Чудо: политик разбра, че е сгрешил и поднесе извиненията си!

19-и октомври 2019 г. е знаменателна дата в историята на новата българска политика.

Повечето читатели ще се учудят, защото датата нищо не им говори, но ви призовавам да продължите с четенето, за да разберете защо можем да определим датата тъкмо така.

Всичко започна ден по-рано, когато на стената на природозащитника Тома Белев коментирах под един негов статус:

Коментар на Тома Белев във Фейсбук. Снимка: компютърен екран.

“Г-н Белев, не мога да пиша на стената на Асен Генов, защото не сме ФБ-приятели, но пускам тук снимка от екрана, за да Ви попитам дали подобни антисемитски коментари са част от предизборната Ви кампания? Или става дума за предизборната кампания на ДБ, Bozhidar Bozhanov, Hristo Ivanov?
Кажете, моля, дали не разбирате какво сте написал, което е ужасяващо. Ужасяващото е И това, което сте написал, И това, че не разбирате.
Ако пък разбирате, тогава пак Ви моля да кажете, за да мога в оставащите дни да организирам кампания срещу кандидатурата Ви.
Alek Oscar, Malina Edreva, Deniza Slateva, Мая Манолова, Йорданка Фандъкова – Yordanka Fandakova. Radina Ralcheva, изглежда си пропуснала този коментар на г-н Белев?”

Под този мой коментар се разгоря доста оживена дискусия – към момента, в който пиша този текст, има над 80 коментара (пускам ги едно към едно в края на статията).

Но поводът да напиша статията не са многото коментари, а това, че г-н Тома Белев намери сили и кураж, за да се извини за грозната реплика! И понеже подобни извинения са огромна рядкост в България, човекът заслужава да бъде поздравен специално.

Трябва да призная, че когато започнах да чета коментарите под моята бележка, не бях обнадежден, че ще се стигне до подобна положителна развръзка, но се радвам, че животът ме опроверга.

От дискусията на ФБ-стената на г-н Белев може да се направят няколко извода:

1. Българските политици не винаги са в състояние да преценят кога един техен коментар може да бъде изтълкуван като антисемитски.

2. В социалните мрежи ще се намерят техни фенове, които вместо да им направят приятелска услуга, им оказват мечешка такава.

3. Сред гражданите все пак се намират и здравомислещи хора, които не се притесняват да посочат на политиците, че са сбъркали.

4. Има политици, които разбират, че силата не е в това да са упорити в грешните си изказвания, а в осъзнаването и признаването, че са сгрешили и в последващото поднасяне на извинения.

 

Пак от тази дискусия се разбра и друго нещо, което не е свързано с думите и действията на Тома Белев: че аксиомата, въведена от мен, е вярна: Личностните нападки издават липса на аргументи. И друг път съм го установявал, когато някой ме е нападал – ядосан, че няма възможност да докаже по друг начин правотата си, но и неразбиращ, че с такива нападки издава слабата си позиция.

Всеки може да се убеди в правилността ѝ, ако прочете коментарите, цитирани по-долу. Интересното е, че някои от троловете продължиха с атаките си дори и след като Тома Белев поднесе извиненията си, с което на практика показаха, че не ги е грижа за г-н Белев?

 

Коментари от стената на Тома Белев, публикувани под горната картинка:

[начало на цитата]

Bozhidar Bozhanov На мен ми звучи като непремерен опит за хумор. Убеден съм, че Тома не е антисемит.

Veni Markovski Ако е непремерен опит за хумор, може би не знае, че антисемитизмът се крие и в клишираните майтапи. Но има лесен начин да докаже това – като си изтрие коментара. Той е тук: https://www.facebook.com/asengenov/posts/10218900849619783

Bozhidar Bozhanov
Bozhidar Bozhanov Темата е интересна, между другото – има ли вицове за евреи, които не затвърждават стереотипи и не стъпват на антисемитски тропи? Според мен има, сещам се за един (мога да ти го напиша на лични, да не каже някой, че и аз съм антисемит).

