За анонимността в ??нтернет

Попитаха ме защо не съм писал по темата за побоя над Огнян Стефанов. На много места вече има писано по темата, но на мен ми пречи това, че пътувам често и ако не реагирам веднага на някоя злободенвна тема, може би няма смисъл да пи??а след това. Особено, когато по нея са писали други блогъри.

Но въпросът с побоя бе преплетен с темата за анонимността в ??нтернет. По нея съм говорил и писал много, а и съм бил жертва, така че по нея ще напи??а няколко реда.

Анонимността има място в ЕС и следва да бъде под особена защита – както предвиждат редица документи на Съвета на Европа и други сериозни организации.
Но анонимността не може да бъде защита и извинение за разпространяване на слухове, обиди и клевети.
Понеже съм страдал не само от анонимните клевети, а и от подписаните, знам много добре какво е качеството (ниско) на българския съд, така че не разчитам, че чрез съда някой може да защити уронения си престиж или да се пребори с клеветата.

Който иска да каже нещо по адрес на някого, да бъде така добър, да го направи с името си – така мнението му ще тежи повече, отколкото ако е анонимно.
От друга страна, ако някой иска да си прави майтап с някого, тогава може да ползва псевдоним или да иска да е анонимен, защото не всеки издържа на майтап.
Мога да дам примери, отново с мен, за да видите разликата, но в момента съм в Туркменистан, където ??нтернет връзката е доста бавна – нещо като България преди 10 години – и не искам да отнемам ??нтернета на цялата страна 🙁 Тъй или не, има??е сайтове, които си правеха майтап с мен и не ми е и хрумвало да се занимавам с тях, дори съм допринасял със съдържание на моя си сайт.

This entry was posted in Bulgaria, на български. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.