Политици, така трябва!

Среща на ръководството на “Демократична България” с “Шалом”

Българският политически живот се обогати с нещо, което не се вижда често: ръководителите на трите формации, съставляващи “Демократична България – Обединение” (ПП „ДВИЖЕНИЕ ДА БЪЛГАРИЯ“, ПП „ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ“ И ПП „ЗЕЛЕНО ДВИЖЕНИЕ“) отидоха в централата на Организацията на евреите в България “Шалом”, за да разговарят с ръководството на тази авторитетна организация по важната тема за борбата с антисемитизма. Поводът бе едно изказване на кандидат за общински съветник в София от тяхната листа.

Браво! Така трябва!

Давид Перец – трудов лагер Неделино

Когато някой сбърка, политическите сили, които са свързани с него, трябва да реагират!
Постъпката на лидерите на Демократична България – Обединение заслужава не само уважение, но може и трябва да бъде приета като призив към останалите политически сили. В този ред на мисли, редно е ВМРО-БНД да преосмислят отношението си към поведението и думите на своя кандидат за кмет на София Ангел Джамбазки* (вижте призива на  “Шалом” в края на настоящата статия).

По стечение на обстоятелствата, снимката от срещата днес е пред картината на художника Давид Перец, който е бил един от хилядите затворници в трудовите лагери по времето на пронацисткото управление на  цар Борис III и Богдан Филов. Неговата картина е още едно от доказателствата за неизказаните до край истини от историята на България. Неизказани, защото дори и днес има хора (сред тях и политици!), които се опитват да пренапишат историята и да оневинят царя и Филов. Преди десетина години един от общинските съветници на ДСБ бе дори предложил да се преименува улица в София на името на Богдан Филов, а дори и днес из медиите, че дори и в Европейския парламент(!), се дава думата на хора като бившия депутат Дянко Марков (въвел в обръщение определението за депортираните от царските власти в нацисткия концлагер Треблинка наши сънародници-евреи от Тракия, Македония и Пиротско като “враждебно население”, което било депортирано в “сравнително човешки условия”), за да споделят спомени от “демократична” царска България…

Следва съобщението от “Шалом”:

Днес от името на Демократична България – Обединение г-н Атанас Атанасов, г-н Христо Иванов и г-н Борислав Сандов (съпредседател на „Зелено Движение“), по тяхно искане проведоха среща с г-жа София Коен, председател на ЦИДС и доц. д-р Александър Оскар, председател на Организацията на евреите в България „Шалом“.

В качеството си на представители на Демократична България те отправиха следното послание:

„Чрез Вас и представляваните от Вас организации бихме искали да изкажем на еврейската общност и гражданското общество в България своето голямо съжаление за дълбоко неуместната фраза, използвана от нашия колега Тома Белев и за засегнатите от този инцидент чувства. Искрено се присъединяваме към извиненията на г-н Белев и се надяваме те да бъдат приети като израз на дълбоко уважение към еврейския народ и святата памет за жертвите на престъпленията срещу него.

Винаги сме основавали нашата политическа дейност на разбирането, че паметта за Холокоста, включително като част от българската история, е крайъгълен камък на съвременния хуманизъм и фундамент на усилията за изграждане на толерантно, справедливо и мирно общество. Осъзнаваме ясно, че в момент, когато национал популизмът отново е във възход и дори негови представители са част от управлението на страната ни и ежедневно инжектират отрицание срещу малцинства и правата на човека в обществения ни живот, ние трябва да бъдем изключително внимателни да не допуснем и най-малкото съмнение, че бихме допринесли за ерозията на обществената чувствителност и съпротивителни сили в това отношение.”

На срещата бяха обсъдени широк кръг въпроси, свързани с общата история и бъдеще и споделяните от нас каузи в областта на борбата с предразсъдъците, езика на омразата, защитата правата на човека и утвърждаване на култура на толерантност и ценене на разнообразието у нас. Беше постигнато съгласие за провеждане на среща между Шалом и избраните с листата на Демократична България общински съветници в София за уточняване на конкретни общи приоритети за сътрудничество.

Представителите на Демократична България благодариха на г-жа Коен и доц. д-р Оскар за срещата и готовността да използваме този достоен за съжаление инцидент като основа за изграждане на по-тясно сътрудничество в името на общите ни каузи в бъдеще.” (съобщение от “Шалом”)

 

_____
* – Организацията на евреите в България „Шалом“ намира за категорично недопустима заявената подкрепа за провеждането на неонацисткото шествие Луковмарш от Ангел Джамбазки – кандидат за кмет на София от листата на ВМРО – Българско национално движение, по време на неговото участие в предаването Панорама по Българска национална телевизия. БНТ (18.10.2019 г.)
Недопустимо е г-н Джамбазки да използва национален ефир в разгара на предизборната кампания, за да даде трибуна на едно срамно за страната ни събитие, израз на надигащия се национализъм, чиито организатори и участници чрез речта на омразата пропагандират нетърпимост към различния. Със своята символика Луковмарш е нагла демонстрация на фашистки и ксенофобски идеи от времето на Втората световна война в сърцето на столицата – това нашата организация е заявявала многократно.
Ще продължим да осъждаме строго и категорично всеки опит за публична подкрепа на Луковмарш и трупане на политически дивиденти от това, защото вярваме в демократичните устои на българското общество, което няма да позволи възраждането на нацизма.

This entry was posted in Bulgaria, Евреи в България, история, на български, общество and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Политици, така трябва!

  1. Leon Benatov says:

    Въпреки извиненията, не би трябвало човек като Ангел Джамбаски да остане кандидат за кмет от тази политическа формация. Така, че за описаната среща не приемам, че двамата лидери на еврейската общност в България са изразили и моето становище. Без мен

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.