Veni Markovski Да, разбира се, че има. Но темата е друга, а не чувството за хумор (?) на Тома Белев.

Bozhidar Bozhanov Използването на клиширани майтапи помага на антисемитизма, но не винаги правещият ги е антисемит. То това е тънкият момент. Затова зависи от контекста. Аз най обичам евреи да ми разказват вицове за евреи, когато и двете страни са наясно с вижданията и интелектуалния потенциал на другия и знаят, че той може да отдели хумора от реалността. Но това е edge case може би

Bozhidar Bozhanov Във фейсбук не знаеш кой идиот чете и какво разбира 🙂

Veni Markovski Добре си схванал – има вицове, които могат да бъдат разказвани само от определени групи; по същия начин в САЩ има думи, които звучат по един начин, ако ги казва афроамериканец и по друг – ако ги казва потомък на европейци. Аз бях писал по темата преди време – за клишираните вицове, които излизат в българските медии и които в огромната си част са анти…

Veni Markovski Чакай да го таг-на, че може да не знае, че пишем тук. Тома Белев, Тома Белев/ Toma Belev

Radina Ralcheva Veni Markovski това е извадено извън контекст, със сигурност

Veni Markovski Ти си коментирала под статуса на Асен, но не си видяла този на Тома Белев.

Radina Ralcheva Veni Markovski само не разбрах, длъжна съм да давам обяснения какво съм чела и какво не съм ли? Това първо. И второ, изобщо не ми е ясна целта на това тук. Не съм някаква ФБ полиция. Ако си искал да разбереш коментара на Тома Белев, можеше спокойно да го попиташ на лични за какво става дума, вместо да организираш публичен трибунал. Познавам Тома достатъчно добре, за да съм наясно какъв е и какъв не е. И в тоя смисъл няма нужда да чета каквото и да е, за да знам, че това е извадено от контекст. Тоя начин на публични разправи изобщо не ми допада и ни го намирам за реден, да е ясно.

Veni Markovski Не те мисля за полицай, разбира се. Но видях, че си коментирала под статуса на Асен, затова те таг-нах. А за коментара на Тома – той го е направил публично, защо да му пиша на лични, още повече, че не сме ФБ-приятели и писмото ми ще иде в кутията за не…See More

Radina Ralcheva Veni Markovski, Тома със сигурност няма нищо общо с антисемитизма. Независимо какво е написал и защо го е написал. А мен пък постът на Асен ме ядоса и него съм коментирала точно затова. Но въпреки това не ми допада това публично търсене на сметка. Като стане политик, тогава може. Но засега все още е частно лице. Както и да е, надявам се да се изясни кой какво. Все пак не мога да говоря от ничие име.

Асен Генов
Асен Генов Мисля, че всички преекспонират яко думите на Тома Белев. Очевиден е смисълът, двусмислицата е неволна.

Veni Markovski Radina Ralcheva, “Като стане политик, тогава може.” Не е ли кандидат за общински съветник, т.е. определил се е като политик.
Асен Генов, ако е неволна, няма нищо по-лесно от това да си редактира коментара и да се извини за “шегата”.

Radina Ralcheva
Radina Ralcheva Veni Markovski, човекът още не е избран. Това нали е ясно? Значи е частно лице. За трети път ще кажа, че не ми допадат подобни публични трибунали, независимо на теб колко оправдано ти се струва.

Veni Markovski Разбира се, че и на мен не ми допадат публични трибунали, но тук говорим за публично изразено мнение от страна на човек, заявил участие в политиката. Дали ще бъде избран или не – това е друг въпрос. В периода на кампанията той вече Е политик. След това може и да продължи да бъде… или да не бъде.

Daniela Bozhinova Не разбирам драмата. Тома Белев е използвал сарказъм. И даже го е пояснил по-долу с безплатното сирене в капана.Къде видяхте антисемитизъм, точно обратното

Тома Белев Антисемизъм е да не се споменава за Холокоста когато в обществото ни се насажда отношение към другия/чуждия довели до Холокоста в първата половина на миналия век. И не, не е хумор, защото няма нищо весело да отричаш другия само защото не ти харесват неговата раса, етнос, пол или идеи. Само да отбележа, че националсоциализмът отрича не само заради етническа принадлежност, но и заради политическа, конфесионална и даже заради членство в синдикати.

