейли и проведените разговори от името на ва??ето министерство. Няма постъпил отказ, а има само добра воля за единодействие и за това са уведомени тук в офиса всички колеги, свързани със случая.Бе??е важно да се уточни това, за да се избегне изли??но напрежение. Спокойна вечер!Анна Монтгомъри”
След незабавната намеса на г-н Явор Симов, който провери ситуацията в Генерална дирекция “Полиция” в София и ОДП-Варна – факсове, искания от ВВС и т.н., както и изпратените от редакцията снимки, искания и някои материали – в ДПВО-МВР веднага бе??е изготвена позиция, в която се дават и отговори на почти всички поставени от ВВС въпроси, и в която изразяваме на??ето учудване от некоректния начин на действие на толкова професионална и авторитетна световна медия. Същевременно в позицията отговаряме на поставените от журналистите въпроси – за конкретния случай във Варна – кой е Хари, какво е установено и т.н.
Позицията на ДПВО-МВР бе??е изпратена в редакцията в Лондон – на български език, а малко по-късно – и на английски език. Всичко това стана преди първата емисия на ВВС – 17 ч. британско време /19 ч.-българско/, за което пресцентърът получи и-мейл от г-жа Кандида Уотсън, с който ни благодари за бързата реакция и изпращане на позицията. /Прилагаме текста на и-мейла: “….I would like to thank you for all your help yesterday, and particularly the promptness with which you sent me the Ministry statements.
many thanks, Candida” – Бих искала да ви благодаря за помощта, която ни оказахте вчера и особено за бързината, с която ни изпратихте позицията на Министерството”. Тя обяснява още, че е предала материала на г-жа Ани Алисън, продуцент на предаването, с която ще продължим по-нататък да контактуваме.
По време на самото излъчване на материала в първата емисия на ВВС – в 19 ч. , г-н Явор Симов предаде новината от Варна, че е заловен визирания от тях мъж – Хасан /Хари/ и още двама негови съучастници. Незабавно се свързахме по телефона с ВВС, отново по негово разпореждане, и уведомихме самата продуцентка – г-жа Ани Алисън, че само няколко часа след подаване на сигнала от тяхна страна – полицията във Варна е задържала въпросния Хари и още двама негови помощници. Ани Алисън благодари , но заяви, че тъй като е вече твърде късно – тази информация ще бъде включена в емисията в 22 ч. /британско време/. Тя отново изказа благодарност за бързата реакция и своевременното изпращане на позицията, но заяви, че началниците й няма да се съгласят да я изчетат цялата. В същия този телефонен разговор, който продължи повече от 20 минути, стана дума и за некоректните действия от страна на Анна Монтгомъри и за подадената от нея невярна информация. Тогава г-жа Ани Алисън заяви, че те обмислят “нейното освобождаване – т.е. –че те няма да работят повече с нея, тъй като е ясно че тя е действала некоректно – но пък – може би това е бил начин да си свър??и работата….” Г-жа Ани Алисън заяви също, че обмислят дали да изпратят официално извинение до генералния директор на полицията за некоректните действия на Анна Монтгомъри. Ани Алисън – без дори да я питаме или поставяме от на??а страна подобен въпрос – предложи да ни изпрати “още утре DVD с пълния запис на всички лица, за да ни помогне в работата”. В края на разговора се разбрахме на следващия ден да уточним тези два въпроса – за DVD-то и за евентуалното извинение.
На 27 юли – още от сутринта се оказа, че г-жа Ани Алисън няма да бъде на работа чак до понеделник. До ранния следобяд тя не се обади – макар че има??е всички координати на пресцентъра. Все пак успяхме да се свържем с нея. Но и на двата на??и въпроса – как и кога ще получим материалите с пълния запис, както и кога можем да очакваме официалното извинение от името на Монтгомъри или на редакцията до Генералния директор на българската полиция за некоректните й действия – г-жа Алисън отговори: “Това са много сложни въпроси и трябва да се консултираме с на??ите юристи”. От на??а страна й съобщихме, че се очаква по-късно следобяд официална пресконференция във Варна, за което ще могат да намерят информация на ??нтернет-сайта ни.
В края на деня в пресцентъра се получи и-мейл от г-жа Лиз Корбин – друг продуцент на предаването, в който пи??е??е, че г-жа Алисън я е посъветвала да се свърже с нас и да поиска повече информация по случая, с която да “покрият” емисията си в 22ч. Отговорихме й веднага по и- мейла, че “до приключване на разследването няма да можем да им предоставим повече информация.” Помолихме също така да ни изпратят колкото е възможно по-бързо всички материали по този случай, с които ВВС разполага – както ни бе??е обещано в разговора с г-жа Алисън. Уведомихме ги също така, че съществува възможност да бъдат поканени в България да дадат свидетелски показания.
На този мейл повече на получихме никакъв отговор. Това бе??е последния ни контакт с тях – 27 юли – около 17 ч.

