Проф. д.и.н. Милко Палангурски: Много истини за Руско-турската война (1877-1878) не са известни в България

Проф. Милко Палангурски. Източник: Фейсбук.

Проф. Милко Палангурски е доктор по исторически науки, преподавател във Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий”, специалист по политическа история на България в периода XIX – XX век. Той се съгласи да отговори на въпросите ми в дните около 3-ти март 2019 г. Б.м. – Вени Марковски.

Въпрос: Проф. Палангурски, има един период в нашата история, истината за който е слабо известна, да не кажа – напълно неизвестна? – на широката общественост. Става въпрос за годините преди и след Освобождението. Като един от редакторите в Уикипедия, в последните години се занимавам с този период и исках да поговорим за него. Защо малко се говори у нас за Райхщадското споразумение и последвалите го Будапещенска тайна конвенция между Русия и Австро-Унгария, както и Лондонското споразумение между Русия и Великобритания от 30 май 1878 г.? Мислите ли, че това се дължи на липса на знания по темата или някой има интерес да не се споменават предварителните договорки на Русия?

Отговор: Не се премълчават, но се знаят от специалистите, които ги регистрират добросъвестно. Възстановяването на българската държавност започва с въстанията от 1875, развихрянето на цялата Източна криза, преминава през Цариградската конференция, споменатите договорености, които допускат воденето на войната и завършват с мирния договор в Берлин. Всяка дипломатическа стъпка води до крайния резултат, но съвременния човек няма време да чете дълги текстове и се хваща на няколко опорни точки, които му се струват необорими, а и му ги предлагат учтиво. Каква значат тук някакви си договорености, ако можеш да кажеш простичко – войната разреши българския въпрос. От тук нататък няма никакво значение защо е направено, как е направено, какви са дипломатическите договорености. Кой да ти чете и вниква във факта, че войната се води за подялба на Османската империя, с която са съгласни всички сили и балканските държави и народи? Кой да се замисля, че в крайна сметка тази война води до 11 териториални промени в Европа и Азия? Повечето хора, остават с историческото познание от учебниците – а там, както знаем, дълго време се акцентираше само върху справедливостта на Санстефанския мир и нищо повече. От тук и простичката дилема в общественото съзнание: “добрата Русия” – “лошата Европа”, но като че ли малцина искат да разберат, че войната и свободна България е рожба точно на разрешението и контрола на “лошата” Европа, за да не се превърнем в обикновена руска провинция и плацдарм за война срещу Цариград.

Книгата на Ю.С.Карцов “Зад кулисите на дипломацията”, изд. 1916 г.

Въпрос: Защо ролята на граф Игнатиев се представя винаги и единствено като “пробългарска” (в някои издания го наричат “графа на българите”), след като в собствените му “Записки” той споделя, че основната му задача като посланик в Цариград е била „разпадането на османската империя и замяната ѝ с християнски, за предпочитане славянски народности“. Руският  дипломат Андрей Карцов пише в книгата на Ю.С. Карцов  “Зад кулисите на дипломацията” по повод Санстефанския договор: “Самото название предварителен показва, че руското правителство не придава на договора окончателно значение, а напротив – е смятало да го предоговори. В такъв случай защо изобщо е бил сключен? Спирането на военните действия е било уредено от с примирието от 19 януари 1878 г. Смисълът на Санстефанския договор може да е само един: да даде на българите доказателство за добрата воля на Русия, а отговорността за неизпълнението му да прехвърли на Европа.” Какви други исторически доказателства сте срещали, които подкрепят тази теза?

Подписване на предварителния мирен договор в Сан Стефано. Източник: Уикимедия

Отговор: Граф Игнатиев знае всичко това, той го очаква и затова държи на специален прелиминарен договор, след като вече е имало подписано примирие, което повелява, че България ще е в териториите на Екзархията. Но на него му трябва друг документ, който да да бъде повод за дипломатически пазарлък и по важното – да оправдае обещаното от Русия общоевропейско решение и малка България. Така се създава и единствената национална доктрина на новата държава, легендата за руския интерес към голяма България и коварната Западна Европа. А разделението на България още на Цариградската конференция е предложено от руските дипломати и никъде, никога по време на подготовката на войната не се отмятат, както не се отмятат от тази си позиция и на Берлинския договор. И така Игнатиев става “българският закрилник”, макар да обяснява на царя, че българите няма откъде да знаят, какво е обещавала руската империя и затова трябва да се подпише Санстефанския договор. Това е една гениална идея, относно руското влияние и действително е така, защото до ден днешен това е основният коз на проруските сили в България.