Тома Белев А обвързването на някаква потенциална реакция от мен с явяването ми за местни избори ми е странна – аз участвам в политиката повече от 30 години и никога не съм си позволявал това да ми пречи да казвам каквото мисля. Идеята, че политиците трябва да крият мислите си заради самото си участие в политиката винаги ме е изнендвала с глупостта си – честността е едно качествата които ценя във всички граждани и още повече в политиците.

Dinko Gospodinov уау колко гнусен трябва да си за да определиш този коментар като антисемитски

Тома Белев А най ироничното, е че получих обвинения в антисемизъм и от почитателите на ген. Луков

Тома Белев Veni Markovski и последно – чувствайте се свободен да организирате каквато си искате кампания, вкл. Срещу мен. Дали ще се наредите до Недялков, Крачунов, Блъсков и още доста хора не засяга мен, а единствено Вас.

Veni Markovski Тома Белев, благодаря Ви, че благоволихте да ми “разрешите” да се чувствам свободен. Тъкмо се чудех дали съм свободен или не, дали мога да бъда свободен или не, но Вие ми помогнахте с разрешението си.
По-горе съм споменал, че от този случай Вие можехте да си направите някакви изводи; явно обаче това не се случи.
Radina, поне г-н Белев си призна, че е ”участник в политиката”, което може би не е точно “политик”, но колкото – толкова.
Bozhidarе, очевидно не е разбрал, че майтапи с Холокоста не са добра идея. Жалко, че имате такъв човек в листата си – не, не антисемит, а човек, който може да направи неуместна шега и после да откаже да приеме, че сред критиките има и рационално зърно. Нямам представа дали ще бъде избран за член на общинския съвет, но вече имам представа, че не разбира, че с подобни шеги налива вода във водениата на феновете на т.нар. луковмарш, на антисемитите, които сега ще могат да сочат както неговото неуместно изречение, така и последващата липса на реакция, за да нападат не просто него, а ДБ. Именно по липсата на адекватна реакция се вижда, че имате нужда от още много работа със своите кандидати за общински съветници.

И, накрая, едно лично наблюдение: това, че г-н Белев не приема никаква дружеска критика е един проблем. Той не е голям. Големият е, че като се опитва да я приравни с тази на мастити собственици на медии, той се лишава от възможността да чува подобна критика занапред. Защото аз няма да си замълча, но мнозина хора вероятно ще предпочетат да не си навличат “гнева Белев”.

Veni Markovski Daniela Bozhinova, съжалявам, че не разбирате, независимо от обясненията по-горе. Има шеги и шеги. Неговия коментар не е шега. Нещо повече – той дори не казва, че се е пошегувал. Да не говорим, че твърди, че е написал онова, което е мислил, че е бил честен и т.н. Т.е., продължава да дълбае надолу. А иначе уточнението му съм го пуснал (можех избирателно да пусна само коментара за евреите и конските вагони) в картинката.

Veni Markovski На стената на Асен се вижда, че г-н Белев действително не разбира (много се надявам, че е така) какво е написал и защо реакцията срещу “шегата” му е остра. Би трябвало обаче да се замисли защо антисемити го обвиняват в антисемитизъм – това може би ще е достатъчно, за да се досети, че нещо все пак е сгафил.

Bozhidar Bozhanov Докато тука нищим прецизността на изказа в свинските медии вече скочиха на Тома, с ВМРО начело.

Тома Белев Veni Markovski дружеска критика в пост, който сте тагнали политическите ми противници? Не се шегувайте, аз съм по-възрастен от Вас и знам значението на термина и кой и защо го използваше. Това, че сам се наредихте до Сиди и Джамбазки не съм виновен аз. Впрочем съм Ви тагнал в отделен пост по темата.

