Гре??ката на политика

Стефан ??ванов пи??е:

  „Коалицията доказа, че може интелигентно да управлява, а когато се управлява интелигентно, то и резултатите идват по-бързо. Всички говорим, че имаме демографска криза, но имаме вече трайно увеличение на раждаемостта. Само МТСП е направило 98 ясли и детски градини за миналата година” Емилия Масларова

  Справка: НС??: -0,005 естествен прираст(отрицателен). 30 нови детски ясли са отворени за периода 2005-2007г., а са закрити около 1000 детски градини. Общообразователните и специалните училища са намалели със 200 за същия период.

  “Страната ни днес е уважавана от международната общност именно заради политиката, която води” ??вайло Калфин

  Справка: 700 млн. евро са замразени или безвъзвратно загубени от еврофондовете в следствие на корупция в държавната администрация. ЕК вече забрави какво значи позитивен мониторингов доклад. Министър Калфин ползва странен преводач, ако доклада на ОЛАФ се приема за уважение и похвала. Същия доклад, в който спонсор на президента е уличен в източване на еврофондове.

  „България винаги е участвала във формирането на общите европейски политики. ??ма трудности, но имаме достатъчно воля и капацитет да ги преодоляваме. Членството на България в ЕС и в първите година и половина – две е донесло реални облаги на всеки един български гражданин и фактите за това са много” Сергей Стани??ев

  Справка: България не се допита до ЕК при подписванията на договорите с ГАЗПРОМ, нито при договора за АЕЦ „Козлодуй”. Липсата на една осъдителна присъда срещу уличен в корупция член на партия от управляващата коалиция показва тотално отсъствие на воля за справяне с този проблем. ??зточване на ДДС в размер на 1 млрд. лв. приключва с потупване по рамото за Мария Мургина от страна на министър Пламен Оре??арски…

  Очевидни, долни лъжи изказани от министри в българското правителство!

Няма??е да се спра на неговите думи, ако не ми бе направило впечатление противоречието още в първия цитат.
??стината е далеч по-проста и не е “очевидна и долна лъжа”.
България през 1988 г. има??е население от близо 9 милиона ду??и. На 10-и ноември те бяха с около 1/2 милион по-малко – резултат от насилственото изселване на българските турци. Днес е около 7,3 милиона. Напуснали са още около един 1,2 милиона ду??и. Е, г-н ??ванов, тези хора млади ли са? С деца ли са? ?? какво да правим детските градини, които са били построени по времето на социализма? Да ги пазим за музеи на детската революционна бдителност ли?

Щом още първото Ви твърдение не е точно, дали да вярваме и на останалите?

Министър Калфин казва нещо много вярно, но Вие го четете така, както на Вас ви се иска да го чуете. Страната ни е уважавана от международната общност. ОЛАФ не е международната общност. ОЛАФ е “генерална дирекция в структурата на Европейската комисия, натоварена от Европейския съюз със защитата на финансовите му интереси.”

Аз съм последният човек, който да мисли, че Президентът има нужда от защитници, но в интерес на обективността ще кажа, че в България все още има презумпция за невинност. ?? на мен не ми харесва, че се бавят присъди, но не ми харесва и да се обвиняват хора (нали знаете, че дълги години прокуратурата “повдига??е” обвинения, които така и не стигаха до съд, но ло??ото бе сторено? Колко хора си загубиха нервите, а някои – и живота – опитвайки се да се преборят с тази порочна практика на българската съдебна система, когато човек може??е да живее десетки години с клеймото “обвиняем”, но никога да не бъде осъден? Ако съдебната ни система успее да докаже виновността на уличения от ОЛАФ господин, ще се радвам той да бъде наказан – ще се радвам не защото обичам да виждам наказани хора, а защото искам да видя работеща съдебна система, а не такава като на??ата.

Вие още се жалвате, че нямало позитивен европейски доклад.
Та нима е нужен доклад, за да видим на какво дередже сме, г-н ??ванов? Нима мръсната, кална София е резултат от доклада на ОЛАФ? Нима ниската производителност на труда е следствие от сили сви??е? Време е Вие, както и другите политици като Вас да поемат тежкия кръст и да кажат истината на хората, а не да ги заблуждават с доклади, международното положение и какво ли не. ??стината обаче е жестока, затова ли я спестявате?

