Не се срамувайте от блоговете, не се срамувайте от политиците

??ван Бедров е подредил една хубава галерия от връзки към блогове.

Моят кратък коментар е: Соломоне, не се срами от блоговете, а от причините за техните публикации.
Моят съвет към блогърите е: не търсете вината в държавата и в политиците, а в (липсата на) обществото. Соломон Паси изказва лично мнение. Да, вярно – политик е, но и политиците имат право на мнение. Може да мислим, че е гре??но, но е по-гре??но да мислим, че нямат право да изказват мнението си само защото са политици. ??ли, не дай Боже, защото ние имаме различно мнение от тях.

Основната причина за състоянието на нещата е обаче това, че без общество няма държава. Със слабо развито общество, имаме слаба държава. Но пък силната държава не винаги е добра за хората (справка: СССР, Нацистка Германия).
С личности лица като тези няма как да имаме общество, защото те си мислят, че самите те са общество. Такива сме виждали в историята достатъчно, вкл. и в България.

Време е да се замислим за проект “България 2030 г.”, в който може би ще е имаме възможност да започнем създаването на общество, което да е достатъчно силно, за да наложи цивилизационните ценности над своите членове. Докато живеем така, че от входната врата на апартаментите ни е чисто, а от черджето навън – мръсно, няма да се оправим. Докато мислим, че с подслу??ване на трафика се борим с престъпността, няма да се оправим.

Докато не приемем, че свободата на хората, неприкосновеността на кореспонденцията и на частната собстевност са свещени, но не и когато са за сметка на други хора и неприкосновеността на обществените ценности няма да се оправим. Някои хора си мислят, че приетите промени на ЗЕС (за които пи??е и Делян) са гре??ка на депутатите. Аз си мисля, че те отразяват един елементарен факт – депутатите (както и обществото) мислят, че не е налице обществена опасност (защото чл. 9 от НК обявява за престъпление онова деяние, което е обществено опасно!) от не-следенето на трафика в ??нтернет. Желанието на МВР да не бъде подлагано на съдебен контрол е толкова странно, колкото и желанието на Соломон Паси блоговете да пи??ат само хубави неща. Нима живеещите в София могат да напи??ат нещо хубаво, когато са заобиколени от управлението на Бойко Борисов, купища разпилян боклук, гадните алеи в иначе хубаво замислените паркове?

В събота се разходих из Южния парк със сина ми и един мой съученик. С рик??а. Това, че рик??ата бе??е раздрънкана – едно, но това, че сред хората в парка, а те бяха хиляди, не видях нито един усмихващ се човек… Може би ние тримата бяхме единствените, които се смееха. Единствено някои деца се опитваха да се усмихват (освен тези, които биваха наказвани от родителите си – нещо, което в Америка не съм виждал из парковете, но това е друга тема), но аз се питам: защо убиваме усмивките в децата, та като порастат стават намусени и намръщени?

?? дали от там не започва всичко, а не от думите на Соломон?

This entry was posted in на български, общество. Bookmark the permalink.

4 Responses to Не се срамувайте от блоговете, не се срамувайте от политиците

 1. Поздравявам те за хубавия пост, защото си от малкото, които насочват вниманието към първоизточникът на проблемите ни като обществото и самите хора, които живеят в него. Съгласен съм, че ло??ите политици, мафията и нечестността не са толкопа проблеми само по себе си, отколкото следствия от съзнанието на хора, които не уважават себе си, свободата и моралът на хората около тях.

  ?? на мен ми се иска да създадем хармонично общество. Вярвам, че това ще стане от индивиди, които с постъпките си и начинът си на живот са пример за подръжание. При достатъчно такива хора (критична маса), останалото общество ще последва. Но за тази цел ще трябва да насочим енергията си встрани от проблемите и да започнем да мислим какво искаме да създадем и как да го направим, което е много по-мъдър подход за промяна, отколкото да сочим гре??ките в политиците и обществото 🙂

 2. teodor says:

  Вени,
  Леко и деликатно измества?? темата. Възмутен съм не от това, че Паси изказва лично мнение, а от това че мнението на водещ политик е много близко да желанието за налагане на поредната цензура. А за това че нямаме общество в много малка степен са виновни т.н. обикновенни хора. Конституцията и избирателната система, създадени и поддържани от Паси и колегите му вече 20 години препятстват оформянето на гражданско обество и бетонират тяхното участие в управлението. Затова трябва да се срамуваме и то много от на??ите политици.
  Какви ще бъдат децата ни зависи преди всичко от родителите им, но неможе да се пренебрегва и околната среда – съсипано (от политиците) образование, граничещата с престъплиние спрямо децата медийна среда (филми, реалита, компютърни игри и др.), ненаказуемост на различните видове дилъри и много други.
  Повярвай ми, не съм фен на ББ, но за състоятието на София има много вярно нещо в това, че правителството (разбирай БСП)носи сериозна вина. ??зключително неморално е в името на “изборни дивиденти” да се води война на гърба на столичани, от това губят и двете партии, от това страдаме всички.
  Теодор Гераков

 3. Ne sym ubeden, che prawitelstwoto e winowno za systojanieto na Sofia.
  Kmetyt nosi otgowornostta za grada, nezawisimo ot towa kakwo prawitelstwo uprawljawa dyrzhawata.
  Ako prehwyrljme otgowornostta na prawitelstwoto, togawa zashto izbirame kmetowe?
  Dupkite po ulicite, mrysotiata, kalta, stroezhite… wsichko towa e w rycete na kmeta.

 4. teodor says:

  Защо не си съгласен е ясно, но да отрича?? ролята на БСП в кризата с боклука или очевидното противопоставяне, продиктувано от гадна политическа игра, от която губещи сме ние (софиянци) е прекалено пристрастно и некоректно (защото не бих те нарекъл “късоглед”).
  Между другото що за дума “rycete”. Бъди внимателен -Покемонът (Малкият Мук, Хари Потър) може да те глоби !
  Теодар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.