Политиците изпадат в неловки положения

Днес на??ият стар приятел Стефан ??ванов е публикувал на своя блог един леко подвеждащ материал. Няма??е да се спирам на него, ако не го бе??е обвързал с предизборни обещания, а понеже сега наближават избори, искам да го предупредя, че неговите камъни може да се окажат върху собствената му глава.

  Българската нация е запла??ена от реална опасност да влезе в червената книга на запла??ените от изчезване видове. Според НС?? в следващите 11-12 години страната ни ще се раздели с още един милион ду??и…
  Това, естествено, се дължи и на тоталния провал на управлението. От една страна, младите хора нямат никакви ??ансове за добра реализация в България, от друга, възрастните са подложени на тоталния геноцид да заплащат по 100-200 евро сметки за парно и вода, вместо да получат необходимите си лекарства. ?? ако някой си мисли, че моята оценка е политическа и необективна, нека видим как самите управляващи обещават и изпълняват обещанията си…
  „Гарантиране на националните интереси при присъединяването ни към ЕС.
  Постигане на ускорен и устойчив икономически растеж (от 6% през 2006 г. до 8% през 2009 г.)…
  Гарантиране на равен достъп до качествено образование.
  Постигане и поддържане на европейски образователни стандарти.
  От следващата година средствата за образование да се пови??ат до 5% от БВП с тенденция до 2009 г. делът им да достигне 5,8%…
  Гарантиране правата на всеки български гражданин за достъпно и качествено здравеопазване.
  Средствата за здравеопазване да се увеличат до 6% от БВП през 2009 г.”

В отговор на г-н ??ванов мога да кажа (без да съм член на БСП), че има няколко обяснения на неговото недоумение:
1. БСП не е управляващата партия, а една от трите управляващи партии. Ако СДС днес-утре обещае разни неща (а те сигурно ще го направят), то утре – при евентуална коалиция – може да се окажат в невъзможност да изпълнят обещанията си.
2. Ускореният и стабилен икономически растеж е изпълнен – вярно, през 2009 г. няма как да е 9 % (моля Ви, г-н ??ванов, не обвинявайте българското правителство за световната криза), но за последните три години, колкото и да не иска г-н ??ванов да го признае, постъпленията в страната са на обща стойност повече, отколкото за преди??ните 15 години.
3. Средствата за образование и здравеопазване се увеличават, но това не променя другият тревожен факт – че българите не се грижат за здравето си преди да се разболеят (“Кой, бе? Аз да си слагам ваксина? За к’во ми е – мен грип не ме лови!”), в резултат на което се губят милиони човеко-дни в болнични.

Все пак г-н ??ванов има нещо много поучително в края на статията си:

  “На фона на тази тъжна констатация вече нямам въпроси към младите хора, които ре??ават да напуснат държавата. Останалите тази година ще имат възможност да гласуват два пъти. Ако ре??ат – може и да го направят. С разума си. Защото за емоциите обикновено се плаща.”

Добре е това да се обяснява повече, за да може десните избиратели да гласуват за СДС-ДСБ, а не за партии, които събират любовта на народа. ??збирателите веднъж вече гласуваха с емоции – за НДСВ през 2001 г. Всички знаем какво се случи след това, уви.

??наче подвеждащото е, че според г-н ??ванов нацията се стопявала заради провала на управлението. В целия Европейски съюз населението намалява, г-н ??ванов, а не само в България. Нима искате да кажете, че навсякъде има провал? ?? от друга страна, то се увеличава в Африка, ??ндия и Китай – според вас там именно управлението е успе??но?

Г-н ??ванов, много повече можете да постигнете, ако започнете интелигентен разговор с десните избиратели, а не да говорите така, сяка?? сте в кварталната кръчма. Народът не е прост, той много по-добре може да оцени един честен и откровен разговор, отколкото заблуди, манипулации и инсинуации. Тук изобщо няма да се спирам над факта, че на практика подкрепяте ДПС и НДСВ като не ги споменавате в рамките на управляващата коалиция. НДСВ това и искат – да могат утре да кажат: “Добре, че бяхме ние, за да спрем харченето, което се очертава??е в програмата на БСП” 😉

This entry was posted in Bulgaria, на български, общество. Bookmark the permalink.

14 Responses to Политиците изпадат в неловки положения

 1. Румен Току??ев says:

  Г-н Марковски, доста често споменавате нечленството си в БСП… Това поражда съмнения 🙂
  По повод темата:
  1. БСП е най – голямата партия от тройната коалиция, респективно отговорноста е…. големичка. Да не говорим, че и Министерството на финансите и Социалното такова са си пряка отговорност на БСП. ?? сега, моля Ви, не казвайте че Пламен Оре??арски няма нищо общо с БСП.
  2. Огромните средства посъпили в България са за последните 2 /две/ години. След членството ни в ЕС. Което стана факт ВЪПРЕК?? БСП.
  3. Колко милиона човеко-дни? ??мате данни? ??ли само си пи??ете….

 2. Господине!
  Това, което говорите за НДСВ е истина. Точно НДСВ придаде интелигентния и европейския вид на правителството на Стани??ев. Точно НДСВ спря харченето, планирано от Масларова. Точно програмата на НДСВ даде икономическите резултати, с които се хвалите. НДСВ е партията, която пак ще управлява България. Този път ще сме без вас, социално неразумните.
  За коментара ви по отно??ение на Стефан ??ванов нямам думи. Липсва ви елементарна обективност. Заслепен сте от партийността си.

