Харвард, Стани??ев, българите

Сергей Стани??ев е изнесъл лекция в Харвард. Някой ще каже едно (обективна статия, написана от американец), друг – друго (вижте по-долу подбрани цитати).

Заглавието в българската медия е: “Студенти в Харвард питат Стани??ев каква е тая демокрация без свобода на словото”. В оригиналната статия, откъдето е препечатно заглавието е: “Ролята на България е ключова, казва министър-председателят”. Студентът от оргиналната статия се превръща в “студенти” в заглавието на “Медиапул”.

Според изданието, което цитира “Кафене.нет” (но няма връзка към посочения материал), “Студенти обаче са до??ли на лекцията с плакати”. В оригиналът се говори пак само за един студент.

Но ето какво всъщност ме втриса:

“Как е възможно той да говори за великолепните условия в страната, когато българските студенти не искат да се върнат обратно, пита друга българка Росица Атанасова от “Divinity School”. Според нея българските студенти, които учат в чужбина, няма какво да правят в България, тъй като условията не са добри.”

Този път цитатът е по-точен. ?? по-неприятен. Не, не за условията в страната, които са известни на мнозина, започнали бизнес в България. Да бъда по-ясен: в момента в България условията за бизнес са сред най-благоприятните в ЕС. Проблемът не е в условията за бизнеса (за търговските дружества, данъците), а в хората, които трябва да живеят в тези условия. Българските студенти са оти??ли в Харвард, защото там им харесва повече, имат по-добри възможности за реализация. Тези възможности обаче не са нещо случило се сви??е, до??ло от добрия чичко Бу?? или демократите. Тези възможности са дело на цялото американско общество – всички участват, без разлика на пол, религия, занятие. У нас, в България, обаче нещата кой знае защо не се случват така и винаги искаме някой друг да ни “оправи” (да цитирам Симеон Сакскобургготски).

Е, няма да стане!

За мен правителството вече си е свър??ило работата – намалиха данъците за фирмите, въведоха плосък данък за дохода. Остава им само да освободят изкуствено занижените цени на газа, за да може на??ите производители да попаднат наистина в конкуретна среда, а не в такава, която стимулира еснафлъка, дребното производство, дребните ??мекерии. Само тогава, след като водата отмие пяната, гражданите ще могат да строят обществото. ?? чак когато има общество, ще можем да кажем, че сме постигнали една сериозна цел в живота на България.

??наче с цели като тези – да се махне ДПС от властта или да не се допускат комунистите на власт… доникъде няма да стигнем като общество и държава.

??ли не, не доникъде. До под кривата кру??а ще я докараме.

_____
Update.
Забравих да цитирам нещо от оригиналната статия:

“I think he answered the questions reasonably. I thought he was a very practical and intelligent guy who does a great job,” said Nnamdi D. Okike, a student at both the Harvard Business School and Law School.

Няма да прочетете другаде превод, освен на моя блог. Защо ли? Ще се досетите по текста: “Мисля, че той отговори прилично на въпросите. Впечатлението ми е, че той е практичен и интелигентен мъж, който вър??и отлично своята работа”, казва Намди Д. Окике, който е едновременно студент в два факултета – Харвард Бизнес и Правният.
Разбира се, според Весела Христова, друга българска студентка, присъствала на срещата “Това е обикновената пропаганда, казва тя. Предназначена е за хора, които не са специалисти по региона и заобикаля същността на въпроса.” ??ли с други думи – колегата й, който изглежда толкова заблуден, горкият, дето едновременно учи в два престижни факултета, не ги разбира нещата, защото “не е специалист по района”, за разлика от специалистите… Дума да няма, каквото сами си направим, друг не може да ни го направи.

This entry was posted in Bulgaria, на български and tagged , , . Bookmark the permalink.

26 Responses to Харвард, Стани??ев, българите

 1. Вени, Стани??ев наистина може да говори, това никой не му го отрича (виждал съм го на живо, даже малко съм си говорил с него), обаче действителността с всички простотии, които се случват и начина по който той реагира на тях говорят съвсем друго нещо. За това човека, дето учи в Харвард може да каже такова нещо, а българската студентка – друго, и двамата може да са прави…
  Щото работата на Стани??ев е да говори и да е лице, като тия под него правят глупости. Не знам дали е минал месец без поне два скандала.

 2. nellyo says:

  Мисля, че генерализира??, че няма да се прочете другаде оригинала, освен на твоя блог (е да, превел си текста, имал си повече време).
  Ще се прочете на много места, аз сложих връзка – и толкова. Не подценявай социума.

  “За мен правителството вече си е свър??ило работата” може да каже само някой, който не е чел мониторинговия доклад на ЕК от юли.

 3. Нели,
  естествено, че генерализирам – вече една седмица съм в София и съм се повлиял от “генералната” промяна на “генерала”. Обаче не съм съгласен да ме цитира?? отчасти. След това, което си казала има тире и няколко обяснения. Аз не говоря за престъпност, корупция и т.н., а за възможност за развитие на нормален бизнес. Не на толериран от държавните (ниски) цени на газа.