Alek Oscar Г-н Белев, когато човек направи непремерено изказване е редно да се извини, а в случая и изтрие безумния и обиден коментар. За съжаление, вие не само, че не го направихте, но дори с коментарите си продължавате да отстоявате безумните си тези. Много тъжно е, че дори не осъзнавате какво правите.

Emil Grigorov Veni Markovski в този хладилник няма сладолед, Вени. Колкото и да си убедителен, няма. Ставаш смешен

Alek Oscar Честно казано, не знам колко смешен става Veni Markovski или дали се нарежда до хора като Сиди и Джамбазки, но г-н Тома Белев със сигурност се нареди до хора като Валери Симеонов и други политици, които си правят шеги с Холокоста и трагедията на милиони хора (евреи и неевреи).

Тома Белев Alek Oscar Г-н Оскар, не Ви познавам лично нито Вас, нито г-н Марковски, но съм впечатлен как жк определяте нормалността, като място в което Вие сте, а другият не е. Чувството за непогрешимост май не е характерно само за мен. И не – мога да поднеса извинението си щом нещо написано от мен Ви обижда, най малкото защото не съм искал да обидя, който и да е с този пост, но няма да го изтрия защото свободата на мисълта ми е по-ценна от Вашата представа за нормалност. Но да призная съм учуден да прочета, че тезата ми за наличие на нарастващо отричане към чуждия/другия в обществото ни само заради неговата раса, пол, етнос или идеи, я определяте като безумна. Дано да сте прав.

Тома Белев Alek Oscar кой до кой се нарежда вече е ясно epicenter.bg/article/Aleksandar-Sidi–Kandidat-na-Demokratichna-Balgariya-si-pozvoli-nedopustim-ezik-na-omrazata–/196275/2/48
(препратка към статия със заглавие: “Александър Сиди: Кандидат на Демократична България си позволи недопустим език на омразата!” – б.м., Вени Марковски)

Тома Белев И не, не се шегувам – за мен няма разлика дали отричаш някой заради етносът му или заради пола, възрастта или страданието му от синдром на Аспергер.

Alek Oscar Г-н Белев, и аз не ви познавам, но искрено ви съветвам да спрете, защото се излагате; излагате както себе си, така и тези, които (предполагам) все още ви вярват.

Тома Белев Alek Oscar благодаря за съвета, макар, че до момента не ми дадохте основание да го счета за добронамерен. Желая Ви приятен ден.

Veni Markovski Sofia Cohen, ти какво мислиш за “шегата” на г-н Белев?

Veni Markovski Г-н Белев, виждам, че коментарът на г-н Сиди е публикуван един ден след моя, така че излиза, че той се е наредил до мен, а не аз до него. Не мога да попреча на някой да се съгласи с моето наблюдение върху Вашата “шега”.

Тома Белев Veni Markovski опитът Ви да представите нещо като шега е неуместен, но ще Ви оставя да продължите сам с “приятелската критика” вече казах каквото имах да кажа. Имам само една молба да го правите на собствената си стена.

Veni Markovski Bozhidar Bozhanov, нямаше да скочат, ако той не беше а) публикувал грозната “шега” и б) вместо да разсъждава за свободата на словото, беше по чисто човешки казал, че не е осъзнал, че има хора, които са се засегнали И я беше изтрил.
От лимоните можеш да се намръщиш или да направиш лимонада. Г-н Белев избра трети вариант: да продължи да ги яде.

Veni Markovski Тома Белев, ако не е шега, тогава коментарът Ви е необясним. Нещо, което вече сте разбрал, нали?

Асен Генов Вени, от теб по-голям трол няма. Защо се чудиш, че не можеш да пишеш на стената ми? Очевидно е, че коментарът на Тома Белев не е расизъм. И въобще, точно леви истерици да ми говорят за расизъм… В родния ви СССР отношението към ж*довете, както ги наричат и днес, е аналогично на нацистите. Направихте от мухата слон. Да, шегата на Тома Белев е неадекватна към повдигнатия от мен въпрос, ама как пък всички я прочетохте само… Като дявола евангелието. О, пардон. Вие сте безбожници, щото религията е опиум.

