В А??хабад започна регионална среща на министрите на съобщенията

В А??хабад, столицата на Туркменистан, се откри 39-ото заседание на Регионалното сдружение на съобщенията (РСС), в което България участва като страна-наблюдател, заедно с Латвия, Естония, Словения, Унгария и др. Членове на РСС са страните от ОНД.

България има да изнесе три доклада – по въпросите за внедряването на кирилицата на ниво ??нтернет-домейни, за развитието на информационното общество в България и за новите български задгранични паспорти. Първият доклад вече бе изнесен на 24.09.2008 г. следобяд.

РСС обсъжда и ??ирок кръг от други въпроси – пощенски услуги, сигурност на пощенските съобщения, реализация на ре??енията на Срещата на върха по въпросите на информационното общество, резултатите от Световната конференция по радиовръзки, внедрение на нови далекосъобщителни услуги. На 25-и септември ще има заседание на Координационния съвет за информатизация към РСС, който ще разглежда въпроси, свързани с изпълнението на Стратегията за сътрудничество на страните-членки на РСС, създаване на информационни системи за паспортно-визови документи от ново поколение и др.

Министрите на съобщенията приеха ре??ение по въпросите за използване на кирилицата на ниво домейни по предложение на България. В ре??ение 39/4 т. 5 се казва: “Съветът на ръководителите на администрации…

Поддържа придвижването на въпроса за международните домейни в ICANN. Поръчва на Комисията на РСС по международно сътрудничество да проучи въпроса за създаване на консултативна група към РСС по координация на дейностите по внедрение на кирилица в ??нтернет, която провеждат страните-членки на РСС в рамките на преките си контакти с ICANN. След приключване на работата, да докладва на следващото заседание на РСС.

Това е безспорен успех за на??ата страна, която е и първата, поискала официално с писмо до ICANN създаването на национален домейн на кирилица. България с основание е сочена често за пример като страната с най-либералното законодателство в областта на ??нтернет и сега отново застава начело в използването и популяризирането на новите ??нтернет услуги.

Българската делегация на срещата се състои от д-р Пламен Вачков, председател на ДА??ТС и моя милост.

Вече бе проведена и първата двустранна среща между Пламен Вачков и министъра на телекома и масовите комуникации на Руската федерация г-н ??гор Щеголев, по време на която се обсъждаха въпроси от двустранен интерес.

Снимки от срещата и от А??хабад – тук.

This entry was posted in Bulgaria, European Union, Information Society, на български and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to В А??хабад започна регионална среща на министрите на съобщенията

 1. banko says:

  Абе Вени, ко му е либералното:
  “България с основание е сочена често за пример като страната с най-либералното законодателство в областта на ??нтернет”

  Че те всички торенти избягаха в чужбина! Не знам какво има?? предвид под “най-либералното законодателство”, честно: ако има??
  предвид тоталната невъзможност на правителството да се справи със свалянето на разните му там педофилни, и т.н. сайтове
  съм съгласен. Ма тва не е много-много за фалене.

 2. Банко,
  какво общо вижда?? между торентите и либералното законодателство? ??ли мисли??, че свободата е равна на слободия?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.