?? накрая – по въпроса за допитването до ЕК преди подписването на договорите с Газпром и с “АЕЦ Козлодуй”. Не съм чул Германия, ??талия, Унгария или която и да е друга европейска страна, която си гледа собствените интереси, да се е “допитвала” до ЕК. Това е начин на мислене, който издава прекалено дълго време живот при социализЪма. Тогава София се допитва??е до Москва. Предполагам, че и до днес някои хора искат да се допитват – било до Брюксел, било до Ва??ингтон, било до началниците си. Гре??на политика е това, г-н ??ванов.
Да не говорим, че не съм и чувал за някакъв договор за АЕЦ “Козлодуй”, което ще рече, че нещо бъркате – има??е договор с ЕС, подписан по времето я на Виденов, я на Костов, че ще затворим блокове 1-4.
Не знам за каква осъдителна присъда за корупция срещу уличен в корупция член на партия от управляващата коалиция настоявате – аз бих се радвал да видя на??ата съдебна система да произведе не само една, а множество присъди. Но тази съдебна система бе разбивана в продължение на 14 години, когато начело на Прокуратурата стояха назначени от СДС хора. Начело на ВАС, ВКС – също. Днес берем плодовете на ре??енията на СДС от 1991 г. насам, а не плодовете на тройната коалиция. Защото един Борис Велчев не стига, а трябват 1500 като него, които да заместят прокурорите, свикнали да работят при Татарчев и Филчев по един начин, който е довел до липсата на осъдителни присъди за който и да било. Освен за дон Цеци, разбира се, както би казала колежката Нели Куцкова. Впрочем, не я чух да коментира изказването на френския посланик по повод делото за убийството на Мартин Борилски:

  Оправдателна присъда за убийство на българин в Париж, извър??ено през 2000-ата година стана причина за остра реакция на Френския посланик у нас. Ре??ението на Апелативния съд във Велико Търново се приема с учудване и неразбиране, се казва в позицията на Френското посолство.
  Пред „По света и у нас” Етиен Дьо Понсен изрази надежда, че правосъдие ще има и виновните за смъртта на Мартин Борилски ще бъдат осъдени. Българският правосъден министър Миглена Тачева каза, че трябва да се изчака окончателното съдебно ре??ение, а съдът да бъде оставен да работи без натиск. Делото обаче може да се превърне в своебразно съревнование между френския и българския съд. Срещу обвинените за убийството на Борилски – Георги Желязков и Стоян Стоичков-Барона, вече има процес и в Париж.

Ето, г-н ??ванов, в такава държава живеем – и всички ние сме отговорни за това, в което сме я превърнали. Всички. ?? Вие включително. Да се опитвате да твърдите, че за дне??ното състояние на България виновни са само дне??ните управляващи е изтъркан номер. Няма да мине.

?? накрая – както се оказва, твърденията на министрите не са долни лъжи. Тогава какви са Ва??ите?

This entry was posted in на български, общество. Bookmark the permalink.

8 Responses to Гре??ката на политика

 1. Popvsky says:

  Не Ви ли е срам Г-н Марковски? Ва??ите пътеписи като участник в официални делегации на различни форуми, рамо до рамо с представители на управляващите, предопределят позицията Ви по темата. Пък и критикуваните са членове на ва??ето “??нтернет общество”. По-добре замълчете! ??злагате се.
  ?? не излизайте с номера за “принципна позиция”. Нямате моралното право, просто! Все едно, журналистите, поканени да пътуват с президентския аероплан, да почнат да критикуват “институцията” и личноста на “ловеца”.
  Освен това, Г-н ??ванов изказва позиция в Л??ЧН??Я С?? БЛОГ! Не е никак морално да правите от това тема за ВАШ??ЯТ! Напи??ете си коментара там и толкоз. Все едно аз сега да направя отделна тема за глупостите, които пи??ете в моя!
  Поздрави, успехи си имате достатъчно!

  • Г-н Поповски,
   не виждам нищо във Ва??ите думи, което да опровергава написаното от мен. Ако вместо личностни нападки, бяхте написали нещо стойностно, може??е да се получи и дискусия, а така само потвърждавате, че съм прав. Така, де – ако не бях прав, няма??е да ме нападате лично, а щяхте да атакувате аргументите и фактите, които изнасям.

