Как се справяме с коронавирус-кризата (в един жилищен блок) в Ню Йорк

Въвеждането на извънредно положение в България, Италия, както и в редица  американски щати, извади наяве множество проблеми, за които не само държавите се оказаха подготвени в различна степен, но и хората.

Тук ще опиша как се справя с извънредното положение сградата, в която живея и какви мерки взима Домсъветът (управителният съвет) и мениджърската компания, която организира всекидневните грижи, поддръжка, персонал и т.н.

Площад “Мадисън парк”. Снимка: Вени Марковски.

В кооперацията има 27 етажа и около  180 апартамента, които са собственост на живеещи в тях или на отдаващи ги под наем хора. Всички собственици са акционери в кооперацията и имат различен брой акции в дружеството, което е построило блока през 1987 г.  Според броя на акциите се определят месечните разноски, т.напр. живеещите по ниските етажи имат по-малко акции и съответно плащат по-малко режийни, отколкото живеещите по високите (вкл. и заради това, че ползват по-малко време асансьора). В сградата има фитнес салон, малък басейн (може би 12 метра дължина), общо помещение с 12 малки перални за 10 кг. пране и 2 големи – за 20 кг., както и 12 машини за сушене на дрехите. Има и мазета, в които – срещу месечна такса – човек може да получи помещение, което се използва като склад (може да се държат и туршии, но не е студено, та не знам дали си струва  рискът;-) На етаж минус 1 има още и лекарски кабинет, стаята за т.нар. “супер” – домакин – човек, на когото плащаме заплата, за да се грижи всичко да работи без да спира. Освен него плащаме заплати на петима портиери и трима отговорници за почистването и поддръжката на системите (ток, вода, парно и т.н.).
За всичко е помислено, а което не е добре измислено, се подобрява във всеки един момент.

Когато започна кризата, предизвикана от коронавируса, имаше някои неща, които бяха направени тутакси: слагането на апарати за дезинфекционна течност на входа и около асансьорите. Информацията за това какво трябва да прави всеки един от нас бе разпространена чрез електронното табло за обяви, а бе сложена и в асансьорите, както и на входа. Това са все нормални неща за Ню Йорк.

Освен техническата част, която бе организирана от мениджърската компания и е изпълнявана от деветимата души персонал, членовете на Домсъвета приеха редица решения, сред които и това да се помолят живущите да обявят кой може да поеме смените на портиерите и чистачите, ако се стигне до положение, че те не могат да работят (болни са) или да дойдат на работа (ако бъде обявено тотално спиране на всякакъв род дейност в града, което обаче е малко вероятно).
Трябва да отбележа, че всичките девет служители се водят за “съществени работници” по смисъла на законите на щата Ню Йорк. Такива са също така и работещите в здравните заведения, полицаите, техниците по поддръжка на ВиК и т.н., но не и, например, фризьорите, обущарите и др.п. “Съществените” работници имат право да пътуват в градския транспорт и имат право и задължение да продължат да работят. Домсъветът се е договорил с един от близките хотели (много добър, впрочем), че ако се стигне до положение градският транспорт да спре да работи, служителите ще получат няколко стаи в хотела срещу смешната (за Ню Йорк) цена от $ 69 на нощувка. За сравнение, когато няма криза, цената на нощувка е поне пет пъти по-висока. Но в момента хотелите са пусти и са готови да пускат стаите на ниски цени, само и само някой да отседне в тях.

Един от живущите бе отведен в спешно отделение и е в стая за интензивно лечение вече от девет дни; дано му се размине. Останалите дезинфекцираме където и каквото можем и правим и други списъци:

  • на хората, които имат нужда от помощ с пазаруването и почистването; има няколко апартамента, в които живеят възрастни двойки или дори сами хора, които не могат да излезат дори до магазина;
  • на хората, които имат домашни любимци, за които ще трябва да се грижим, ако стопаните им попаднат в болница;
  • на апартаментите, които са празни, защото живеещите в тях са отишли някъде в провинцията или са задържани по летища по света и не могат да се приберат у дома.

Всичко това се прави с цел да се осигурят елементарните и необходими сили и средства, щото блокът да се справи с кризата по възможно най-безболезнения начин.
Трудно е, защото паралелно с това върви ремонт на всички коридори – подове, стени, тавани биват подменяни с нови, а през лятото започваме и ремонт по смяна на асансьорите, който ще доведе до до поне 5-6 месеца, в които ще работи само един асансьор.

Междувременно живущите се свързват едни с други и си помагат за доставката на стоки от първа необходимост, както и на храни от близките магазини за хранителни стоки. Това става “по съседски”, без да е нужно да се подканяме или убеждавам взаимно. В сградата има самотни възрастни хора, те имат нужда от помощ. Освен магазините за хранителни стоки и аптеките, отворени са и железарските магазини, а ресторантите и заведенията за бързо хранене работят, но само за вземане на храна или доставка по домовете; човек не може да седне и да си поръча ядене, което да изяде в ресторанта или кафенето. Впрочем, то няма и желаещи – хората спазват разпоредбите на губернатора и кмета. Важно за сравнение: в щата Ню Йорк няма никаква санкция, ако човек не спазва разпоредбите – нито глоба, нито (как го измислиха нашите депутати??) лишаване от свобода.

Хората са разумни, гледат да поддържат разстоянието от два метра помежду си, защото разбират сериозността на положението. Много културни организации предлагат различни видове развлечения – например може да гледате опера тук (всеки ден различно представление!) или дори какво правят рибите в аквариума Монтерей Бей. Амазон доставя всичко по домовете, а и обявиха, че ще наемат още 150 хиляди души, за да смогнат с доставките. Разбира се, те са сред малкото фирми, които наемат нови служители; повечето вече освобождават своите работници и това ще доведе до много сериозни икономически проблеми, но в САЩ проблемите се решават един по един: най-важното са животът и здравето на хората, сетне идва всичко останало.

Не на последно място: цялата актуална информация за щата и коронавирус може да се намери в специална секция в сайта на губернатора. Това е една от големите разлики с България, където вече седмици наред няма единно място за цялостна информация, препоръки и т.н., свързани с коронавируса. Така може да се разбере, че вече има определени четири места за изграждане на военно-полеви болници, както и към кой лекар да се обърне човек, ако има симптомите на болестта.

(тази статия може би ще се допълва)

This entry was posted in USА, на български, общество and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.