… и bTV

И по bTV се забавлявахме с Боби Лазаров на тема “кибер-безопасност”, но ни отвя към това има ли смисъл да се разчита на “конфиденциалност на кореспонденцията” в Интернет:

Има ли сигурност при личната кореспонденция в Интернет?
08.10.2008 / 19:12

Експертите отново предупредиха, че всяко електронно съобщение и данни, които изпращаме по Интернет, могат да бъдат прихванати, и използвани срещу нас

Всяко електронно съобщение и данни, които изпращаме по Интернет могат да бъдат прихванати и използвани срещу нас – както от хакери, така и от силите за сигурност. Това предупредиха отново експерти. Колко “лична” е личната електронна кореспонденция в България, разказва Борислав Лазаров.

Последното място, на което можем да се чувстваме сигурни за своята лична кореспонденция и данни, е Интернет. Електронните магазини и и-мейл доставчиците предлагат добра защита на парите и писмата ви. Но данните преминават през много сървъри и връзки, от където могат да бъдат прихванати от компютърните престъпници. Както стана ясно от скандала с подслушваните журналисти и ДАНС – внимавайте какво говорите по телефона. Това важи с пълна сила и в компютърното пространство – внимавайте какво пишете и изпращате по Интернет.

“Трябва да знаят зрителите на bTV, че в Интернет няма “лична кореспонденция”. Тоест, това, което напишете по и-мейла и го изпратите през вашия доставчик на електронна поща, независимо кой е той, трябва да очаквате, че вашето съобщение ще се появи на първа страница на “24 часа” или “Труд”, във всеки момент”, информира Вени Марковски.

У нас едва всяко 20-то домакинство има компютър свързан с Интернет и това е едно от условията за ниския процент компютърни престъпления в сравнение с други европейски страни. В същото време сме последни в Европа по търговия в Интернет – както по брой електронни търговци, така и по потребители, които обикновено пазаруват от чуждестранни уебсайтове.

“В повечето случаи българите казваме: “Голяма работа, на някакви американци или западноевропейци са им откраднали кредитните карти и ги използват в България. Чудо голямо, бълха ги е ухапала.” Това неразбиране, че ако “бълхата” е ухапала съседа, следващият, който ще бъде ухапан си ти, създава среда, способстваща развитието на компютърните престъпления у нас”, добави още Вени Марковски.

Сега като чета какви съм ги казал, си мисля, че явно вече ми е време да си ходя вкъщи, на спокойствие, далече от камерите, вестниците и шума.
Можете да изгледате новините на бТВ тук. Аз не съм се гледал – по същото време бях на друго интервю.

Не, шегувам се.

This entry was posted in Bulgaria, Personal, на български. Bookmark the permalink.

1 Response to … и bTV

  1. adrian says:

    zashto oshte nesa prevedeni deckite nadbavki i maicenstva nali boiko borisov obeshta da gi prevede na vreme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.