Тома Белев Veni Markovski както вече обясних Вашата или на Сиди представа за уместност или нормалност не е моята. Опитът Ви да ми я наложите приемам за странен, но за втори път моля да го правите на собствената си стена.

Veni Markovski Асен Генов, интересно, че казваш, че е шега, защото самият г-н Белев отрича да е такава.
Останалите ти личностни нападки по мой адрес не ги коментирам, защото не са по темата.

Veni Markovski Тома Белев, в такъв случай неясно е защо ме таг-вате, ако не искате да коментирам на стената Ви.

Асен Генов Каквото щеш коментирай. Трол. Досаден трол.

Alek Oscar Г-н Белев, все повече започвате да се държите като Валери Сименов, който преди време ни разясняваше какви шеги си правили в Бухенвалд. Очевидно не правите разлика между свобода на слово и език на омраза. С всеки следващ коментар затъвате в блатото на безхаберието към човешкото страдание.

Veni Markovski Asen,
Аксиома в Интернет: Личностните нападки издават липса на аргументи. И друг път съм го установявал, когато някой ме е нападал – ядосан, че няма възможност да докаже по друг начин правотата си, но и неразбиращ, че с такива нападки издава слабата си позиция.

Асен Генов получаваш Нобел за Интернет.

Sofia Cohen Тома Белев Г-н Белев, уважавам правото Ви на свободен изказ на идеи и мнения, но в случая коментарът Ви за вагоните е обиден защото Вие не се позовавате на депортацията на евреите към лагерите на смъртта като към исторически факт, а като опит да бъдете остроумен. Намирам го за проява на изключително лош вкус и също считам, че би било добре да се извините. Може да не сте антисемит, но когато така яростно държите на своето, ставате невнимателен към паметта на жертвите.

Тома Белев Alek Oscar Вече Ви поденсох моите извинения

Alek Oscar Г-н Белев, съжалявам, но поднесени по този начин изглеждат повече като ирония. И не е нужно да се извинявате на мен, а на всички тези хора, които все още пазят жив спомен за тези трагични времена. Включително и в България.

Асен Генов Аз прочитам коментара на Томата като сарказъм към нацистите и към мен, че вадя като аргумент цената на билета. Някой има ли проблем с мен?

Emil Grigorov Асен Генов Очевидно, коментиращите чрез нападки, извън контекста на казаното от Тома, имат сериозни личностни проблеми.

Borislav Germanov Alek Oscar нищо лошо не виждам в писаното от Тома за конските вагони…. Просто сарказъм…. и честно, писна ми всеки път да чета как някой се прави на ощипан, като чуе за онези събития….

Borislav Germanov Alek Oscar а от цензурата за различни мнения по някои теми още повече ми е писнало….

Veni Markovski Асене, разбира се, че всеки има право да го прочете така, както си иска. Но със същото право, което г-н Белев защитава за себе си, не виждам основания да иска тези от нас, които виждат обидното в думите му, да си мълчат. Още повече, че в случая не става дума за коментар на обикновен човек, а на политик, който е и в предизборна кампания. Тъкмо заради това го попитах дали антисемитизмът е част от нея. И таг-нах други политици, за да кажат и те какво мислят за колегата си, с когото утре може да се окажат в СОС и да трябва да работят.
Това, че след моя коментар, чрез който му дадох и начин за излизане с чест от проблема (да се извини и да го изтрие), е последвала реакция на други политици, които не съм таг-нал, това не е мой проблем.

Асен Генов Тагна бая народ за да правиш кампания на любимката на твоите сродници Моника и Сергей, Мая Манолова.

Veni Markovski Аксиома в Интернет: Личностните нападки издават липса на аргументи. И друг път съм го установявал, когато някой ме е нападал – ядосан, че няма възможност да докаже по друг начин правотата си, но и неразбиращ, че с такива нападки издава слабата си позиция.

Тома Белев Veni Markovski за трети път моля да пренесете дискусията на собствената си стена.

