Време е за реформа в съдебната система и в МВР

Време е за реформа на съдебната система и на МВР, а това ще рече – и на Конституцията.

Не е нормално едно дело за убийство да се точи десет години и да се протака с измислени аргументи, само защото единият обвиняем е дете на представител на съдебната система.

Не е нормално полицаите да искат заплати като на агентите от ДАНС. Не е нормално да искат борба с корупцията, след като самите те направиха така, че “пътен полицай” е нарицателно за “корупция”. Не е нормално, след като виждат какво е дереджето на съседните страни, че и на целия свят, да продължават да настояват за 50 % увеличение на заплатите. Правилно е казал Минчо Спасов:

  “За да получат българските полицаи 50% увеличение на заплатите, трябва да се съкратят половината от служителите в администрацията на МВР. В момента 63 000 ду??и работят в системата на МВР, като 32 000 от тях са в администрацията. Това е три пъти повече от броя им на глава от населението в Чехия и два пъти повече от Румъния.”

Докато продължаваме да тъпчем търбусите на полицаите и на членовете на съдебната система, няма да имаме нито правова държава, нито ред по улиците.

Полицаите сяка?? са забравили, че в тяхно присъствие убиват хора? Прочее, някой от протестиращите може ли да каже какво се е случило с въпросния “полицай” (слагам кавичките нарочно, за да се знае, че не може да е истински полицай човек, който спокойно гледа как пред очите му убиват човек)? ??ли и той настоява за увеличаване на заплатата си?
А с делото за убийството на Чората докъде стигна независимата ни съдебна система (и бързам да уточня – все ми е едно дали Чората е бандит или не; ако е бандит – да го бяха вкарали в затвора, ще??е да е жив)?
А тези гранични полицаи също ли са искали по-високи заплати?
Какво да кажем за желанието на същото това МВР да контролира безконтролно трафика в ??нтернет?
А за това, че събират и боравят незаконно с видеозаписи?

…и т.н…

Няма смисъл да продължавам с примери, защото ще ви омръзне, уважаеми читатели. Пък и всеки може да потърси в Google, за да види, че рибата в случая се е вмирисала отвсякъде, а не откъм главата.

?? затова е време – за реформа и промени в съдебната система.

Без работещо правосъдие няма да има уважение към законите, респект от полицията, истинска воля за пречупване на корупционната практика (те не са явления вече, а практика), създаване на основите на обществото, от което България има нужда.

П.П.
След като бях написал тази статия, забелязах и интервюто на Павлин Димитров, главен секретар на МВР, по БНТ. То само потвърждава правилността на моите заключения. Ето някои откъси:

  “…За мен най-важното, което не успяваме последните години, постоянно говорим, издаваме различни административни актове, контролираме този процес, е да подобрим присъствието не само на униформената, а и на оперативния състав на територията на кварталите, на обслужваната територия. Не познаваме кварталите, не познаваме проблемите, а там е контингентът, там се извър??ват престъпленията. Аз винаги съм твърдял, че модерният подход е работа от контингента към престъплението. Крайно време е българските полицаи, ние всички да осъзнаем и да разберем, че от факта към извър??ителя не само, че не е модерно, тази дума може би не е и подходяща, но не води до ефективност в на??ата полицейска работа.
  *
  ?? единственото нещо, с което бих започнал, аз се разграничавам от действията на колегите във вчера??ния ден. Не мога да възприема този подход. Не знам кой им е предложил сценария, но част от мероприятието, носейки ковчег, погребвайки МВР, мисля, че не е морално, не е и професионално. Предварително ще кажа моята позиция. Колегите, които изхвърлиха пагоните, те не бяха милиционерски пагони, това бяха пагони на служители на МВР след промените в България.[ ]
  Явно не са готови и нямат мотивацията да служат в МВР. Към тази категория служители, просто ги призовавам – нека да бъдат добри да ни освободят, да напуснат системата.”

?? като капак на това дойде и съобщението за нару??ения в V Районно управление:

  Масирана проверка на работата на столичното Пето РУ показа прикриване на престъпления и нару??ения на всички нива

  Заради разкритията двама служители са предложени за уволнения, а други осем ще бъдат наказани дисциплинарно. Началникът на управлението Йордан Вучков бе??е пенсиониран

  В началото на януари т.г. по няколко сигнали, постъпили в дирекция “Вътре??на сигурност”, ??нспекторът на МВР започва пълна проверка в столичното Петко РУ. ??нспекторите установяват дванайсет незаведени преписки по сигнали за извър??ени кражби на метали от комбината “Кремиковци”. Още 35 преписки не са били заведени като заявителски материали, а по входящ дневник. Това означава, че въпреки наличието на данни за престъпление, те не са били изпратени в прокуратурата за образуване на досъдебни производства, а са оставени да “отлежават” в полицията. Проверяващите са категорични, че става въпрос за прикриване на престъпления и извър??ители им. Резултатите от проверката са докладвани на министъра на вътре??ните работи Михаил Миков, който трябва да вземе административни мерки. Двама служители – началник на група и оперативен работник са предложени за дисциплинарно уволнение, други двама са предложени за понижаване в длъжност, а ??ест за по-леки дисциплинарни наказания. Междувременно началникът на управлението Йордан Вучков бе??е пенсиониран. Копие от справката със заключенията на ??нспектората е изпратено до Софийска градска прокуратура за преценка на събраните данни и образуване на наказателно производство спрямо част от служителите.

This entry was posted in Bulgaria, на български, общество and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Време е за реформа в съдебната система и в МВР

 1. Joro says:

  А тези дали са протестирали за по-високи заплати или са предпочели да си увеличат заплатите по този начин?

  http://dnes.dir.bg/2009/05/01/news4387538.html

 2. Ников says:

  Напълно подкрепям анализа, изводите и най-вече гражданската нагласа. Но за осъществяването на реформи има съществени препятствия, които са пуснали дълбоки корени… У нас властва “правен произвол”, т.к. са нару??ени българските държавноправни традиции.
  Подробно аргументирано тук: http://www.afera.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=3388&Itemid=28

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.