   P.S. Прочее, анонимни коментари по мой адрес не се публикуват. Публикуват се анонимни белжки само по конкретни факти в дадена статия.

 2. Спартанец says:

  Абе френд ти сега няма ли да декларира?? конфликт на интереси преди да публикува?? тая глупост, щото всички знем, кой прави сайтовете на институции контролирани от БСП. Дет се вика имай малко срама и не коментирай БГ политиката, докато те храни партията майка.

 3. Г-н Марковски,
  Още от името на моя блог си личи на коя партия симпатизирам, кой съм и за какво се боря, докато ва??ите политически възгледи не са тайна, но е добре да ги изложите преди да “анализирате безпристрастно” думите ми.
  На първо място сте прав, че няма смисъл да се поддържат празни детски градини. Аз обаче не съм съгласен министър Масларова да заявява, че едва ли не е преодоляла демографския срив и отваря N на брой нови детски градини, когато данните от НС?? за периода на мандата й сочат точно обратната тенденция.
  Второ – мнението на международната общност в лицето на държавите членки на ЕС, бе заявено пределно ясно с ре??енията на ЕК, за замразяване на над 700 млн. евро. ??майте предвид, че повечето ре??ения ЕК взема с консенсус така, че те са точен измерител за мнението на общността.
  Трето – Производителността на труда зависи от технологията и инвестицията. Едно е да произвежда?? за 12 часа две тикви на бостана и съвсем друго в уютен офис да направи?? два уебсайта за същото време. В условията на криза европарите бяха възможност за инвестиция, за съжаление безсмислено пропиляна.
  Четвърто – ЕС има общи политики и една от тях е енергийна независимост и диверсификация. Фактът, че България допълнително се зароби с последния договор с ГАЗПРОМ, вместо да изгради алтернативно трасе от Гърция или Турция ми говори, че не се придържаме към общите политики на ЕС и няма да се изненадам, ако санкциите продължат понеже “Страната ни е уважавана…заради политиката която води”
  Останалите ви аргументи няма да коментирам, защото не съм участвал в управлението на Костов, както вие не сте персонално отговорен за провала на правителството на Виденов, вероятно.

