Далавери по български. Къде гледа кметът?

Е-вестник пи??е за мо??еничествата на българските таксиметрови ??офьори. Всеки се е опарвал поне веднъж. Те работят на принципа “Докато има баламурници, ще има и ??а??маджии”.

В САЩ обаче не е така. Тарифите са написани по вратите на такситата. В колите в Ню Йорк в момента се инсталират – за сметка на ??офьорите! – компютри, на които се вижда не само текущата тарифа, но и карта на града, за да се знае във всеки един момент къде се намира колата. Освен това може да се гледа телевизия, да се плати сметката с кредитна карта и т.н.

В какво се състои разликата ли? В това:

Румен Крумов, ??еф на съюза на превозвачите, заяви пред e-vestnik, че според него в условията на пазарна икономика, е невъзможно да бъдат ограничени тарифите и всеки може свободно да определя цените си. Друг бил въпросът, доколко са реалистични суми от порядъка на 5 лв. за километър. Що се отнася до имитацията на известни компании, до момента няма нищо направено, макар в закона да е посочено, че може емблемите, името и цветовете да съвпадат до 70%, смята Крумов, според когото причина е мудното законодателство.

??нтересно как в условията на пазарна икономика в САЩ успяват не само да ограничат тарифите, но и да ги стандартизират? Например от известното летище “Джон Ф. Кенеди” до която и да е точка на Манхатън цената е една и съща – $ 45. Колко ще ви струва пътя от летище “София” до вкъщи и един Господ не знае; зависи от ??офьора.

Но в Ню Йорк цените се определят от кмета. Ако не са доволни, ??офьорите и не си помислят да отидат с колите си до Кметството и да обявят гражданско неподчинение. А пък кметът Блумбърг никога няма да направи това, което стори Бойко Борисов с таксиметраджиите преди време.

Но в България се чака Народното събрание да оправи всичко, а ако са недоволни от нещо, гражданите винаги обвиняват закона. Но не и себе си, за това, че изобщо използват всякакви измислени таксиметрови компании – с малки коли, в чиито багажници не може?? да сложи?? и малък куфар, защото са с газови уредби; мръсни, в които ??офьорите пу??ат и говорят по GSM-ите си, без обезопасителни колани и т.н., и т.н.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.