Българският съд: идиоти на работа?

е-Вестник е пуснал коментар по известен казус:

  Българският съд е обвиняван във всичко – корупция, некомпетентност, мудност. ?? всичко е вярно. Но, оказва се, че има и по-ло??о.

  В съда се случват идиотски неща.

  Например случаят с Весела Лечева и съпруга й Манол Велев. Преди година министърката на спорта поискала от съда да й даде попечителство над съпруга й – добре известно е, че след поку??ението срещу него той е в кома. Оттогава българският съд не й е дал това попечителство, защото съдийката Б. Ж. от Софийски градски съд призовава Манол Велев да се яви лично пред нея. Призовава го не веднъж и не два пъти. Да се увери, че е за попечителство. По закон в такива случаи съдията лично посещава лицето, за което се иска попечителство. Тук няма такива работи – съдийката си го призовава ли, призовава да дойде сам.

  Да каже?? – такива са бюрократи в българския съд и да махне?? с ръка. Ама тук става дума за един на??умял в обществото случай. Не за никому неизвестен дядо на село. За Манол Велев са изписани тонове вестникарска хартия, показван е в репортажи по телевизията, как го пренасят от болница в болница. Съпругата му е министър, също известна публична личност.

  Какъв трябва да си, при това положение, за да призовава?? неколкократно в съда въпросният човек в кома и да не дава?? попечителството на съпругата му? Няма разумно обяснение. Въпросната съдийка е български феномен в правото. ?? само поради факта, че е засегнат министър, инспекторатът на съдиите е направил проверка на въпросната съдийка и я предложил за наказание. Разбира се, при проверката са открили, че има още куп случаи, при които тя е разигравала по подобен начин обикновени хора, които няма кой да ги чуе като се оплакват, защото не са министри.

  Затова корупцията в съда не е най-стра??ното. Както казва една поговорка, по е ло??а простотията и от ло??отията.

Аз съм писал и друг път за диващината на българския съд (четете внимателно – не атакувам съдиите, а съда, т.е. системата). Вижте тук (на английски).
Горният случай е показателен за цялата система и затова е добре, че са публикували само инициалите на съдията по делото – така отговорността не е лична, а образна. Чудесен образ на българския съдия е изградила г-жа Б.Ж.

Но какво искаме от хората – те толкова могат.

This entry was posted in Bulgaria, на български, общество. Bookmark the permalink.

One Response to Българският съд: идиоти на работа?

 1. Работа says:

  Доста неадекватна намеса!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.