 4. Здравейте, г-н ??ванов.
  Да, от сайта Ви си личи, че сте фен на СДС.
  Но не виждам защо ре??ихте, че моите възгледи не са тайна? Напротив – ако проверите внимателно из ??нтернет, ще видите, че никъде не съм афи??ирал възгледите си. ??ма много хора, които твърдят, че възгледите ми били едни или други, но това е тяхно право – да имат мнение въз основа на правото да имат мнение, а не на фактите.
  Прочее, аз симпатизирам на Хилари Клинтън и Барак Обама. Харесвам политиката към бизнеса на Стани??ев (10 % корпоративен данък е нещо много добро за бизнеса). Мисля, че е поучително, че именно правителството на социалистите докара такъв голям валутен резерв, а и инвестиции, надминаващи преди??ните 15 години. Ако помните, Бил Клинтън направи същото, след което дойде Бу??, за да се налага сега да се оправят бакиите му. Казвам го нарочно – защото времето днес не е това, което бе??е вчера. Не ми харесва политиката на МВР по отно??ение на следенето на трафика в ??нтернет и съм изразил отно??ението си с конректни действия.
  Но да се върнем на твърденията Ви.
  Данните от НС?? за закритите детски градини отговаря на реалността – затварят се детските градини в Каспичан, село Торба лъжи и др.п., а се отварят там, където отиват хората с деца – София, Пловдив, големите градове, където има работа. ?? това е правилно. Впрочем, 1000 училища трябва??е да бъдат закрити още през 2000 г., но никой не посмя да го стори – нито тогава, нито в следващия кабинет. Едва този се осмели да каже истината: че няма как да имаме толкова детски градини и училища, след като в тях не се учат деца, а се пълнят щатове. Ако продължите да упорствате, че това са неправилни действия, бих посочил всяка друга държава, в която това се прави. Ако и това не е достатъчно, ще призова за обикновен здрав разум 🙂
  Второ – за мнението на международната общност… Вие знаете добре, че не съществува такова нещо като “межуднародна общност”. Сам говорите за държавите-членки на ЕС (а не за целия ЕС). Но и тяхното отно??ение към България е различно. Питайте някой холандски депутат, който е против раз??иряването на ЕС – той ще е против България. ЕК спря средства поради неработеща съдебна система и аз Ви питам – та нима съдебната ни система работи? Нима не трябва да се реформира? Виждам, че не сте коментирали тази част от моята статия, а обикновено мълчанието е знак за съгласие.
  Трето – европарите не са възможност за инвестиция. Кажете – кое е онова българско производство, което разполага с технологията, но не и с парите? Кое е онова уникално българско ноу-хау, което ще позволи продукцията да е конкурентна на световните пазари? Да, има производство, но няма български Google, Skype или Amazon. Спирането на европарите е санкция за неработеща система; но то не е фатално за онези компании, които могат да си намерят финансиране.
  Четвърто – тук казвате една мъдра мисъл, но като политик я смесвате с нещо изключително спорно. Казвате, че трябвало да се изгради алтернативно трасе от Гърция или Турция ВМЕСТО да се сключи договор с Газпром. Мъдрото е, че трябва да се изгражда алтернативно трасе. Прочее, защо до този момент никой не го е изградил? Може би защото по него няма какво да тече? ??звестно ли Ви е, че в България други тръби, по които да дойде газ, освен газът на Газпром, няма? ??ли може би българските производители потребяват такова голямо количество газ, че да е икономически изгодно за Булгаргаз да построи трасета от Турция/Гърция (независимо, че по тях може и нищо да не тече, защото в Гърция, доколкото виждам, влиза втечнен газ, който го карат с кораби, т.е. ние трябва да си договорим корабите от Алжир, а дали Алжир има изли??ен газ, който да ни продава – не знам. Договорът с Газпром е исторически обусловен с това, че в България няма други тръбопроводи. На??ата страна НЕ МОЖЕ да построи сама тръбопровод. Ако мислите, че може, значи бъркате Германия с България. В този смисъл – какви са общите политики на ЕС по отно??ение на газа, освен, че искат диверсификация на доставките? С какво ЕС ни е помогнало за това, след като дори и за Набуко не дават пари?

  ??наче аз не исках да коментирате управлението на Костов – достатъчно е да споделите наблюденията си върху съдебната система.

 5. Popvsky says:

  Г-н Марковски, личните ми нападки са продиктувани единствено от факта, че си позволявате така подробно и “безпристрастно” да критикувате мнение на един блогър (бил той и политик), което той е изразил в личния (а не партийния) си блог. Не виждам какво, освен опит за PR-подкрепа на членовете на ва??ето “сдружение”, би продиктувало подобен пост във ва??ия личен блог. Ето защо аз продължавам да изказвам мнението си за под формата на коментар. Ако това не ви е достатъчно като своеобразен морален коректив, ще си направя труда да публикувам подробен (и аргументиран) отговор на ва??ите писания относно мнението на Г-н ??ванов. Просто темата е малко в страни от интересите ми.

 6. Защо партньорите на Стойков и Николов са в затвора със същите доказателства, с които тези двамата са на свобода у нас? Защо никой от запад не кани Първанов на визити? Защо твърдите неистини, че държавата ни е уважавана, след като сме в изолация?

 7. Г-н Томов, защо (и дали) партньорите на Стойков и Николов са в затвора е въпрос за съдебната система. Аз съм писал достатъчно за качествата на на??ата “система”. Прочетете, помислете, пък после кажете дали съм прав.
  За президента не сте много прав. Вижте информация за посещението му в ??талия. На 25.01 бе??е в Япония (вярно, на изток е, но по някои параметри се води “запад”).

  Още малко:

  • На 16 – 18 март 2009 г. президентът Георги Първанов ще осъществи държавна визита в Литва в отговор на посещението на литовския си колега през есента на 2005 г.
  • На 3-4 април 2009 г. президентът Първанов ще вземе участие в Срещата на високо равнище на НАТО по случай 60 г. от създаването на организацията, а на 12-13 юни 2009 г. в Срещата на президентите на страните от Централна Европа, която ще се проведе в Нови Сад, Сърбия.

  Това е официална информация, не слухове.

  За това, че държавата ни е в изолация… освен от Вас, не съм го чул от друг, особено на Запад.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.