  Василе,
  скандалите в България се случват от 10-и ноември насам нон-стоп. Такъв народ сме. Нали не очаква?? чудеса? Аз лично не очаквах чудеса от Сергей, но той успя да направи немалко неща – въпреки съпротивата на хората под него. Включително и ДАНС. ?? ако се провали ДАНС, това няма да е провал на Стани??ев. Провал ще??е да има, ако не се бе??е хванал да я направи.

 4. Нели – още нещо; ако някъде го види?? преведен точно в тази му част, пи??и ми да го погледна.

 5. О, г-н Марковски, както разбирам, е фен на Стани??ев и социалист!!! Това обяснява всичко. Правителството на мафията, на кражбите, което ни направи за резил пред Европа, му се вижда “прекрасно правителство с огламни заслуги”. По-добър пример за изкривено възприятие на реалността под въздействието на идеологически опиум едва ли може да има…

 6. О, г-н Грънчаров, нещо неправилно разбирате, а следователно и обяснението Ви за всичко е неправилно. Бях тръгнал по инерция да отговарям по същество, но няма смисъл, след като още първото ви изречение е гре??но, защото неправилно поставения въпрос води до неправилен отговор.

 7. По??егувах се де, не се връзвайте, дотолкова забавна ми се видя Ва??ата оценка за правителството на Доган-Гоце-Стани??ев-Симеон, че от емоцията ре??их да Ви бъзна по този начин 🙂 Да върви?? ??оуто де, у нас всичко, знайно е, се изражда в ??оу… Е, един ден ще отрезвеем, когато “успе??ната политика на Стани??ев”, подобно на “успе??ната политика на Жан Виденов”, ни докара до просе??ка тояга, ама ще е късно; ала засега нека да се посмеем…

 8. Людмил says:

  Я какъв хумористичен сайт имало! Браво! Посмях се от сърце…
  Г-н Марковски, за съжаление живея в София, а не в Харвард и съм ежедневен свидетел на “успехите” на този “very practical and intelligent guy” и неговото правителство. Та в този ред на мисли Ва??ите вну??ения и изводи звучат малко екзотично по тези географски ??ирини… Все пак не сме африканци като уважаемия Nnamdi D. Okike, та бил той студент и в два факултета, при цялото ми уважение към него!

 9. mapto says:

  “в момента в България условията за бизнес са сред най-благоприятните в ЕС” – get real.
  В България бюрокрацията/корупцията са убийствени, това го знае всеки от нас, проверява го всеки ден. А дали Вени Марковски е по-способен да сравни условията за правене на бизнес от Прозрачност без граници – въпросът е риторичен.
  Но аз си мисля, че човек трябва да има името и връзките на Вени Марковски, за да може да си позволи подобни розови очила. Другите вместо очила се опитваме да гледаме на България с бинокъл – от възможно най-далече.

 10. nina says:

  Ало, Марковски, явно си от една седмица в София. Правилно е казала българската студентка, че който не познава района, не може да коментира адекватно. Така, че по-добре си се връщай, пак там, откъдето си до??ъл. ??наче ще стане като коментара на другия студент, едновременно от два Факултета (не коментирам какво обучение е това, или защо не – когато не е в единия факултет, всички мислят, че е в другия, пък той ходи да слу??а стани??ев), та този студент, както мисля от името му е сигурно от Нигерия, си прави заключение не за истинността на думите му, а че изобщо може да говори (гледа и един зализан лъщящ от самодоволство хамстер, който знае и английски), може би студентчето си мисли, че България е някъде в горите тилилейски, пък и откъде ли знае каква му е работата на стани??ката, може би е чел и управленската програма на БСП. Така, че коментарът ти е изключително повърхностен и глупав.

 11. Марто,
  аз познавам достатъчно бизнесмени в страната, самият аз съм бил близо 15 години в ръководството на ??Т-компания. Аз говоря за бизнес, не за далавери. За бизнес, който е свързан с услуги, с нови технологии. Не за такъв, който ще гледа да скатае мита, такси, ще иска ниски цени на газа и т.н.
  Нина,
  предположих, че ще се намери някой, който да демонстрира расизъм и ти го стори с лекота. Много грозно, но само доказва, че когато няма аргументи, човек става агресивен.

 12. hpp says:

  Стани??ев, че може да говори няма спор. Всички сме го чували какви глупости приказва като стигне до тая работа – говоренето. Аз случайно присъствах на една негова реч в Плевен по случай откриването на строежа на АЕЦ Белене и честно си признавам през цялото време се чудих дали наистина вярва в тия неща дето ги приказва??е за партията “любима” и т.н.
  Всичко това ме накара да предполагам, че ако неможе??е да говори ще??е да е по-добре. Но то всъщност друго е ло??ото, че има и такива дето му вярват. ??зкривено чуство за реалността имат тия хора ей.

