Как подариха БТК: две думи за опита на Ники Василев да пренапише историята

Ники Василев днес пак е писал чаршафи в “Капитал”. Пак, защото той обича да пише в определени моменти, а от моя личен опит с него знам, че пише предимно, когато нещо е сгафил и иска да се оправдае. Непонятно ми е това желание у бившия “великденец” да се оправдава непрекъснато.

Две думи по конкретни текстове. Първият, който бие на очи като въшка на чело:

3. Поради забавилата се сделка държавата на два пъти изтегли значителен дивидент в своя полза в размер на 117 млн. лева, както и увеличи продажната цена след преговори с 20 млн. евро.

Ще кажете – какво чудно има тук? Това, че Ники Василев беше човекът, настояващ за по-скоростната продажба на БТК, а благодарение на прокуратурата и гражданското общество сделката се забави, а държавата инкасира посочената от Ники допълнителна печалба. Не вярвате? Вижте сами само някои от заглавията във вестник “Сега” по време на “приватизацията” на БТК:

15.08.2003 г. Ако не бе гражданското общество, щяхме да продадем БТК бързо и евтино
06.11.2002 г. Вени Марковски съди кабинета заради БТК
20.11.2002 г. Юпитата са дошли да изкарат някой лев
11.12.2002 г. Втора прокуратура атакува сделката за БТК

Слагам думата приватизация в кавички, защото и на слепия вече трябва да е станало ясно, че сделката с БТК беше една от най-мащабните далавери на предишното правителство. Казвам само “една от най-мащабните” защото не съм запознат отблизо с другите им далавери и съответно не знам дали е най-голямата.

Ники изглежда е забравил, че по времето, когато ВКП спря сделката (и това позволи на държавата да си прибере дивидента за 2002 г.), той беше министър на икономиката и приватизацията на БТК бе сред основните му приоритети, но е хубаво да му го напомняме непрекъснато.

Бих се спрял и на друг момент от неговата защитна реч – сметките. Ники непрекъснато смята как благодарение на едно или друго негово действие, в страната били влезли повече пари, отколкото ако той не беше извършил такова действие. От сделката с “Майкрософт” и оправданията на Ники обаче се вижда съвсем ясно, че сметките му куцат. А и имаме случай на преиначаване на фактите, което той е правил и друг път – когато твърдеше, че държавата била направила изгодна сделка, защото купувала продукт в долари, пък доларът поевтинявал. Но същата тази държава замени външния дълг на България от долари в евро когато доларът беше… най-скъп спрямо еврото, а не най-евтин. Можем да се досетим, че някои хора са направили сериозни суми от спекулациите с българския дълг. Дали Ники Василев е между тях не знам, а и не ме интересува. Това, което ме интересува, Ники, е да престанеш да пишеш неверни неща, когато се обясняваш по медиите. Може би си мислиш, че всички читатели са глупаци и не помнят какво се е случило, а ти с едно писмо ще пренапишеш историята, но истината е, че историята в наши дни трудно се пренаписва. Особено, когато има Google cache.

Втората дума, която не толкова очевадна за масовия читател, е за т.нар. “златна акция”.

5. “Златната акция”, която остана в ръцете на държавата, вероятно струва милиони евро. Тя дава възможност да се контролират инвестиционните и социалните ангажименти на купувача, препродажби и др. В момента държавата блокира продажбата на имоти именно благодарение на “златната акция”.

Би ли посочил къде в Търговския закон се говори за златна акция? Как я оценяваш на милиони евро, въз основа на какъв пазар? Как точно държателят на тази “златна акция” е използвал възможността “да се контролират инвестиционните и социалните ангажименти на купувача, препродажби и др.” Какви са тези “др.’? А, да не забравя – колко време ще трае посоченият от теб момент, в който “държавата блокира продажбата на имоти именно благодарение на “златната акция””?

В заключение: да се твърди, че сте продали БТК е нагло.

Вие я подарихте, защото когато продаваш нещо чуждо (на държавата) на някой, който след това го препродава срещу огромна печалба, това се нарича подарък.

This entry was posted in Bulgaria, IT in Bulgaria, politics, на български, общество and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.