ВНИМАВАЙТЕ: Плъзна спам с “лекарства” за коронавирус, SARS-CoV-19 (Covid-19)

Коронавирус – илюстрация. Снимка: CDC (САЩ)

Броени дни след появата на информация за коронавирус, се появиха и първите спамове, както и “съвети” за “лечение”. Преди дни в групата “Свободен и неутрален Интернет” бе пуснато писмо, подписано от “Михаил”, в което се вижда как изнудвачът се опитва да получи пари под формата на биткойни и заплашва, че ако не му бъдат изпратени, щял “да зарази цялото семейство” на получателя с коронавирус. Внимавайте и не се хващайте на подобни писма! Възможно е в тях да се намира и някоя ваша истинска (и стара) парола, която мошениците са открили в Интернет и с помощта на която ще се опитват да ви убедят, че наистина са успели да проникнат в компютъра ви! Можете да видите как се случва това в тази моя статия от 2018 г.

В последните дни по Фейсбук започна да се предава и съобщение със “съвети” как да се излекува вирусът.

Пускам част от началото на това писмо с изричното предупреждение, че това е спам!

Писмото е написано неграмотно, превод е от английски език, но “творчески” разширен и допълнен на български.

В него няма нищо вярно и “съветите” не бива да се спазват, нещо повече: ако се спазват, това със сигурност застрашава живота и здравето на хората!

Ето част от това писмо със “съвети” (повтарям: ментета, фалшиви, абсурдни, глупави и опасни!):

Фалшиво съобщение със “съвети” за лечение от коронавирус. Снимка: компютърен екран.

“КОРОНАВИРУС- КАК ДА СЕ ИЗЛЕКУВАМЕ?

[изтрит текст]

ЗАПОМНЕТЕ:
Имунитета пада: 1. Когато преяждате. 2.Когато се простудите. 3. Когато препиете с алкохол. 4. Когато не си проветрявате помещенията, т.е. липса на достатъчно кислород. 5. Когато Ви обгазяват с промишлени отрови. 6. Когато ядете сладкиши и захарни изделия. 7. Когато пиете киселинни напитки, като бира и безалкохолни. 8. Когато се храните с киселинни и консервирани храни. 9. От 30 до 50 мл. Ракия на ден алкализирват организма, над 50 мл. го окисляват. Така че не прекалявайте с алкохола.

ЗАЩИТА ОТ КОРОНАВИРУСА И ДРУГИ ГРИПНИ ВИРУСИ
[изтрит текст]

 

Ако попаднете на някой ваш приятел, който разпространява това или подобно на него писмо, то незабавно го информирайте, че е менте, напишете го и в коментар под самия му статис и призовете хората да не се връзват на подобни лъжи и измами!

Истинската информация за това как човек да се предпази от коронавирус и какво лечение да предприеме е в сайта на Световната здравна организация, а не в анонимни съобщения по Интернет!

Внимавайте, хора!

Ако следвате анонимните съвети от Интернет за “лечение”, можете да предизвикате изключително сериозни и тежки последици за здравето си!

This entry was posted in Bulgaria, fake news - фалшиви новини, на български, общество and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.