Как се създават и редактират статии в Уикипедия?

Уикипедия – лого. Източник: Уикипедия

Как се пишат статии в Уикипедия?

Ако никога не сте създавали нова страница, тогава е най-добре да използвате т.нар. пясъчник.  Там можете да експериментирате, да се запознаете с командите и възможностите на вградения редактор и др.п. И – най-важното: ако сгрешите, няма да създадете проблеми на основните статии.

(Забележка: Настоящият текст няма претенциите да е изчерпателен; той е кратък и написан в популярен стил, т.е. като за хора, които не знаят как се редактира в Уикипедия, но искат да получат общо понятие. Ако читателят иска да задълбочи познанията си, задължително е да провери посочените материали в самата Уикипедия.) 

Ако търсите информация за нещо в самата Уикипедия, можете да стигнете до тази страница (при търсене на “иван грозданов”):

При търсене на статия за “иван грозданов”, получавате отговор, че такава статия няма.

Уикипедия ще ви предложи, ако няма такава статия, да я създадете – това е в червено и получер шрифт.

Ако обаче решите да създадете нова страница, трябва да прочетете и вникнете добре в ръководството за работа, публикувано под заглавие Уикипедия:Вашата първа статия

Най-важното, което трябва да знаете, че статиите трябва да са базирани на източници. Под “източници” в Уикипедия се разбират благонадеждни източници, а не изобщо някакви (например, Ваш спомен за нещо, което се случило, не може да е източник за създаване на статия, а дори и не може да бъде включен във вече съществуваща статия).
Много от статиите в Уикипедия се допълват непрекъснато – добавят се нови източници, изтриват се стари и неработещи или се цитират подробности от вече съществуващи, но добре използвани.

Кой може да пише в Уикипедия?

С една дума: всеки.
С повече думи: всички ние – потребителите в Интернет. Когато пишете в Уикипедия, вие ставате уикипедианци:

В действителност, не се изисква нищо повече от малко смелост и, разбира се, добросъвестност, за да редактирате. Съвсем не е необходимо да имате някакво специално обучение или да преминавате през сложни (или въобще каквито и да е) процедури, за да редактирате или дори да създавате нови статии. Всъщност, вие вече сте редактор в Уикипедия, след като имате достъп до Интернет — и същото важи за милионите ваши „колеги“ от целия свят. Дори не е необходимо да се регистрирате (въпреки, че това носи определени предимства).


Защо трябва да участваме в писането на статии в Уикипедия?

Защото е хубаво, когато имаме някакви познания по дадена тема, да ги споделим чрез Уикипедия и да ги направим достояние на повече хора. Мога да споделя от личния си опит, че понякога се случв дадена тема да се окаже толкова интересна, че да доведе до сериозни и/или важни промени в конкретни статии. Някои от по-интересните редакции, в които съм участвал, включват съществени приноси, които се използват след това като източници на информация за други статии, вкл. и в  традиционните медии – радио, телевизия, вестници, а дори и в книги и учебници! По някои от темите съм се ровил из архиви в България и в други страни, за да открия достоверни и благонадеждни източници. С това съм помогнал статиите да станат по-добри и по-точни: ползата е за всички читатели и потребители на Уикипедия.

По същия начин в писането на Уикипедия участват стотици българи, много от които заделят от личното си време, за да създават, допълват, коригират, редактират и т.н. статии от значимост за всички ползватели на българския език. В момента на писане на настоящия текст Уикипедия съдържа 260 038 260 043 статии на български език. (разликата от пет статии се появи между времето, в което написах първоначалния вариант и момента, в който я публикувах!).

Днес, 2-ри март, при влизане в българската Уикипедия се вижда и това интересно съобщение:

20 хиляди статии за Македония — благодарение на упорития и всеотдаен труд на доброволците в Уикипроект „Македония“, през последните шест години броят на статиите беше удвоен. Освен с количество, статиите могат да се гордеят и със своето качество, свидетелство за което е фактът, че от тях се ползват дори водещи учени в областта. На практика, това е най-сериозното и пълно онлайн четиво за Македонския въпрос.

Доброволците, за които става дума в горното съобщение, наричани още уикипедианци, са описани в тази страница.
Те са: нерегистрирани, регистрирани, регистрирани с право на глас, администратори и бюрократи.
Всеки, който разглежда историята на редакциите на дадена статия може да види двата най-общи вида участници в редакциите – нерегистрираните и регистрираните. Нерегистрираните се показват с IP-адреса на Интернет доставчика им. Защо е добре уикипедианците да се регистрират е описано тук. Много важен момент, който държа да подчертая, е правото на всеки уикипедианец да избере с какво име да се регистрира. Няма изискване човек да пише непременно с трите си имена по паспорт; нещо повече – в английската версия има специално предупреждение, че понякога използването на истинско име може да доведе до заплахи, малтретиране и др.п., особено ако се пише по противоречиви теми. Всъщност, пишейки по темата стигнах до факта, че в българската Уикипедия няма статия за малтретирането, така че в следващите седмици ще се постарая да намеря време и да я напиша.

Този пример, роден в момента на писане, е типичен за това как всеки един от вас може да допринесе за развитието на Уикипедия – когато разберете, че липсва информация по дадена тема, просто се хващате и я създавате. Една от темите, с които се боря от години – борбата с фалшивите новини и онлайн дезинформация – доведе до създаването на съответната статия на 25.02.2017 г.

Надявам се, че тази кратка статия ще е полезна на много хора, които се чудят защо нещо го няма в Уикипедия (или защо нещо го има, но не е точно): хванете се и го напишете (или го коригирайте)!

Накрая, но не по значение: не се притеснявайте, ако направите грешка; само този, който не работи, не греши.
Грешките в Уикипедия могат да се поправят (самият аз имам доста допуснати, така че знам какво говоря от личен опит). Важното е да сте добронамерени, внимателни и да не се сърдите на хората с по-голям опит, които коригират вашите текстове. Обикновено редакторите, имащи над 400 публикации в продължение на над 75 дни, се приемат за напреднали потребители и се ползват с правото на глас, когато има гласуване по дадена тема.

Не забравяйте: това, което пишете в Уикипедия става свободно достояние на милиарди хора по света! Всеки автор, дори на малък текст, е част от световната култура и история. Всеки от вас заслужава уважение, защото заделяте от личното си време, за да допринасяте за развитието на Уикипедия!

Успех, нови уикипедианци!

 

This entry was posted in Bulgaria, tips and tricks, на български and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.