?? пак за цената на газа

Двама ду??и по темата, по която писах по-рано днес.

Емил Хърсев по БНР:

Водещ: Много работодатели, така или иначе, обаче тези дни казаха, че това е абсолютен рекет с цената на природния газ и много от тях запла??иха, че ще изнесат дейността си в други страни. Реално ли е това?
Емил Хърсев: Кои например? Бих се учудил просто кой би, значи, приказки се приказват. Българският народ и предприемачите в България нямат много ясна представа за положението в страни извън България. ??майте предвид, че ние имаме една от най-ниските цени на горивата и на електроенергията особено на целия континент. Така че това с изнасянето е пресилено изхвърляне.
Водещ: Е така е, но пък и имаме и най-ниските заплати също така.
Емил Хърсев: Както и най-ниските цени и така, нали, но тези неща ще се променят. В смисъл заплатите ще се вдигат и цените ще се вдигат и така.
…Трябва??е постепенно да върви натам, накъдето на всички бе??е ясно, че ще стигне, а именно до средните цени за този продукт на континента и разбира се, с отчитане на различните разстояния. Естествено, че при нас винаги ще остане по-ниска цената на газта, просто преносът е по-малък, по-малко километри изминава от мястото, където се добива до нас, към Германия са още 2000 км…

?? още един момент:

Водещ: Г-н Хърсев, очевидно по-слабата българска икономика има и свое предимство, така казано малко с горчиво чувство за хумор.
Емил Хърсев: Въобще не съм сигурен, че българската икономика е слаба, напротив. Това са стандартното вайкане на българина, което ни е добре познато, но не мисля. (…) Напротив, българската икономика в момента бележи едни устойчиви ръстове и показва доста добра стабилност, по-добра между другото в кризисни ситуации, отколкото това, което наблюдаваме в икономики като италианската, като гръцката, като португалската в момента.

Сега сравнете с излезлия от нафталина Евгени Бакърджиев, който днес говори по Канал 1:

Е.Б.: …Даваме ли си сметка дали ще бъде 25%, 30% или 38% какво ще се случи в България в следващите 36 месеца. Ние влизаме в зимен период. ??маме световна икономическа финансова криза. ЕС ни спря 1 млрд. ??звадени сме като най-корумпираната държава в Европа. На базата на това едно вдигане на цената на петролния газ ще качи всички разходи и цени в металургията в България да започнем от арматурата, металните профили и стигнем до последния пирон в строителството.
В: Тази апокалиптична картина не е блъф от страна на работодателите?
Е.Б.: Не е блъф. Затова работодателите и синдикатите абсолютно основателно искат яснота.

Не е майтап – единият е действащ икономист, другият е уволнен вице-премиер, за който се говори, че “Хъ??ове” са измислили прякора Синия Сръчко Бъки Бомбаджията.

Мисля, че няма голяма нужда от коментиране на тези мнения. Още повече, че това на Хърсев съвпада и с моето, а аз не съм икономист, а обикновен наблюдател и анализатор на случващото се в Родината.

This entry was posted in Bulgaria, на български and tagged . Bookmark the permalink.

3 Responses to ?? пак за цената на газа

  1. Нямам претенция да давам препоръки за верността на едни или други оценки, но искам да отбележа нещо, което авторът на горните бележки вероятно не знае. Този Хърсев, дето така предизвеква неудържим възторг у него, е същият, който заедно с Тодор Вълчев организира хиперинфлацията и погромът над българската банкова система в 1996 година. Ако е по нещо специалист, е експерт по предизвикване на финансови кризи, също като и прословутият Жан Виденов. Впрочем, този последният е професор по икономика в ПУ, което дава основание на мнозина да се подиграват на науката у нас…

  2. Аха… Значи двама ду??и са я организирали тази пуста хиперинфлация?
    Т.е., когато не ви харесва нещо, казано от някой, то винаги ще се намери основание с посочване на едно или друго негово действие, бездействие или дори само слух по негов адрес, за да подкопаете доверието към сега??ното му/й изказване… Сложна схема.
    Знаете ли, г-н Грънчаров, такива мероприятия са известни и не е толкова сложно да се организират. Сложното е да се опитате да разбирате това, което се случва.

  3. Един провалил се на управленския си пост икономист едва ли може да бъде някакъв авторитет. Щото излиза, че той уж прекрасно знаел какво и защо става, ала прогнозите му са безсилни да повлияят на ставащото, или дори е доказано, че са до такава степен неадекватни, че водят към икономически крах. Ако за Вас такива провалени икономисти са авторитети, за други хора те са си просто провалени 🙂 ??нтересно ми е например, след като разбрах за Ва??ата идеологическа и политическа обремененост да съобщите тук мнението си за Жан Виденов, нищо чудно и той, подобно на Хърсев, на Т.Въэлчев или дори на Стани??ев да е авторитет за Вас само защото Ви е симпатичен в политическо отно??ение. А какво ще кажете в тази връзка за икономисти като Ал.Божков примерно, за г-н Бъчваров от ДСБ и пр., дали могат да бъдат авторитети за Вас само защото не ся с лява ориентация?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.