Veni Markovski Вие сте ме таг-нал в отделен статус, по тази тема. Отговорих Ви и там. Не ме тагвайте тук и няма да Ви отговарям и тук.

Асен Генов Интернет Гуру. 🙂 ти дори не осъзнаваш колко си нелеп и несъстоятелен в псевдо аргументите си.

Тома Белев сам си махнахте тагът, така че се лишихте сам от този довод. Приятен ден

Yuliana Metodieva Алек, не се увлича!Както и Вени.Господа, говорите за уважаван природозащитник!

Veni Markovski Yuliana, в отделния статус, в който той ме е тагнал, аз специално му написах, че го уважавам като природозащитник, но това не може да е извинение за нелепата му шега.

Alek Oscar Yuliana Metodieva, моите уважения, но това няма нищо общо с факта, че г-н Белев е направил непремерен и обиден за много хора коментар. Неколкократно бе помолен да намери начин да преосмисли думите си, но той продължава да задълбава и да търси оправдания за думите си.

Yuliana Metodieva Veni Markovski извинил се е на Алек Оскар

Асен Генов Класическа дефиниция на трол – поддържаш безсмислен спор заради спора.

Yuliana Metodieva Да не изпадаме във фундаменталистки нападки.Ще участваме с теб в уъркшоп за границите на свободата на словото и словото на омраза: текстът на Тома Белев не е слово на омраза (антисемитизъм) то е нетактично.

Тома Белев Alek Oscar поднасям за трети път извиненията си за изразът, който определяте като непремерен и обиден. Той имаше единствената цел да покаже, че лесно допускаме в настощето отношения към други хора основани единствено на тяхната разлика по раса, етнос, пол, възраст или идеи, които в миналото са довели до Холокоста.

Plamena Atanasova Цялата дискусия, ако бъде проследена без да се вади от контекста, е грозна, тъй като повечето от участниците използват обидни метафори, вкл. и секситки. Защо не се замислите как представяте аргументите си и как звучите?

Alek Oscar Тома Белев благодаря! Вярвам, че сте искрен в думите и извинението си! Всеки човек може да сбърка, важното е да намираме сили да осъзнаваме грешките си и непрекъснато да се опитваме да се поправяме и да ставаме по-добри. На това ни учи нашата еврейска традиция, а сигурен съм и всяка една религия.

Yuliana Metodieva Алек, това е отговорен коментар!Чест прави на председателя на Шалом да търси приятели, а да не създава врагове!

Veni Markovski Тома Белев, Асен Генов, Yuliana Metodieva, значи може човек да се извини и няма нищо страшно?
Това е правилната постъпка, на каквато са способни много малко хора.
И аз – като д-р Оскар – Ви благодаря, че намерихте сили да поднесете извиненията си в правилната форма.

_______
П.П. Останалите реплики, сред които тези на Асен Генов и др. по мой адрес ще подмина (като коментар на тази стена) без да настоявам за извинение, защото ги отдавам на предизборните страсти.

Асен Генов Тома Белев, няма защо да се извиняваш. Думите ти не са антисемитизъм. Нито са насочени срещу евреите. Кой как оценява сарказма по мой адрес и по адрес на антизатоплистите не е твой проблем.

Асен Генов Вени, хайде спри се. Отлично известен факт е твоята свързаност с Моника и Сергей Станишев. Ти и твои съидейници видяха в думите на Тома Белев расизъм или антисемитизъм. А такъв няма.

Veni Markovski Асен Генов, очевидно е, че г-н Белев по-добре от теб е разбрал, че е сгрешил, щом се е извинил. Личностните нападки, с които продължаваш, ще коментирам в моя блог, защото вече имам материал за статия.

Alek Oscar Г-н Генов, не Вени Марковски, а вие ставате смешен. Спрете се, срамно и обидно е вашето поведение.

Veni Markovski Няма смисъл да коментираме повече тук; аз пиша статия в момента, в която ще похваля г-н Белев за това, че осъзна грешката си; там ще цитирам и странните личностни нападки на Асен.

[край на цитата]

This entry was posted in Bulgaria, politics, Книга втора, на български, общество and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.