??ма ли смисъл от Етичен кодекс в българските медии?

Днес “Капитал” е пуснал писмо от Ралица Пеева. Ето един откъс от него:

    Водещият на популярния сутре??ен блок, Николай Бареков, отдаде ефира на един странен сърдит човек, с неясно минало и образование на геолог, да ни обяснява с нескрита агресия с какви „слухове гъмжала цяла София”. Гостът в студиото не само си позволи да цитира, както сам той подчерта, „слухове” по националния ефир, но и влизайки в ролята на последна инстанция, да раздава присъди.

Преди да гоните бТВ заради тиражирането на слухове в предаването на Николай Бареков, помислете и за това, че редица водещи пускат слухове – някои с с уговорката, че не били проверени, други като оставят гостите им да го сторят.

Сравнете писмото на Ралица Пеева със статиите в “Капитал” за случая с пускането в ефира на бТВ на “новината”, че президентът Първанов бил получил подарък – мезонет.

Ето как “Капитал” коментира последвалата реакция на телевизията и водещия: “За един пробит имейл” и “Малко етика, много политика“, както и “Казусът ??нджев“.

??зводът, който се натрапва сам е, че няма смисъл от Етичен кодекс, защото неспазването му не води до санкции, а пък и народът масово иска да чува в ефира именно слухове, а не новини. За това, впрочем, допринасят всички български вестници със заглавията си в бъдещо неопределено време. “Пускат парното”, “Вдигат заплатите”, “Махат радарите”, “Спират тока” и т.н. заглавия представят събития, които не са се случили, а много често и няма да се случат – или поне не в представените в статията срокове.

This entry was posted in на български, общество. Bookmark the permalink.

3 Responses to ??ма ли смисъл от Етичен кодекс в българските медии?

  1. Аз гледах предаването и не смятам, че трябва да ни се привижда някакъв проблем. Първо, Бареков като водещ изслу??а (заедно със зрителите) казаното от Гамизов, но не изрази нито съгласие, нито несъгласие. Второ, точните думи на Гамизов (цитирани и от “Капитал”, http://www.capital.bg/show.php?storyid=760827 ) бяха: “цяла София гъмжи от слухове, че въпросният човек е дълбоко задлъжнял. Не знам дали това е истина или не, но слуховете са просто потресаващи…” . Т.е. Гамизов сам направи уговорката, първо, че това са слухове, и второ, че той самият не знае “дали това е истина”.

  2. gigner says:

    Вени, виж по-скоро как реагира Бареков, когато Яне Янев започна да говори за човека който плати сватбата на Бареков – Георги Гергов. Още щом каза “онзи месар от Маноле”, Бареков го прекъсна и му направи забележка “да не разправя слухове”.

  3. P. says:

    Вени, от текстовете ти личи, че ти си по-българин от много българи,особено от тези, които все още живеят в България. Вълнува?? се от всичко, чете?? вестници, иска?? да помогне??, вярва??, че нещата могат да се променят. Започвам да си мисля, че ако половината българи емигрират и започнат да болеят за страната си като теб нещата могат и да се пооправят у нас.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.