Въпрос: Много се говори за това, че руският външен министър Горчаков не е бил добър дипломат и Русия е използвала неправилно картите си – преди и след войната. Какво можете да кажете по тази тема?

Отговор: На Берлинския договор българският въпрос е практически решен предварително със споразумението в Лондон. Австрийският вариант е по-добър за нас, те ни дават излаз на Бяло море, но Русия иска да укрепи Сърбия като противовес на бъдеща Австрийска инвазия по Вардар и затова се съгласява с английския вариант, който изисква изтласкване на България от южното море. На самия конгрес Бисмарк се налага да вика своята делегация и да ѝ нареди, да не се правят по-големи руснаци, отколкото са самите руснаци, след като те самите не искат да защитават своя успех. Софийският санджак влиза в територията на Княжество България, защото се възприема германската позиция, откъде минава Стара планина. (Последният факт споделяше през 1986 г. и учителят ни по история в 114 Английска езикова гимназия, Асен Николов, преподаващ в голяма степен “тайната”, неодобрена от комунистическите власти, но за сметка на това истинска история на България. Б.м., В.М.)

Въпрос: Наскоро у нас излезе книгата “Писма от България” на руския кореспондент Евгений Утин. Тя е издадена още през 1879 г. в Санкт Петербург, но на български излезе едва през 2017 г. В нея, наред с другото, се описва трагичното положение на руската армия относно медицинското обслужване. Не са много хора, които знаят, че руската армия губи в пъти повече хора от болести, отколкото в сражения. В  продължение на десетилетия в България (а понякога – дори и днес!) се твърдеше, че във войната са загинали 200 хиляди руски войници, при положение, че истинските загуби са значително по-малки? Според Урланис. който цитира медицинските справочници на руската армия, жертвите са както следва – руски: 15 567 убити (от тях 11 905 на Балканския фронт, останалите – на Кавказкия фронт), 56 652 ранени (от тях 6 824 починали от раните си), 82 636 починали от болести, румънски: 7 618 убити, ранени, починали и изчезнали(1 350 убити), сръбски: 718 убити, 1 534 починали от рани и болести, 2 999 ранени и български: 3 456 души.  На кого да се вярва?

Отговор: За жертвите във войната – това, което цитирате, е абсолютната истина. Това е отчетът на руската военно-медицинска част, която прави пълен анализ на жертвите, впрочем както се прави след всяка война. Докладът е до императора и благодарение на него се прави огромна реформа в цялата царска армия. Тук измама няма. За XIX в. това са огромни жертви и за мен лично, те се дължат не толкова на преките бойни действия, а на неподготвеността на армията да използва достиженията на тогавашната медицинска наука. Дълго време военнополевата болници е една и е в Румъния; дори на Шипка няма медицинско обслужване, та се налага български лекари, като например д-р Алеко Христов, който превръща градското училище в болница. Въобще българските лекари имат голяма роля във войната, както в руската, така и в румънската армия, а и преди това в Сръбско-турската война, където имаме военна мисия. Другата причина за масовите жертви от болест са ниската хигиена, а вероятно и т.нар. “сблъсък на бактериите” на севера и юга, довел до епидемии и в руския, но и в турския лагер. Жертвите на Опълчението никак не са малки, това е около 10% от личния му състав. Точно не може да се изчисли, защото той е подвижна величина. За местното население, в общи линии загубите са такива, но не трябва да се вярва много на числата, защото за загубите сред мирното население не са били събирани точни данни по време на военните действия, а са обобщавани по-късно. Но не трябва да се забравя, че Централна България е освободена без жертви, преди да се стигне до пагубните атаки срещу Плевен. Градове като Търново, Свищов, Габрово, Севлиево са освободени с по пет изстрела. Североизточна България е освободена едва след войната, а София и Пловдив падат почти в движение, което намалява жертвите. Интересното е, че на много места намерих документи за българско-турски комитети, които гарантират имота и честта срещу всяка армия, която влезе в селището. Хората са знаели, че когато войната свърши, те ще продължа да живеят заедно!