 13. ??звинете, г-н Марковски, “информационната компания”, в която работите от 15 години, да не е случайно свързана с една структура, която авремето се обозначава??е с буквичките ДС, а сега се нарича ДАНС? Просто питам, щото ме озадачава това, че притежавате същия стил на мислене…

 14. victorio says:

  Вени, тук не излъга, ти бе??е в ръководството на бол.бг, една компания , която направи много, коята аз също уважавам. Но една малка подробност, когато се събират таксите в бол .бг не се издава касова бележка. Ще каже?? ли пак , че не си участвал в никакви далавери ?

 15. калоян says:

  какво го четете това комунистическо мекере бе? вижте му родословното дърво и живите му роднини и ще схванете за какво става дума.не си мърсете мислите с тоя боклук.

 16. nina says:

  Мистър Марковски,
  Нищо расистко няма в поста ми и ти много добре го вижда??. Но както и самият ти казва??, че когато няма аргументи, човек става агресивен, както показва и отговорът ти.
  Но може би просто трябва да се посмеем на наивитетите в този сайд. Както и да е попаднах тук по линк от другаде, дойдох видях и повече няма да го посещавам. Пи??ете си монолозите. Успех

 17. Алекс says:

  Господин Марковски това е един от малкото пъти, когато съм абсолютно несъгласен с вас. Моето мнение се припокрива с това на българските студенти там. Бих ви посъветвал да помислите, защо действително я няма “генералната” промяна на “генерала” и защо вместо да се връщат хората продължават да емигрират!

 18. Victorio,
  аз не съм в Бол от известно време, така че не знам какво се прави в момента там.

  Ангел Грънчаров,
  ??звинен сте. ??Т не е равно на “информационна компания”.

  Нина,
  Права сте – сгре??ил съм и съм приел думите ви “че той изобщо може да говори” като отнасящи се до африканския студент, а не до Стани??ев, каквато очевидно е била мисълта ви.

  Алекс,
  хората емигрират не защото не им харесва България, а защото не им харесва да живеят с другите българи – с други думи по-лесно им е да променят не правилата в България, а да приемат правилата навън. Поне до такъв извод мога да стигна като виждам, че няма сериозно и силно лоби от българи по света. Вие как мислите?

 19. Mladen Dinov says:

  Skupi drugari,

  Stani6ev bil iznesul re4 v Harvard i vie pravite ot muhata slon – obidi, rasizum, blahblahblahblah, kakto kazva Bob Marley v edna svoia pesen, koiato ne o4akvam da znaete. Ta tova, koeto NE me izkefi e, 4e nezavisimo kakvo e kazal Serioja (az ne sum slu6al re4ta mu, a i ne mi dreme za neia) v kraina smetka vsi4ki vie se zaiajdate pomejdu si. Koi kriv , koi prav – vse taia. Vmesto da si gubite vremeto (kakto az izgubih destina minuti ot svoeto da pro4eta komentarite i da npi6a tova)- vzemete i pomislete kak Bulgaria moje da stane po-priatno miasto za jiveene, kak vie, legendaarni studenti ot Harvard 6te se vpi6ete v Rodinata i kak to4no mojete da pomognete na Bulgaria dori i vupreki fakta 4e “… v momenta v Bulgaria usloviata za biznes sa sred nai-blagopriatnite v ES.” Tova e i uspeh na vsi4ki.

 20. Силвия says:

  Мнението на Намди Окике е ПРЕВЕДЕНО и включено в статия на вестник “Дневник” от днес, 02.10.2008г.!!!

 21. Силвия, не го открих, но вярвам, че са го препечатали – “Дневник” е по принцип бутиково издание, което може да си позволи нисък тираж, а хората, които го четем си ги знаем тези неща, както се вижда 🙂

 22. Nika says:

  Въобще не ми харесват розовите илюзии,които се опитва?? да ни пробута??.България е проядена от корупция и правителствотео не си вър??и работата.Но си го обяснявам,че най-вероятно и ти си някой връзкар и не ти отърва да изтърве?? кокала.
  Но нека дойдат по-добри хора ,които да работят за България.

 23. Силвия says:

  ??звинявам се, гре??ката е моя, статията е в броя от 01.10.08 г. вероятно затова не сте я открили 🙂 Важното е, че е там.

 24. Росица Атанасова, оказва се, си има блог, в който е описала какво точно е казала:


  Казах на представителя на Harvard Crimson, че много от присъстващите българи реагираха остро на лекцията на премиера, защото те все още не виждат възможности в родината и път назад, докато той изтъква??е положителните промени в България през последните години. Добавих, че смятам, че Стани??ев отговори смислено и адекватно на емоционалните нападки отправени към него.

 25. Нина,
  по повод тази снимка, може би е добре да видите кои други са сред членовете на “??нтернет общество” – ??ван Костов, Петър Стоянов, Сергей Стани??ев, Георги Първанов, Пламен Вачков, ??ван Н. ??ванов (ДСБ) и т.н. При това много преди да влязат във властта. Само Костов и Стоянов станаха членове, докато бяха на власт.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.