За рисковете от инвестициите отговаря… Абу Даби!? (с допълнения)

Вчера писах по темата за рисковите инвестиции, а днес се оказа, че съм бил прав да се съмнявам в идеята, че в България ще може да се изгради писта за “Формула 1” с прилежащата й инфраструктура.

Вестник “Сега” е направил образцово разследване. Пускам част от текста, останалото (което е много, подробно и увлекатално написано) можете да видите във вестника.

  “В безпрецедентно остро писмо, изпратено в отговор на запитване на “Сега”, изпълнителният директор на ЕАBG Раид Абу Худра заявява, че фирмата никога не се е сблъсквала с подобен непрофесионализъм и ще направи необходимото да предупреди партньорите си да не инвестират в България.

  “EABG бе поканена чрез посредник от офиса на министър-председателя да обсъдим възможността за участие в проекта за “Формула 1”. Ние споделихме пред посредника, че EABG няма да бъде заинтересована, но той спомена, че така ще се открие ??анс и за други инвестиции, а проектът за “Формула 1″ е добра възможност, защото по него е свър??ена много работа. Ние бяхме в региона и ре??ихме да се отбием за един ден и да проверим за какво става въпрос”, обяснява в писмо до “Сега” изпълнителният директор Раид Абу Худра.

  Свър??еното по проекта, който според родните институции е в напреднала фаза, не е впечатлило инвеститорите, става ясно от писмото. “По време на срещите с различни представители изразихме притеснението си, че проектът е на много ранен етап, по него няма свър??ена работа – представиха ни се някакви скици и нещо като оферта, но когато помолихме за икономическата обосновка на проекта (най-малкото нещо, което трябва да се изготви преди подобен проект), ни бе отговорено, че няма нищо готово”, обяснява Худра. Затова от фирмата обявили, че ще се върнат към проекта, когато получат доказателства за рентабилността на инвестицията, и заявили интерес към земеделието.

  Това, което е преляло ча??ата обаче, е представянето на фирмата в официалните прессъобщения на МС и на Министерството на икономиката като държавна вместо частна, на собственика Мохамед Абдул Жалил ал Блюки като ??ейх вместо като бизнесмен от уважавана фамилия и на преувеличаването на подписания документ – “писмо за намерение”.

  “Ние не сме ??ейхове, не сме държавна компания и на няколко пъти подчертахме това. Шокирани сме от начина, по който бе представена темата, и веднага след връщането ни настояхме за официално опровержение. Бе ни обещано, че от офиса на министър-председателя ще бъде пратено съобщение, което да отрече тези новини, защото са фал??иви. Никога не сме се сблъсквали с толкова непрофесионализъм в правенето на бизнес. Отно??ението към нас ни разочарова и унищожи ??ансовете за какъвто и да е бизнес в България. Ще се постараем да посъветваме партньорите и колегите си същото”, заключава Худра в писмото до “Сега”.”

Още вчера бе??е ясно, че има нещо гнило, щом се предлага да стане център. Чуя ли такова предложение от устата на политиците ни, почвам да се оглеждам наоколо, защото – както и да погледна – не виждам да сме център на каквото и да е, освен на самочувствието, че сме велики. Но както е известно това чувсто е лъжовно – питайте който поискате от бив??ите ни министри, премиери, депутати и всички в един глас ще го потвърдят… ако смеят, де.

Ето какво пи??е в сайта на Министерски съвет към момента (23:45 българско време):

  Министърът на икономиката, енергетикатa и туризма Трайчо Трайков и ??ейхът на Абу Даби Мохамед Абдул Жалил ал Блюки подписаха днес, 30 август, в София, Споразумение за икономическо сътрудничество. Негово превъзходителство е президент на държавната компания ЕАBG (Emirates Associate Business Group).
  Първият проект по двустранното сътрудничество, чиито детайли ще бъдат разгледани в най-близко време, е възможността за изграждане на писта за Формула 1 край София с прилежащите й инфраструктура и съпътстващи дейности. За целта ще бъде създадена съвместна компания, в която страната ни ще участва с апорт на земя.
  По-рано днес ??ейх Мохамед Абдул Жалил ал Блюки се срещна и с министър-председателя Бойко Борисов, с когото обсъди подписаното споразумение, както и възможностите за участие на арабската страна в инфраструктурни проекти у нас като пристанища, магистрали и други. На срещата присъстваха заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов, главният архитект на Столична община арх. Петър Диков, президентът на Българската федерация по мотоциклетизъм Богдан Николов и председателят на Организационния комитет за изграждане на трасето Румен Петков.
  По разпореждане на премиера Бойко Борисов М??ЕТ и Българската агенция за инвестиции ще предоставят на ЕАBG информация за партньорство в различни сфери на икономиката като инфраструктура, земеделие, високи технологии, недвижими имоти и др.

