Неуверен, не изпреварвай

Едно време има??е такъв лозунг. Налага се да го припомня във връзка с тази публикация на Богомил Шопов:

Национален семинар за системни администратори организира ДА??ТС
Новината звучни все едно фирма за производство на лютеници, организира семинар за андронен колайдър.
Звучи ми малко сме??но и че семинара, ще се проведе в …. Народното събрание. А освен това, най-важната лекция е следната:
??НФОРМАЦ??ОННА С??ГУРНОСТ ?? К??БЕР ПРЕСТЪПЛЕН??Я: ролята на системния администратор за предотвратяване, необходими мерки при установяване – гл. инспектор Дарина ОБРЕТЕНОВА, Главна дирекция “Криминална полиция”; Владо ХР??СТОЗОВ, консултантантска фирма ??НТЕЯ
Ролята на пионерчето за добруването на чавдарчетата. Хайде всички сис-админи да отиват, ей.

Защо пи??а това ли? Защото ми писва от хора, които не разбират какво се случва в България. Нека да обясня:

Защо някой е ре??ил, че това е най-важната лекция – не е ясно. Но ако все пак е най-важната, защо авторът не си е задал въпрос “Кои са лекторите?” ?? защо са точно тези лектори?
?? защо ДА??ТС прави съвместно с АП??С семинар, при това именно в Народното събрание? ?? не е ли същата АП??С, която се бори с министерството, олицетворяващо корупцията в страната? ?? т.н., и т.н.

Преди да се пи??е иронично по която и да е тема, може би ще??е да е добре авторите да потърсят малко повече информация за лекторите (поне), а не да се хвърлят слепе??ката в кибер-пространството.

This entry was posted in Bulgaria, cybersecurity, на български and tagged , . Bookmark the permalink.

14 Responses to Неуверен, не изпреварвай

 1. Вени, видяхме лекторите и лекциите. Сме??но е до сълзи какво са написали, а не смея да ида, защото ще ми стане тъжно…

 2. Аз лично не виждам нищо сме??но. Сме??на е реакцията, която в повечето случай е първосигнална. Щом сте погледнали “ДА??ТС” и веднага реагирате. Аз обаче виждам, а не гледам. ?? щом участват АП??С, Влади Христозов и Дарина Обретенова, за мен това е знак.

 3. Добре. Айде да почнем от това, че всички други лекции без тази за киберпрестъпленията са остро маркетингови и от гледна точка на един реален системен администратор – безсмислени, понеже същите неща 1) ги има подробно описани по internet, 1:1 с това, което ще се каже, 2) пълни са с изкривавания и измислици (както всичко маркетингово) и 3) губят времето на един админ, защото няма информацията, която той може да ползва.

  За лекцията на самите АП??С, която е “как да им ползваме web интерфейса” има ли нужда да кажа нещо?

  Добре, да речем, че лекцията на хроата, за които ти каза, струва нещо – ами нека я направят, запи??ат и качат някъде. Ще я гледаме. Повечето хора имаме работа и ни е малко трудно точно в тоя сезон да отделим един ден, за да се ??ляем някъде, даже да бе??е и в почивен ден (щото и ние ду??а носим). Освен това една лекция не може да им измие очите по никакъв начин.

  А за “* В рамките на ЕМС сесията двама от участниците ще бъдат наградени с ЕМС storage” вярвам, че нищо няма нужда да кажа, освен, че ще ми е забавно да видя как някой носи на гръб един rack … 🙂

 4. Нека почнем от другаде. Ти се сърди?? на текста на обявата, а не на самото мероприятие. Ако се сърди?? на самото мероприятие, защо по-добре не организира?? нещо подобно, не покани?? ДА??ТС, МВР (Дарина работи там) и т.н. и не го направи?? както ти иска?? – това би бил прагматичният подход, конструктивната критика.
  От друга страна, полу-признава??, че критиката по адреса на Влади и Дарина е била несправедлива (“полу”, защото не го казва?? изрично, а под условие), но да твърди??, че една презентация, сложена някъде може да запълни един-два часа време…? Сериозно ли го казва???
  Пък и да иска?? да си измиват очите? Точно тези хора? Нещо да не са ти направили лично?
  А за * – на мен ще ми е по-забавно да разбера какво са искали да кажат хората – и дали наистина имат предвид да предоставят rack. Ако е така, това е сериозна награда. ?? не е нужно да си я носят на гърба, след като могат да получат една бележка откъде да си я вземат 😉

 5. Аз не мога да понасям тия хора, поради това, че нищо свястно не са успели да свър??ат, за това и не ги каня на нещата, в чиято огранизация участват. Като спрат ДА??ТС да са първите внедрители на IPv6, а МВР направят нещо повече от показни акции – може.

