Председателят на ВАС притеснен от протестите на граждани

Според информация от Всеки ден и от Медиапул, председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев заявил “??зпълнителната и законодателната власт трябва да ре??ат съдбата на природен парк „Странджа”, съдът няма такива правомощия”. Пенчев изразил и сериозни притеснения, че никой от съдиите няма да иска да гледа делото на втора инстанция поради обществения натиск. Обществената нагласа е изкривена и съдът не може да заличи природния парк „Странджа”, нито да даде разре??ение за строеж. “Той се произнесе единствено по законността на заповедите на министъра на околната среда и водите”, обяснил Пенчев.

Следва още от “Всеки ден“:

Магистратът съобщи, че са се появили тревожни сигнали за съмнения при над 500 защитени територии. Според него изпълнителната власт не трябва да чака тези сигнали да дойдат до съда, а да ги издаде наново. Няма проблем и през това време Народното събрание да наложи мораториум върху защитените територии, коментира Пенчев. С удоволствие научих, че министър Чакъров вече е възложил правен анализ на всички заповеди за защитени територии, допълни той.

Пенчев декларира още, че няма основание да се съмнява в безпристрастността на съдебния състав, постановил това ре??ение. Председателят на ВАС обаче е разтревожен как ще намери пет съдии за петчленен състав, който да гледа на втора инстанция това дело и дали под обществения и уличен натиск тяхното ре??ение няма да е предопределено.

Медиапул предлага друга интерпретация на прес-конференцията във ВАС:

Огромният обществен натиск поставя под въпрос произнасянето на петчленен съдебен състав по казуса “Странджа”, заяви председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев. В четвъртък той даде специална пресконференция, след като преди седмица тричленен състав на ВАС отмени статута на най-големият природен парк в България. Според Пенчев е възникнал проблем с формирането на петчленен състав по същото дело, защото вече има отправени заплахи към съдиите от тричленката и техните семейства.

Нямам основание да се съмнявам в начина, по който е взето ре??ението на тричленния състав, каза Пенчев по повод съвпадението със съдия Андрей ??кономов, който бе председател на съдебния състав по казуса “Странджа”, а преди това по идентичното дело за “Камчийски пясъци”, при което бе отменен статута на защитена зона на уникалната крайбрежна ивица.

Съдебните състави във ВАС са разделени тематично и е логично жалбата да попадне в 5-то отделение, където е ??кономов, поясни Константин Пенчев. Той увери, че подборът на съдебния състав по делата става чрез жребий.

В обществото се наслои убеждението, че съдът обслужва интересите на мутрите срещу гражданите, коментира ??ефът на ВАС. Той посочи, че съдебната институция няма как да ре??и проблемите на изпълнителната власт, не може да отменя защитени зони и паркове, не може да ре??и съдбата на Странджа и на Черноморието, а само се произнесе дали дадена заповед е законосъобразна.

Когато обществото казва кое е единственото правилно ре??ение, възниква въпросът нужно ли е съдът да се произнася по него, заяви разочарованието си Константин Пенчев.

Дневник информира:

Съдът не може да ре??и съдбата на Странджа, нито на Черноморието. Това се ре??ава от изпълнителната и законодателната власт. Това каза председателят на Върховния административен съд /ВАС/ Константин Пенчев пред журналисти, цитиран от БТА. Според председателя на
ВАС обществената нагласа, че съдът е определил съдбата на Странджа, е изкривена. По Конституция и закон съдът не може да отменя защитени територии и национални паркове.

Той не може да каже дали в някоя заповед има пороци и нару??ения. Съдът не може да ре??ава да се застрои или строежи да бъдат разру??ени, каза Пенчев. Съдът се произнася дали дадено ре??ение е законосъобразно или не, а не ре??ава дали ре??ението на политиците е целесъобразно, посочи председателят на ВАС. Той попита защо Министерството на околната среда и водите не е взело мерки да санира ре??енията си и да направи правен анализ на законодателството по-рано. “Всички искаме да има безпристрастен съд. ??ма сериозен фактор, влияещ върху безпристрастността на съда”, каза Пенчев. “Това са медиите и общественото мнение, и натиск”.

Председателят на ВАС добави, че е обезпокоен по какъв начин ще се сформира петчленният състав, който ще гледа делото оттук нататък. Той посочи, че безпокойството му е породено от обществения натиск, че съдът се е произнесъл в полза на мутрите и бетона. “Когато обществото казва кое е правилно ре??ение, какво чакаме от съда тогава”, попита Пенчев. Той добави, че поради обществения натиск съдиите от ВАС са стресирани.

Нямам основание да не съм убеден в безпристрастността на тричленния състав, взел ре??ението за Странджа. Нека да ограничим компетенциите и да не хвърляме вината само върху един орган, каза Константин Пенчев.

Припомняме, че на 29 юни тричленен състав на ВАС взе ре??ение, с което заповедта на министъра на околната среда от 1995 г. за обявяване на Природен парк “Странджа” е прогласена за нищожна.

Междувременно в сряда Върховната административна прокуратура атакува с протест ре??ението на ВАС за “Странджа”. След преценка на материалите в делото мнението на прокуратурата е, че ре??ението на съда е неправилно.

This entry was posted in на български. Bookmark the permalink.

One Response to Председателят на ВАС притеснен от протестите на граждани

  1. Вени Г. says:

    Вени,

    Защо не уведоми?? за това Еlectronic Frontier Foundation, Internet Society и други организации, които имат отно??ение към свободата на словото в ??нтернет?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.