Въпрос: Кое в важното в цялата тази история?

Отговор: Важното е, че България се появява не като руско-турска договореност, а като общоевропейски проект, както е на Цариградската конференция. Това ни гарантира поне териториите от Берлинския договор и това е един от мотивите за връщането на Южна Добруджа. “Не сме се събрали да обсъждаме щастието на Българите, а мирът” или нещо такова, беше казал Бисмарк. Ние сме страничен продукт, на руско-турския сблъсък за Цариград, но облагороден с европейска визия за да не се допусне доминация на нова империя над Проливите.

Въпрос: Защо Съединението не е одобрено от Русия, чийто гняв стига до изтегляне на военните от българската армия и насърчаване на Сърбия да започне Сръбско-българската война от 1885 г.?

Отговор: За Съединението мотивите са поне два – то укрепва княз Батенберг на престола – нещо, за което Александър III не иска и да чуе, и второ, отнема армията от руското командване, което е големият спор между руснаците и българите. Българската войска е разглеждана като ударна сила срещу Османската империя,под руско командване, за изпълнение на руските цели, а не като национален елемент и това води до конфликта.

Въпрос: И днес има някои политици, които настояват, че България трябва да бъде винаги и  безрезервно благодарна на Русия. В някои случаи това са политици, които имат нескрити бизнес или други интереси с руски фирми и др.п. Може ли да се балансира между благодарността и сервилността, която е пагубна за нормалните двустранни отношения? Да цитирам Е. Утин: „Извънредно често – пише Утин – трябваше да слушам за благодеянията, които Русия изсипала с щедра ръка върху българския народ. Всъщност, до сегашната война от наша страна не е сторено нищо за сериозна промяна в неговата наистина трагичната съдба. След като нищо не е било направено, ние нямаме право да изискваме възторжена благодарност, а и нямаме основание да обвиняваме българите, че спрямо нас показват благоразположението си недостатъчно старателно.”

Отговор: За благодарността, както казва Захари Стоянов, обикновено е изстудена със с тежки златни монети. Руските власти са запознати добре с българските нрави и затова когато питат император Александър III, как да действат в България, той лаконично казва: “Бих заложил на парите”.

This entry was posted in Bulgaria, история, на български, Освобождението and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

15 Responses to Проф. д.и.н. Милко Палангурски: Много истини за Руско-турската война (1877-1878) не са известни в България

 1. Иво says:

  Благодарността е „изстудена“? Печатна грешка или защо не разбирам израза 🙂

  • Г. Балашов says:

   Не може да има изключителна благодарност когато услугата е купена/платена със злато/пари.

 2. Любо says:

  Истината за Руско -турската война (1877 -1878) е, че в резултат на тази война възкръсва българската държава, която почти 500 години се намира под турско владичество Другата истина е, че свободата минава по труповете на воините от руската империя и българските опълченци, а не върху труповете на поданиците на западните Велики сили. Този факт, както и близостта на руснаците и българите по вяра и език е причината да се отдаде заслужената почит към загиналите, изразена в различните паметници и литературни произведения. Какви са били намеренията на съществуващите в това време други държави, представляват интерес не само за историците. България успява след 1878 г. да извоюва своята самостоятелност, давайки още хиляди жертви, своята пълна независимост от Турция почти 30 години след подписването Сан-стефанския договор. Въпросът е защо именно сега се поднася неговата статия и кои политически сили са заинтересовани от нейната публикация. Има ли тя за цел обединението на българския народ в името на бъдещето или спомага за неговото разделение на фили и фоби.

  • Diado Ivan says:

   Много правилно. Питайте професора на това ли учи студентите от ВТУ и българската държава ли му плаща да прави това?

