Антисемитизъм, който “антикомунистите” отказаха да порицаят

Паметник Альоша с антисемитски надписи. Източник: Под Тепето

На 10-и ноември 2017 г. паметникът “Альоша” в Пловдив осъмна с надписи – основно антисемитски, но и антикомунистически, а и поне един насочен пряко към някоя си “Захарова”.
Днес “Альоша” е вече почистен, само пясъкът по камъните показва, че там са действали служителите на ОП “Чистота” (съобщава* сайтът “Под Тепето”, откъдето са и приложените снимки).
Но ако плочите могат да бъдат почистени с пясък, какво ли средство ще използват нашите “антикомунисти” (кавичките са нарочно сложени), за да почистят гнусната си… извинете – гузната си съвест, защото не поискаха да порицаят антисемитската проява, само защото тя е… на съветски паметник?

Паметник Альоша, с изчистени антисемитски надписи. Източник: Под Тепето

От “Под Тепето” разбираме*, че подобни надписи имало из цялата централна част на Пловдив и според пловдивската полиция ставало дума за един извършител. Това, разбира се, за измислените “десни” у нас е подробност – нали важното е, че е надписите са върху “Альоша” в Пловдив и върху паметника на съветската армия в София… Щом се пише там срещу “комунистите”, значи авторът е герой – някой местен Бенкси, едва ли не.

В Интернет се появиха какви ли не сложни конспиративни теории. Надписите били провокация, твърдят хора като** “антикомуниста” Евгений Михайлов, като Маргарит Мицев​, Бинка Пеева​ и др. Не просто провокация, а “руска манипулация” (според Виктор Гечев). Борис Танушев​ пък обяснява, че понеже надписите били не върху паметник, а върху “пропагандна скулптура, следователно ничия памет не е осквернена”. Евгений Михайлов дори прави втори коментар, за да не остане съмнение, че отказът му да порицае антисемитските надписи е случаен: “Косьо, това с надписите по църкви и училища БКП/ДС го правеше и през 1990/1991. Нали помниш провокациите им? Сега си играят със същото!!!”

Комай само Константин Мишев​, на чиято стена са публикувани горните мнения, е този, който казва ясно, че “ако е руска провокация…, то е още по-важно да се пресече, а не да се мълчи”.

Но нашите “антикомунисти” мълчат. Мълчат, както казваше поетът, като комунисти на разпит.

Уважаеми хора,

Паметник Альоша с антисемитски надписи. Източник: Под Тепето

Когато има много конспиративни теории, обикновено най-простата версия е най-вероятна: антисемитите са се усетили, че ако слагат антисемитските надписи по съветските паметници, антисемитизмът им ще бъде прикрит и разговорът ще се отнесе в друга посока – Русия, нацизъм, комунизъм…
А в същото време антисемитизмът ще продължи да се развива, защото “демократите” ще обвинят всеки, който се изкаже срещу езика на омразата за… комунист!?!

Това не е нещо ново – само преди месец бяхме свидетели на нещо подобно. Тогава критикът Димитър Камбуров написа рецензия за филма “Анжел Вагенщайн – изкуството е оръжие”, в която редица хора и организации видяха ясно изразен антисемитизъм. Понеже антисемитизмът бе прикрит под формата на филмова рецензия за филм, чийто главен герой е антифашистки боец, че и комунист, “антикомунистите” първосигнално тръгнаха да защитават автора на рецензията, без да обръщат внимание на съдържащия се в нея антисемитизъм.

От всичко това можем да си направим един главен и един второстепенен извод:

Главният извод е:

“Антикомунизмът” служи като прикритие на антисемитизма.

А второстепенният е, че нашите “антикомунисти” са менте-демократи, защото няма истински демократ, който да не е против проявите на антисемитизъм – без значение дали са в статия или върху съветски паметник.

Добре, че поне правителството реагира – МВнР излезе с декларация (както и предишния път), в която осъди “поредния вандалски акт”, в който са “използвани нацистка символика и антисемитски лозунги”. Сега остава да видим дали това ще е само реакция на външното ни министерство или и вътрешното ще се раздвижи, за да хване извършителя/ите/.

_________
* – Виж подробности тук: http://podtepeto.com/GRADAT/udarna-brigada-pochisti-alosha/
** – Мненията са цитати от стената на Константин Мишев: https://www.facebook.com/konn.mv/posts/1465176426911508

This entry was posted in Bulgaria, Евреи в България, общество and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.