Тази информация може би ще бъде сменена (в сайта на М-во на икономиката вече е малко по-различна), затова съм си я запазил за спомен.
След подобен номер, Бойко Борисов трябва не, както пи??е в “Сега”, да препраща вестника към Румен Петков и ??ефа на федерацията по мотоциклетизъм Богдан Николов…

  Приех представителите на фирмата по изричното настояване на депутата Румен Петков и председателя на федерацията, които твърдяха, че са намерили инвеститор за проект. Който и депутат да бе поискал подобна среща, бих се съгласил. Питайте тях защо собственикът бе представен като ??ейх, а фирмата – като държавна”, коментира премиерът Бойко Борисов. Той допълни, че няма намерение да се извинява, защото няма вина за некоректното представяне на бизнесмените.“,

… а да уволни всички, които са замесени и особено да престане да се среща с “който и депутат, искащ подобна среща”. ??ма 240 депутати, които са навързани като свински черва с какви ли не бизнеси. Ако премиерът се среща и заделя по половин час на месец на всеки депутат, то тогава 3/4 от работното му време ще е изпълнено само от такива срещи (120:8 = 15 работни дни, т.е. 3 седмици). А пък да се среща с хората, за които “Сега” подробно е описало какви са ги забъркали до момента, е още по-странно.

??зобщо – изводът се натрапва от само себе си и той не е, че България няма да стане център на автомобилния спорт. Както не стана, впрочем, и център на финансовия свят – нещо, за което се намерихме четирима ду??и само да предупредим в отворено писмо през 2001 г.

България ще успее едва тогава, когато по-голяма част от нейните граждани се убеди, че със завист и злоба животът не е по-добър, а по-ло??. При това значително по-ло??.

  03.09.2010, 14:00 update от БГнес: “Ако не вярвам на депутатите на кого да вярвам?“ Това каза премиерът Бойко Борисов, след като отново препрати въпроса за скандала около изграждането на пистата за “Формула 1” към Богдан Николов и Румен Петков. “??зцяло се обръщайте към Богдан Николов – председател на федерацията по мотоциклетизъм и депутата Румен Петков“, каза премиерът. ??менно те са настоявали много за тази среща и казали, че ги познават. “Аз се отнасям към депутатите най – колегиално, особено към тези от опозицията – те влизат при мен винаги“. Направили сме меморандум, с който държавата с никакви средства по никакъв начин не се задължава и то по искане на Румен Петков“, каза Борисов и допълни “именно те ми ги представиха”.

  Коментар от Вени: Не мога да разбера, след като Бойко Борисов напусна МВР заради Румен Петков през 2005 г., защо сега не може да му откаже среща, че дори и му позволява да влиза винаги в кабинета му в Министерски съвет.

03.09.2010 г. 16:30 update. “Дневник” открива, че в сайта на Министерство на икономиката са направили промени в съобщението. Разбира се, направили са ги по типично българския начин: вместо да напи??ат “актуализация” или “уточенение”, или “поправка”, те са махнали оригиналната новина и така са доказали, че са гузни.

Вместо извод: всеки знае да управлява при големи бюджетни изли??ъци и без криза. Добрите управляващи обаче трябва да могат да се справят с кризи. В случая – Министерство на икономиката, Министерски съвет и лично Бойко Борисов не успяват вече 24 часа да се справят с една елементарна криза. Не вярвам да си вземат поука, защото се вижда, че не разбират в какво са сбъркали и прехвърлят топката към Румен Петков. Румен Петков не е човек, който се занимава с инвестиции във “Формула 1”, а и не играе в този мач. Този мач е между фирмата от Абу Даби, от една страна, а от друга – от Бойко Борисов и Трайчо Трайков. Румен Петков дори и за съдия не става, най-много за човек, който е подкокоросал участниците да се сбият.

Между другото – ??ейховете в Абу Даби могат да се издирят много лесно, чрез Уикипедия🙂

This entry was posted in Bulgaria, на български, общество. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.