  • гг2 says:

   Разделение винаги ще има докато не се знаят фактите, истината.
   Вие удобно прескачате доста неща от статията – Русия е гонила собствените си интереси през цялото време. Това че освобождението е някаква братска афера е манипулация. Как да има обединение когато Вие поддържате подобно мнение?

  • Недялко Бакалски says:

   Да беше прочел целия текст, па тогава да показваш неазнанието си!

 3. Georgi Ivanov says:

  До другарите Любо и Дядо Иван: „Ала-бала, ница, РУСКА паница“. Другари, видно е, че сте на съветска захранка. Един българин – родолюбец не може да говори такива глупости. През 1944 г, когато ни „освобождават“ за ВТОРИ път, този път успешно, нашите „освободители“, нашите „братя славяни“, крадат целият ни държавен архив. После пренаписват историята ни и успешно ни я „преподават“ до ден днешен (вече 75 г.)
  Цялата истина за войната през 1877г. едва ли някога ще я узнаем, защото както казах целият ни държавен архив до 1944 г. е под ключ в Москва.
  Войната е решена още есента на 1877г.. Де факто през 1878 г. военни действия не е имало. Времето е точно нагласено така, че Сан Стефанския предварителен протокол да бъде подписан на 3-ти март, защото тогава е рождения ден на цар Александър II. Договора е една химера, която има за цел да обслужва само и единствено руските интереси.
  Руската империя (във всичките и форми и названия) работи по устав – с легенди. Създавайки една легенда, Руската империя държи на нея до дупка. Легендата е така нагласена, че да служи на империята дори и Русия да губи във войната. Легендата работи, както е видно и у нас вече 150 години, че и повече ако се наложи. Накратко дотогава докогато и е нужно.
  Пренаписвайки историята, скривайки фактите, замитайки следите си, империята налага на ново-зомбираните, така де „освободените“ народи своята истина. Истина, която и изнася. Нашата Българска история не прави изключение.
  Искам да подчертая, че граф Игнатиев е голям стратег. Забележителна личност с голяма далновидност и способности. Не случайно Балканите все още са „Европейското буре барут“. Практически 120 години след смъртта му още му „сърбаме попарата“.

  Уви, всичко което е граф Игнатиев е направил е в ущърб на България. Всичко, без изключение. Като започнем с пагубната му роля за обесването на Апостола на свободата – Васил Левски. Преминем през налагането на контрол върху дейността на революционните комитети в България преди „освобождението“. Налагането на руската воля за това как да бъде зомбиран народа за „освобождението“, което задължително ще дойде от Дядо Иван. Създаването на задкулисни сделки в интерес на Русия преди, по време и след края на войната за нашето „освобождение“. И винаги в ущърб на България.
  Истината за войната през 1877г не е това, което ни е „преподавано“ дълги години под натиска на Москва.
  Истината е, че след Априлското въстание през 1876 г. се създават реални предпоставки да станем независима държава. Последвалите Цариградски конференции почти са постигнали консенсус между Великите сили. Казвам почти, защото именно Русия, в лицето на нейния представител граф Игнатиев, пречи за вземане на решение за създаване на Третото Българско Царство. Защото, това е неизгодно за Русия.
  Истината относно пазарлъка за създаването на България е проста. Англия и Австро-Унгария не искат създаването на голяма Българска държава на Балканите, защото тя би била съюзник (според тях) на Русия, която пък има мераци за Босфора. Русия обаче осъзнава, че не може да го има (Босфора) без плацдарм на българска територия. Русия напълно съзнателно пречи за вземане на крайно решение, защото ако има такова, то българите НЯМА да са им „вечно признателни“ за „освобождението“. Тогава се подготвя почвата т.е. създава се легендата за „Дядо Иван“, който ще „освободи“ България.
  Русия не е готова за война и не я иска. Но е принудена от факта, че ако не я започне ще загуби влиянието си над българите.
  ИСТИНАТА Е, ЧЕ И БЕЗ ТАЗИ ВОЙНА СЪЗДАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ДЪЖАВА БЕШЕ ФАКТ. НО РУСИЯ ПОЖЕЛА ДА СМЕ И ВЕЧНО „БЛАГОДАРНИ“.
  Истината относно войната е също проста. Ако Русия воюваше сама щеше да я загуби. Тази т.н. великата война за нашето „освобождение“.
  Защото благодарение на българския народ, тази война е победоносна.
  – Защото имаме българско опълчение с личен състав от 12,000 души, което де факто решава битката на Шипка, която е най-важната във войната.
  – Защото сме осигурявали чети в тила на противника, които са давали разузнавателна информация, които са мачкали турските обози, които са защитавали населението от башибозука.
  – Защото сме превели през Стара планина цялата войска на ген. Столетов и сме осигурили стратегическо надмощие над турските войски.
  Без активното участие на целия български народ, Русия щеше да загуби тази „освободителна“ война. Но това никъде не се коментира. Защото ще разбие на пух и прах легендата за „освобождението“.
  Войната през 1877 г. беше напълно излишна, но Русия пожела да я води за да създаде поредната си „легенда“, която да я обслужва дълги години напред.
  Да, за съжаление са загинали много бойци. И руси, и фини, и украинци и българи. Заради една напълно излишна война, която е в полза само и единствено на новосъздадената „легенда“ за „освобождението“. Русия скрупули няма и никога не е имала. Колко бойци ще умрат за нейната кауза – това няма значение. Важното е да се създаде ЛЕГЕНДАТА.

