Как стачкуват таксиметровите ??офьори в Ню Йорк и как – у нас

Ню Йорк Таймс описва стачката на ??офьорите в Ню Йорк в тази статия.

Това, което е интересно за нас е да видим как стачкуват там и как – у нас. У нас ??офьорите (някои им викат “бак??и??и”, не знам защо) отиват пред Министерски съвет или пред Парламента с колите си и блокират движението. Почват да натискат клаксоните и не обръщат внимание на нищо. Правят го било за по-високи заплати (сяка?? правителството им ги дава), било за по-добри условия на труда (сяка?? министрите не дават да се монтират бронирани стъкла?). Писал съм за това тук и тук, ето един откъс:

Но в Ню Йорк цените се определят от кмета. Ако не са доволни, ??офьорите и не си помислят да отидат с колите си до Кметството и да обявят гражданско неподчинение. А пък кметът Блумбърг никога няма да направи това, което стори Бойко Борисов с таксиметраджиите преди време.

?? ето днес какъв е цивилизованият отговор на ??офьорите: стачка! Няма да превозваме пътници! А пък отговорът на кмета е да даде възможност на тези, които работят, да таксуват напр. пътуването до летище JFK не по стандартната тарифа от $ 45, а по $ 30 на човек.

У нас е обратно: “Румен Крумов, ??еф на съюза на превозвачите, заяви пред e-vestnik, че според него в условията на пазарна икономика, е невъзможно да бъдат ограничени тарифите и всеки може свободно да определя цените си. Друг бил въпросът, доколко са реалистични суми от порядъка на 5 лв. за километър. Що се отнася до имитацията на известни компании, до момента няма нищо направено, макар в закона да е посочено, че може емблемите, името и цветовете да съвпадат до 70%, смята Крумов, според когото причина е мудното законодателство.

?? така ще бъдем винаги на опа??ката – не само по производителност на труда, а и по доходи, дълголетие и т.н.

This entry was posted in на български. Bookmark the permalink.

One Response to Как стачкуват таксиметровите ??офьори в Ню Йорк и как – у нас

  1. Евгени says:

    “Бак??и??и” са защото за сметка 4.10лв ти зимат 5 и те гледат все едно ще те застрелят, ако случайно има?? точно пари.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.