Спомени от 2001 г.

Да си припомним с какви очаквания бяха натоварени юпитата от НДСВ през 2001 г. с това писмо, подписано от Лиляна Ескенази – аспирант по европейско и международно право, Париж – Сорбоната; Димитър Киров – бизнесмен; Владислав Христозов – управител на IT-консултантнска фирма и Вени Марковски:

  БЪЛГАРСК??ЯТ ВЕЛ??КДЕН (??Л?? КАК НЯКО?? ОТ??ДОХА НА СРЕЩАТА КАТО ЕКСПЕРТ??, А СЕ ВЪРНАХА КАТО ПОЛ??Т??Ц??)

  Българският Великден, създаден с идеята успели българи да съдействат за преговорите с ЕС, е на път да се превърне в трамплин за политическа кариера. Тези, които призоваха Българския Великден да не се употребява за политически цели, първи сториха това. Капитализирайки популярността си, за която допринесе в немалка степен и участието им в инициативата, те се кандидатираха за депутати и от независими, надпартийни (къде доказали се, къде не) експерти се превърнаха в банални прохождащи български политици.

  В стремежа си да приложат своя тясно специализиран опит за ре??аване на ??ирок кръг проблеми, те рискуват да превърнат България във Васюки* на капиталовите пазари.

  Оправданията, че държавата не чувала предложенията на великденци е трудно да се приемат еднозначно. Опитът на “??нтернет общество” в ??Т бран??а говори точно обратното – направените предложения не само се чуваха, но и бяха приети до едно, както от правителството, така и в предизборните програми на основните политически сили.

  Ние считаме, че Българският Великден е място, където се раждат конкретни предложения, а не политици. Употребата на Българския Великден за партийна пропаганда опорочава идеята и води до загуба на авторитет пред останалите политически сили и техните симпатизанти.

  Разбира се, не сме против правото на личен избор на всеки, но призоваваме колегите си кандидат-депутати да не ползват името на инициативата за теснопартийни интереси. Както не искахме СДС да я използва за предизборни цели, така не бива да допуснем други да използват името и авторитета й за своите конкретни политически нужди.

  Не може едновременно да бъдем политици и независими експерти – великденци.

_____
* Васюки е градът, който според Великия комбинатор Остап Бендер трябва??е да се превърне в ??ахматен център на Вселената.

This entry was posted in Bulgaria, на български, общество. Bookmark the permalink.

One Response to Спомени от 2001 г.

 1. Вени, все пак успяхме да не допуснем БГ Великден да стане трамплин за политици.

  С изключение на 3-4-ма, които влязоха в политиката за един мандат (само един – за два).
  От 2002-ра насам не позволихме никоя партия да получава “безрезервна” подкрепа от БГ Великден.

  Напротив, особено последните години, успяхме да направим няколко уникални за България конкретни проекта в непосредствана обществена полза.

  Може да се видят на http://www.bgvelikden.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.