 3. Питащ says:

  Г-н Марковски, кога сте искрен? Не забелязвате ли, че нещо си противоречите в статията? Когато защитавате БСП, или когато призовавате младите да гласуват за СДС-ДСБ?

 4. “Питащ”, аз не защищавам БСП, а просто казвам, че не е добре да се изпада в популизъм. СДС не може да привлече на своя страна популистите – за тях има ГЕРБ и Атака. А иначе е добре да има силна дясна партия в България, не мислите ли?

 5. Г-н Арсов,
  много е забавно да се види как феновете на НДСВ и СДС се опитват да обяснят успехите с НДСВ, а неуспехите – с БСП. ??майте предвид, че икономическият министър е от БСП, а финансовият е бив?? зам.-министър на СДС. Това са хората, които под ръководството на Стани??ев направиха малкото икономическо чудо. Ако и завистливите бяха по-малко у нас, с тези финансово-икономически политики досега да сме се откъснали доста напред. Справка: Словения.

 6. Румен Току??ев says:

  Бив?? зам.-министър от СДС, кандидат кмет от СДС и сега водач на листа от БСП…. На това аз му казвам – “цветарка”. ??кономическият министър!?Петър Димитров!? Не е лесно г-н Марковски…..Не е лесно….
  Малкото икономическо чудо? Вие в Словения били ли сте? Ако не сте, отскочете и после я сравнявайте с България. Само визуално.

  • Да, г-н Току??ев, не е лесно…
   ??кономическият министър, който заедно с Оре??арски въведе 10 % данък печалба и 10 % ДОД бе??е Румен Овчаров. ?? докато срещу него (а и срещу всеки – нали българите непрекъснато говорят срещу някого, а не “за”) може да се говори много, вкл. и от гледна точка на социална справедливост, например, то числата за чуждестранните инвестиции у нас са категорични.
   Както и тези от бюджетния изли??ък.
   Това правителство е по-консервативно от всички преди??ни, при това без да се стига до сериозни колизии, затягане на коланите и т.н.

 7. Румен Току??ев says:

  ?? още нещо, направих си труда да погледна статистиката на БНБ.
  Чуждестранни активи по години в млн. лв. : 2005 – 13220 лв,2006 – 18634 лв.2007 -19130 лв.,2008 – 13944 лв. Това е за чуждите капитали. Как Ви се струва тренда?
  Сега за вътре??ния дълг в млн. ЕВРО – 2005 – 15506 евро,2006 – 20629 евро,
  2007 – 28754 евро, 2008 – 36648 евро. А тук тренда е обратен, нали? 🙂

 8. Вижте икономическата платформа на правителството. Не е ли копи пейс на платформата на НДСВ? Попитайте Оре??арски кой стои зад него, кой го брани от червените антиикономисти и тогава пи??ете с партийния си патос. Прочетете речта на Стани??ев, произнесена пред конгреса на НДСВ и ще ви станат ясни много неща. БСП спечели много от коалицията си с НДСВ. ?? нямат нищо против тя да продължи. Ето това е фактът, около който следва да се въртят анализите ви. За СДС не бих искал да коментирам. Това е партия, която заслужава повече уважение, нищо че сега е в някаква дупка. Надявам се да се оправят скоро и даже им го пожелавам. На БСП също пожелавам да се модернизира по-скоро. Стани??ев води на там, но много други му пречат, стари партийни другари, но замръзнали в догмите си.

  • Да сте чули от мен ло??а дума за (щях да напи??а СДС, но се замислих) когото и да е било? Дори в явни случаи на корупция, не си позволявам да говоря на личностна основа. За мен НДСВ остава в историята с няколко ??а??ми – далаверата, наречена официално “приватизация на БТК”, неизгодните договори с “Майкрософт” и въвеждането на “новия морал” в политиката, от който все още на нормалните хора им се вие свят. А за СДС е тъжна работа, защото съм работил с тях, когато имаха идеи. Сега вижте какво говорят. Че бива ли да се разпространяват слухове, при това от такова високо ниво? Що се отнася до “партийния ми патос”, вероятно не сте чел биографията ми. Описал съм как не ме допуснаха до членство в партията, независимо от “произхода ми”. Впрочем, добре е това да се сравнява с хората от дне??ната политика, които са били я членове на БКП, че дори са напуснали МВР, за да останат в нея 😉
   Забравих – с Оре??арски се познаваме отдавна, но дали Вие знаете кой стои зад него, че сте толкова убеден?

 9. Румен Току??ев says:

  Г-н Марковски,
  Предложението за 10% данък печалба, ако не сте запознат, бе на СДС. Управляващите го отхвърлиха и после си го внесоха и приеха…. Овчаров и Оре??арски просто преписаха. Типично за БСП.
  По повод цифрите на чуждестраните инвестиции – да категорични са, в апогея на управлението 2006 и 2007 г. ръста е нищожен. За сметка на това 2008-а…… се връща на нивата от 2005 🙂 Нищо не казахте за другите цифрички, тези от вътре??ния дълг…
  Не ми се подхваща темата за или??ъка и неговото харчене. Съветвам Ви да не я подхващате и Вие.

  • Прав сте – не подхващайте темата, а по-добре прочетете малко по нея. Може и тук да прочетете малко.
   А кой от кого е преписал… Да го бяха преписали от НДСВ или от СДС преди тях? Да не би да казвам, че БСП са открили колелото или топлата вода – не го казвам, просто Вие си вну??авате някакви неща и се опитвате да ги представите за мои мисли.

 10. Румен Току??ев says:

  Ами поне, от кумова срама, да бяха споменали чие е било предложението… Типично за БСП…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.