 4. Ivanov says:

  Защо малко се говори у нас за Райхщадското споразумение и последвалите го Будапещенска тайна конвенция между Русия и Австро-Унгария, както и Лондонското споразумение между Русия и Великобритания от 30 май 1878 г.? Мислите ли, че това се дължи на липса на знания по темата или някой има интерес да не се споменават предварителните договорки на Русия????ЗАЩОТО В БЪЛГАРИЯ НЕ СЕ ГОВОРИ ОТ ГОДИНИ ЗА НИЩО ВАЖНО И СЪЩЕСТВЕНО !!!! ЗАЩО Е ЯСНО А ПОВЕЧЕ И ОТ ВИДНО !!!!

 5. Димитър Димитров says:

  Империите ЗАВЛАДЯВАТ, а не освобождават. – основен исторически постулат.

 6. Georgi Ivanov says:

  До ГГ2: Говориш глупости. И много добре го знаеш. Имаш манталитет на трол, който иска да разбие качеството на статията. Вижда се с просто око, че желаеш да се вмъкнеш като мрънкалник, който защитава чужди интереси.
  Въпросът: “Как да има обединение след подобна статия” е абсолютно провокативен. Статията говори истината, при това с поддръжка на фактите от реалността не от “легендата за освобождението”.
  Професора си знае работата. Уважавам хора като него, на които им стиска да се изправят срещу “легендата” – ясно, точно и с факти. А ако ти ГГ2, наистина не си схванал за какво става дума, не се бъркай ами седни да се ограмотиш.

 7. Георги Стойков says:

  “…ако някой ми каже, че Русия ни мисли доброто, то аз ще го напсувам с най-мръсните думи.”
  Г.С.Раковски “Дунавски лебед”, 1861г.

 8. Nadezhda Dragneva says:

  Вие сте абсолютно прав ! Нямам време да им опонирам тук, а и не вярвам, че ще успея да ги победя в такъв спор. ТЕ-тия срещу ЕВРОПА , а за РАША, не виждат ролята на Русия , за да сме днес на това дередже. А може да ги знаят , но УДОБНО го премълчават. Обичам прогресивната руска култура и литература. Не мразя Русия и т.н. , но не си затварям очите пред неманипулираната ИСТОРИЯ .

 9. G20 says:

  Защо 33 години след падането на Берлинската стена и Началото на Новия световен ред, в това време Разделно започна да се говори за допълнителни факти от историята за Руско-турската война?
  Защо господа? Май някой иска тотално да раздели хората, както се прави от три години и половина насам, като знаем, че до 2025 година, Либерализмът трябва да бъде наложен и то най-вече в Европа, а Русия е голямата сметанена торта, която някой иска да изяде, всъщност отдавана са искали да я хапнат, още от времето на Наполеон.
  Какво ще стане историята ще покаже, но няма да бъде нито приятно, нито красиво за бъдещите поколения.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.