Действията на полицаите от ОДП-Варна

След проведените незабавни оперативни действия от страна на варненската полиция и задържането на посоченото в репортажа на ВВС лице, след разпита на свидетели и други визирани участници, се оказва, че екипът на британската медия се е опитал да подведе въпросния Хасан /Хари/, лансирайки история за “богат, бездетен бизнесмен, който поради тъмното си минало не може да си осинови дете”. Ако Хари им съдейства, бизнесменът ще го назначи за директор на “верига от автокъщи”, които има намерение да открие у нас. С тази версия екипът постига целта си: да покаже, че в България съществува канал за трафик на деца. Тук припомняме още един път, че Хасан /Хари от 9 г. е със статут на постоянно пребиваващ чужденец във ??рландия. Там той и жена му работят и имат официално разре??ение за това. Самият той има и кара автомобил с британска регистрация. Няма данни, че там той е имал проблеми с властите.
Според коментара на британските журналисти, те не са уведомили българските власти, тъй като “имали данни, че българската полиция била корумпирана”. Ако те нямат доверие в българската полиция, би било редно да се обърнат към британските служби – които – от своя страна, по служебен път – ще информират българските власти. Отно??енията и сътрудничеството между българското и британското вътре??ни министерства са много добри, като доказателство за това са провеждането на редица успе??ни съвместни полицейски операции между службите на двете страни. Българската полиция не е подценила нито един сигнал и по всяка адекватна информация, подадена своевременно, се работи – проверява се, без значение за кого и за какво се отнася, като основното ни задължение е да спазваме законовите права и свободи на гражданите.
Във връзка с този случай министърът на вътре??ните работи на Република България е поискал спе??на среща с посланика на Великобритания у нас, по време на която ще постави остро този въпрос. Тъй като британският посланик в момента е в отпуск, очаква се срещата да се проведе веднага след завръщането му.

== край на цитата от сайта на МВР.

доц. Нели Огнянова пи??е в своя блог под заглавие “Р.П. отвръща на удара”:

“Репортаж за износ на деца?

Щом е така, ще проверим дали репортерите от ВВС нямат криминално минало, ще изнесем паспортни и други установени данни на институционалния сайт, и ще разгласим съдържанието на разговорите и кореспонденцията.”

This entry was posted in на български. Bookmark the permalink.

2 Responses to МВР и BBC (БиБиСи)

  1. yovko says:

    Компроматния стил на министър Петков… а вие що биете негрите?…

  2. Не знам – аз просто публикувам това, което са пуснали на сайта на МВР. Умният ще го разбере и без коментар. Мен ако пита??, това, че някой е бил осъден на общественополезен труд е по-добро от това да стои неосъден или да бъде спиран за проверка и пускан, след употреба на алкохол. Справка: какви бяха присъдите за загиналите деца в “??ндиго”? А за банковите фалити? ?? т.н.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.