  ??наче – семинара има един начин да се докаже, че е свестен. Запи??ете го, качете го някъде online и да видим реакциите 🙂 Ние го правим всяка година с OpenFest например.

 6. Bogomil says:

  @Veni Да, да и един мърмот завива ??околада в станиол.

 7. Василе, Е, чак пък нищо свястно… а що се отнася до обръщението “запи??ете го”, прати предложение до ДА??ТС (тях, не нас) + предложение колко ще струва да го направите (вие), защото те може и да нямат такава възможност. Забравя??, че едно е да се ръководи държава, друго е да правим самосиндикални акции (ние, не те).
  Бого, аз съм писал внимателно, но ти явно чете?? отгоре-отгоре. “какво са искали да кажат хората” ще рече, че аз не правя изводите, които прави Васил за наградата. ?? съм го уточнил – “дали наистина имат предвид…”
  Пък и откога наградите имат някакво значение? Сяка?? правим (ние, не те) нещата заради награди??

 8. krassyo says:

  Подкрепям напълно Васил. Open FEST е събитието, което си заслужава посещението и организацията. Да говорим за експертност при това мероприятие? Хм.. кой може да говори за експертност след като това, което сме чули и видяло до сега са само празни думи и изхвърляне с акции, които приличат силно на поръчкови, а дали наистина са – само някои хора си знаят.

 9. sysadmin says:

  Az sum sysadmin i ne podkrepiam Vasil. Rabotia v chujbina, tuk da budesh na lekcii, vodeni ot policiata e zaduljitelno. Inache kak shte mojesh da razberesh koga iskat ot teb informacia suglasno zakonite i koga riskuwash da dadesh informacia ne na kogoto triabva? Da ne govorim, che v Bulgaria masovo se zloupotrebiava ot strana na policiata. Kogato biah na rabota v edin provider chesto sme davali informacia samo s pismo ot saotvetnoto zveno na BOP.

 10. akademik nedelchev says:

  Нали сте (или поне бяхте) на заплата в даитс – значи “запи??ете го” си е точно на място.

 11. @Вени, както казах и в моя блог – покажете, че са свър??или нещо свястно в ??Т областта, не би трябвало да е толкова трудно, ако го има. Колкото до възможността да го направят – имат бюджет за такова събитие, зала, коктейл и какво ли не, и не могат да съберат мижавата нужна сума някой да ги запи??е и encode-не? Това звучи като ло?? виц. Остана да каже??, че правим по-добре “самосиндикалните” акции, отколкото държавата си прави семинарите 🙂
  Да не говорим, че е тяхно задължение да ни предоставят тая информация, а не да я крият. Аз много бих се радвал някой да ми даде информация какви са изискванията към мене например, написани на ясен език.

  @sysadmin, ти очевидно не си в България. Дай ми причина да вярвам на каквото и да било, което някакъв полицай ми казва по тия теми. Нека за това го качат някъде, да може всички да го видят и да се коментира и от адвокати и от хора от бран??а, тогава може да бъде прието за меродавно. Някакви такива “тайни” семинари с ограничено количество хора и влизане срещу лична карта не ми се виждат най-подходящото място да се образовам по темата.

 12. ivan says:

  @sysadmin, това е все едно крадците на бижута да инструктират пазачите как да пазят. Не че не познават материята перфектно, но като (случайно) пропуснат един два ключови момента, ще си направят работата много по-лесна.

 13. banko says:

  Абсолютно съм съгласен с ада??а (Васил). Разните му там държавни агенции (ДА??ТС) до момента правят много ло??о впечатление.
  Бе… Хайде да направят _нещо реално_ (или ти Вени си мисли??, че “затварянето” на арената и замундата бе??е нещо реално?!)
  пък тогава ще говорим 🙂

  п.с. Пък и хванете ги качете тея дискусии в нета. Тук ада??а пак е прав на 100%.
  “имат бюджет за такова събитие, зала, коктейл и какво ли не, и не могат да съберат мижавата нужна сума някой да ги запи??е и encode-не? ”

  Мога само да добавя (!)

 14. Банко,
  аз не ползвам арена, замунда и т.н. Не виждам голям смисъл от тя, но по въпроса за защитата на авторското право съм писал доста – потърси из Google.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.