Декларациите към Фейсбук са безсмислени, нямат никаква сила

Картинка с палец нагоре и палец надолу над надписа “Фейсбук”. Източник: Интернет

За пореден път се случва да виждам приятели из Фейсбук, които публикуват едно и също съобщение, в което декларират С ГЛАВНИ БУКВИ, че не разрешавали на Фейсбук да използва техни снимки, съобщения, статус и др.п., “както от миналото, така и за в бъдеще”.

Нямаше да пиша текст по темата, но установих, че дори във времето на извънредно положение и криза, предизвикана от пандемичната болест коронавирус, публикациите на подобни спамове продължава – ето два примера, на които попаднах в последните дни:

Спам из Фейсбук. Снимка: компютърен екран

Същото “предупреждение” се среща и в по-дълъг вариант:

 

Някои необходими разяснения

Когато започнем да използваме фейсбук, туитър, услугите на Гугъл и т.н., ние вече сме се съгласили с общите условия за ползването им. Да, най-вероятно никой от нас не си спомня, че има такива, но това не значи, че ги няма. За фейсбук условията са публикувани тук (има ги и на български език, стига човек да е избрал българският да е език по подразбиране). Ето какво са ни казали от компанията и с какво сме се съгласили:

Вместо да плащате за използването на Facebook и другите продукти и услуги, които предлагаме, чрез използването на Продуктите на Facebook, обхванати от тези Условия, Вие се съгласявате, че можем да Ви показваме реклами, за които бизнеси и организации ни плащат да популяризираме в и извън Продуктите на Facebook Компаниите. Ние използваме Вашите лични данни, като например информацията за Вашата дейност и интереси, за да Ви показваме реклами, които са по-подходящи за Вас.

И още, което е много важно в контекста на празната декларация от спама. С получер шрифт съм подчертал това, което се отнася до случая със съдържанието :

Вие притежавате правата на интелектуална собственост (като например авторско право или търговски марки) за всяко подобно съдържание, което създавате и споделяте във Facebook и другите Продукти на Facebook Компании, които използвате. Нищо в настоящите Условия не отнема правата, с които разполагате във връзка със собственото Ви съдържание. Свободни сте да споделяте Вашето съдържание с всяко лице, където желаете.

Въпреки това, за да предоставяме услугите си, имаме нужда да ни предоставите някои юридически разрешения (известни като „лицензия“) за използване на това съдържание. Това е само за целите на предоставянето и подобряването на нашите Продукти и услугите, както е описано в Раздел 1 по-горе.

По-конкретно, когато споделяте, публикувате или качвате съдържание, което е обект на права на интелектуална собственост, във или във връзка с наши Продукти, Вие ни предоставяте неизключителна, прехвърлима, подлежаща на сублицензиране, безвъзмездна и валидна за целия свят лицензия за хостване, използване, разпространение, модифициране, възпроизвеждане, копиране, публично представяне или изпълнение, превеждане и създаване на производни произведения на Вашето съдържание (в съответствие с Вашите настройки за поверителност и приложение. Това означава например, че ако споделите снимка във Facebook, Вие ни предоставяте разрешение да я съхраняваме, копираме и споделяме с други лица (отново в съответствие с Вашите настройки), като например доставчици на услуги, които поддържат нашите услуги или други Продукти на Facebook, които използвате. Тази лицензия се прекратява, когато Вашето съдържание се изтрие от нашите системи.

С други думи едностранното волеизявление, публикувано на стената на който и да е фейсбук-потребител, е не просто безсмислено, а дори е възможно фейсбук да го използва, за да го копира и споделя с други лица 🙂

Нещо повече – за ужас на споделящите спама, условия за ползване на фейсбук съдържат и това уточнение:

Разрешение за използване на Вашето име, снимка на профила и информация за Вашите действия, свързани с реклами и спонсорирано съдържание: Вие ни предоставяте разрешение да използваме Вашето име, снимка на профила и информация за действия, които сте извършили във Facebook непосредствено след или във връзка с реклами, оферти и друго спонсорирано съдържание, което показваме в нашите Продукти, без каквото и да е възнаграждение за Вас.

А какво ще се случи, ако някой не е съгласен да използват снимките, които е споделил на стената си? И за това има уточнение:

Условия влязат в сила, те ще бъдат задължителни за Вас, в случай че продължите да използвате нашите Продукти.
Надяваме се, че ще продължите да използвате нашите Продукти, но ако не сте съгласни с нашите актуализирани Условия и повече не искате да бъдете част от общността на Facebook, можете да изтриете акаунта си във всеки един момент.

И не само това, ако от фейсбук решат да променят правилата, има условие, при което това се случва. От компанията казват, че е:

“възможно периодично да се налага да актуализираме настоящите Условия, така че да отразяват точно нашите услуги и практики. Освен ако не се изисква нещо друго по закон, ще Ви уведомим, преди да внесем промени в тези Условия, и ще Ви предоставим възможност да ги прегледате, преди да влязат в сила. След като актуализираните Условия влязат в сила, те ще бъдат задължителни за Вас, в случай че продължите да използвате нашите Продукти.”

 

С други думи: който не иска да му бъдат използвани данните, снимките, съдържанието, което създава, е свободен да не ползва фейсбук.

 

П.П.Друг начин да се разбере, че съобщението е спам и/или менте, е да се погледне по-внимателно как е написано: има ли правописни или граматически грешки, звучи ли логично или не и др.п. “Писмено съдържание или вербална форма” – как звучи? Или “Фейсбук е вече публична единица”? Прилича ли ви на истински, юридически издържан текст или е по-скоро фалшив? 😉

 

 

 

 

This entry was posted in Bulgaria, fake news - фалшиви новини, Information Society, IT in Bulgaria, на български and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.