Популизъм в действие 3: Бойко Борисов

Защо напоследък пи??а често за един от най-големите популисти в страната, ме питат някои.
Ето моя отговор:

Пи??а, защото виждам отдалече как човекът прави внимателно и методично разлика между протести срещу правителството и протести срещу съда (полицията, прокуратурата). Когато хората протестират срещу правителството, кметът Борисов е винаги готов да сподели тяхната болка, да им обясни, че и той е срещу това “корумпирано” правителство.

Когато обаче протестират 300-400 човека срещу ре??ението на съда за Народен парк “Странджа”, кметът е против. Виж, ако тези хора протестираха не срещу ВАС, а срещу Сергей Стани??ев, готов съм да се обзаложа, че няма??е да има нищо против. Спомняте ли си протестите на таксиметровите ??офьори?*

Когато торент-потребителите поискаха – както си му е реда – да направят митинг пред “Ал. Невски”, те бяха препратени на задните поляни в Южния парк. Знаете ли кога се е случвало това преди Борисов? Не си спомняте ли? Преди 10-и ноември 1989 г., когато протестиращите пред градинката “Кристал” бяха натоварени на автобоси и стоварени в Южния парк. Ако не вярвате – питайте Петър Слабаков, Са??о Каракачнов и др. А милиционерът, когого набедиха за отговорник за това… се самоуби. Дне??ните офицери нямат такава съвест. Пък дне??ните генерали от запаса – съвсем.

Ето, затова пи??а, че Бойко Борисов е популист – защото яхва вълната на недоволството, но само ако тя му вър??и работа. Ако не му вър??и – е против нея. ?? каквото и да прави, върти-суче, винаги изкарва правителството виновно.

____
* През февруари 2007 г. Ето някои извадки от интервюта на кмета:

– Г-н Борисов, днес се срещнахте с представители на таксиметровите ??офьори. Доколко реални са техните искания?
– Аз ги извиках да дойдат при мен, защото те освен права, имат и задължения. Това, че правителството е слабо и прави компромиси, не значи, че всеки път към таксиджиите ще се подхожда така. Първо, те имат право да стачкуват, но без автомобилите. Второ, аз им узаконих митинга в петък, но друг път няма да го направя.

Вижте удебеления ??рифт и си правете изводите сами – правителството е слабо, защото прави компромиси (демек, да бе??е разгонило ??офьорите със сила ли, що ли?) От друга страна – той сега, в петък, ще направи компромис – може да има митинг, но друг път – няма да има. На какво основание им е било разре??ено да имат митинг в този петък, след като точно в преди??ното изречение им казва ясно, че нямат право да стачкуват с автомобилите? Да не говорим, че не е ясно как точно стачкуват частните таксиметрови ??офьори срещу Министерския съвет, за да може техните работодатели (частни фирми) да им осигурят безопасни условия на труда. Самите ??офьори се съгласяват да карат малолитражки, с газови уредби, от които няма място в багажника за един нормален куфар, но не протестират пред собствениците на фирмите, които им осигуряват колите на лизинг… Може да се поразсъждава още само над тези думи на Борисов, за да се види още по-ясно популизмът в действие. Може би някой друг ще го направи?

This entry was posted in на български. Bookmark the permalink.

One Response to Популизъм в действие 3: Бойко Борисов

  1. Pingback: Cool Stories » Blog Archive » Далавери по български. Къде гледа кметът?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.