Не Конституцията е за смяна, а манталитетът ни

Георги Марков пи??е онзи ден в „24 часа“, че ако искаме правосъдие, трябва да сменим Конституцията.

На практика това е непостижима цел, защото:
а) никой не иска да свиква Велико Народно събрание
б) дори да се свика ВНС, то с промяната на Конституцията няма да се стигне до поява на правосъдие.

Преди месец друг колега, ??ван Тодоров, отново в „24 часа“ писа, че за да няма корупция, трябвало да се вдигнат заплатите на държавните служители. Във „Фейсбук“ се появи коментар по този повод, че не е известно досега да е имало бедни корумпирани. Виж – богати, които са корумпирани – бол.

Георги Марков обаче е особено настойчив, като твърди, че броят на „показните убийства“ извър??ени в България за един месец били повече от броя на всички убийства в останалите бив??и социалистически страни – членки на ЕС. Разбира се, той не е предоставил никаква информация за източника на тези „данни“, просто защото такъв източник няма. Нещо повече – да се твърди подобно нещо е не просто небрежно, а обидно за България. Още по-обидно е, че с тези си думи г-н Марков се нарежда в една редица с бив??ия ??еф на контра-разузнаването Атанас Атанасов, който каза пред „Ню Йорк Таймс“ и „Хералд Трибюн“, че България е станала страна на мафията. Този етикет ще се свързва с името на г-н Атанасов завинаги.

Г-н Марков твърди, че проблемът на съдебната система бил едва ли не само в това, че един орган – Вис??ият съдебен съвет – предлага главния прокурор и председателите на върховните съдилища, а друг орган – Президентът – ги назначавал. Трябвало това да се промени и прокуратурата да премине под егидата на държавния глава. ?? твърди, че престъпността е победила държавата, като причината за това била липсата на политическа воля за справяне с престъпния свят.

За съжаление г-н Марков не е прав. Ако само с политическа воля можеха да се ре??ат тези проблеми, лесно ще??е да се намери изход. Но липсва не само политическа воля, а и нещо много по-важно:

липсва нетърпимостта на обществото към престъпленията

малки и големи. Почти всеки дава подкупи на катаджиите, а пък и те самите взимат подкупи на поразия. Масово не се спазват не само законите, но и елементарните правила за нормално съжителство.
При тази всеобхватна липса на желание за борба с общественоопасните явления в самото общество, човек почва да се пита дали изобщо имаме такова или всеки гледа да се спасява поединично?
Защото навсякъде по света има престъпност, но в много страни има вече изградени общества, които не понасят престъпността и се опитват да я ограничават – когато и както могат. Затова в Щатите и Европа има много места с ниска, средна и някои – с висока престъпност. Но навсякъде има работеща съдебна система и обществена нетърпимост към престъпленията и обществена подкрепа за правозащитните органи. При нас подкрепа към полицията няма (в много случаи, разбира се, това е заслужено – от полицията изтича информация, така че кой е луд да им стане агент?), дознателите не си разбират от работата, прокурорите не искат да повдигат обвинения (било защото толкова могат, било защото ги е страх да не сбъркат), съдиите предпочитат да си правят самоотводи или да прехвърлят делата нагоре по веригата.

Тези проблеми с промяна на Конституцията няма да се ре??ат. Основният закон не може да създаде общество, нито да накара полицията да е по-малко корумпирана, а гражданите – да не се опитват да корумпират полицаите.

Същото ни го казват непрекъснато от чужбина – трябва да си сменим манталитета: да поискаме да станем общество и само тогава можем да отвоюваме държавата от престъпниците. Но без обществото да го иска, само с натиск от ЕС няма да стане.

This entry was posted in на български, общество. Bookmark the permalink.

3 Responses to Не Конституцията е за смяна, а манталитетът ни

 1. Напълно съм съгласен с констатацията, че “не е известно досега да е имало бедни корумпирани. Виж – богати, които са корумпирани – бол.”

  Затова според мен промяната – реалната – ще дойде не от ляво, и не от дясно, а … отдолу.

  Така че – ако случайно забележи?? нещо, което се заражда не другаде, а именно отдолу – подкрепи го.

 2. Лила Кара says:

  Да, така е. От собствен опит знам как, като се върна във ваканция, приятелите ми умират да ми се смеят, че си слагам колана, като карам кола, че отказвам да паркирам на тротуара и др. неща, които за мен са най-нормални вече.
  Другото нещо, което ме стряска там, са отно??енията между хората. Всеки от позицията на “ти знае?? ли кой съм аз” може да си позволи да бъде направо насилник. Не приемат ничие друго и различно мнение. Всеки е едим малък “партиен секретар” и настоява на своето, дори ако трябва и с грубиянщина.
  Няма правила за нищо. Всеки може да излъже и окраде всеки.
  ?? това е така, както между хората, така също и между чиновниците в учрежденията и хората, между правителството и хората, между медиите и хората. Последните например без да се замислят, са превели bail out за банки и предпиятия, не като заем-гаранция, а като изкупуване от държавата. Сега там масово хората мислят, че в САЩ имало национализация, защото така са го превели и публикували вестниците.

 3. Alois Alzheimer says:

  …нещастен доносник е Георги Марков, чудя се тоя гьонсурат как още смее да пи??е по вестниците, и на журналята се чудя, че го публикуват.

  ?? още нещо странно ми направи впечатление тия дни – новите политици говорят, че корупцията е политическо явление, когато това си е чисто икономическо такова, ама това е друга тема.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.