Сигурна ли е електронната поща?

Преди дни получих електронна поща, като реакция на една новина по бТВ. В писмото се казва:

Здравейте! … и съм един от многото потребители в ??нтернет пространството. В едно предаване Ви чух да казвате “всеки и-мейл може да бъде направен достояние на …”, това е напълно обяснимо за мен. Като обикновен потребител, няма какво да крия, но все пак има и лични неща в писмата ми. Какъв е съвета Ви, какво може да се направи и изобщо може ли или не? Благодаря Ви предварително.

За обикновените потребители няма начин да се направи така, че пощата им да е 100 % гарантирана от посегателство. Правилото е, че каквото и да напи??ете в електронната си поща, то рано или късно ще попадне на първата страница на някой вестник. Дали ще е “Уикенд” или “Труд” няма голяма разлика.
Всъщност и с обикновената поща е така, защото в България пощенските услуги не са на висота – писма се губят, крадат, отварят… Пощенските кутии са разбити, а понякога изобщо ги няма…
С електронната поща нещата стоят така:
Още като започвате да пи??ете писмото, вие сте изложен на опасност то да бъде прочетено от кой ли не – било защото може да го пратите по гре??ка на друг електронен адрес, било защото може да имате инсталиран на компютъра си софтуер, който следи какво пи??ете (при това вие може и хал хабер да си нямате за тази работа!).
След това писмото ви минава през десетки компютри, като навсякъде по пътя то може да бъде прихванато и съдържанието му да стане известно на неизвестни вам лица.
В някои страни в края на съобщенията се прилагат текстове като този:

This message, including any attachments, is intended only for the recipient(s)
named above. It may contain confidential and privileged information. If you have
received this communication in error, please notify the sender immediately and
destroy or delete the original message. Also, please be aware that if you are not
the intended recipient, any review, disclosure, copying, distribution or any
action or reliance based on this message is prohibited by law.

Те забраняват изрично да се чете поща, която не е предназначена за получателя. Разбира се, такива забрани имат смисъл само в страните, където те могат да бъдат спазвани и законът се грижи да вкара в затвора нару??ителите.

След това писмото ви може да изтече от пощенската кутия на получателя. Наскоро стана известно, че личната поща на Сара Палин, кандидатката за вице-президент на САЩ (е екип с Джон Маккейн) е била “разбита“. Разбира се, “хакерът” бе хванат, но какво от това, след като писмата се появиха в ??нтернет?

Можете да използвате софтуер, с който да криптирате съдържанието на писмата си, но тогава и човекът, с който си пи??ете трябва да разполага с такъв софтуер. Прочетете повече тук.

Някои задължителни за всеки потребител възможни ре??ения, които намаляват риска от нерегламентирано прехващане на поща включват (но не се изчерпват с):

– Подсигуряване на връзката с използвания от вас пощенски сървър за изпращане на пощата, т.нар. протокол SMTP. Можете да го откриете в конфигурацията на софтуера, с който си четете пощата, ако не използвате уеб-базирана поща, а напр. Outlook, Outlook Express, Eudora, Thunderbird и др.

– Подсигурявана на връзката за достъп до пощенската ви кутия (pop3 или IMAP, отново ако ползвате не уеб браузър, а Outlook, Eudora, Thunderbird или др.п.).

– Ако използвате уеб-базирана поща (Yahoo, Gmail, abv), уверете се, че адресът, който изписвате за влизане започва с https:// , а не с http://. Буквата “s” е съществената разлика. Освен нея, на екрана ще видите и едно малко катинарче, което е заключено. Във Firefox то се намира в долната дясна част на екрана, напр. след надписа mail.google.com. Ако щракнете с ми??ката върху катинара, ще излезе още информация за сигурността на връзката ви. В Internet Explorer 7 катинарчето се намира в полето, където сте изписали адрес, веднага след него. Ако щракнете върху него, ще ви се отвори ново прозорче с възможност да видите още подробности.

Тъй като съществуват много възможности, а малко време, за да бъдат описани тук… по-скоро препоръчвам да се консултирате с някой, който може да ре??и конкретния ви проблем. В София има няколко човека, които могат да се справят с тази задача успе??но.

Ако някой от читателите има информация за добре написани източници, моля да ги добави отдолу в статията.

This entry was posted in Bulgaria, cybersecurity, на български. Bookmark the permalink.

2 Responses to Сигурна ли е електронната поща?

  1. Клюки says:

    Че защо ре??ихте, че от вестник “Уикенд” ще се интересуват от мейлите на “обикновените” хора?! Декларирам, че и от Клюки.Нет също не четем лични писма!

  2. Календеров, минутка за реклама – разре??ена 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.