Бяхме не само млади, но и луди!

Откъс от книгата ми “УЛОВЕНИ В МРЕЖАТА” (София, Университетско издателство на СУ “Св. Климент Охридски), която можете да потърсите в книжарниците на Сиела, Хеликон, Български книжици, както и в Ректората на Софийския университет. Ако я няма налична, кажете на продавачите да я поискат от разпространителите.

Редакционна статия в “24 часа” от 30-и декември 1998 г.

Бяхме неприятно изненадани, когато в края на 1998 г. без никакво предупреждение Комитетът по пощи и далекосъобщения (предшественик на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията) въведе изискване Интернет операторите да кандидатстват за лицензи.

След първоначалните опити да оправим нещата и да се разберем с чиновниците се оказа, че няма как да се постигне разбирателство, и се наложи да заведем дело – във Върховния административен съд.

Нямах никаква представа как се водят дела – макар и завършил право, не го бях практикувал, защото още докато следвах, се захванах сериозно с Интернет и правото остана на заден план.

Първа страница на “24 часа”, 30.12.1998 г.

Опитахме се с колегите Димитър Ганчев и Димитър Киров, съоснователи на „Интернет общество – България“, да намерим адвокат, но и там ударихме на камък: всички, които потърсихме, отказаха да работят с нас, защото мислеха, че ние ще загубим делото, а те ще си загубят времето, пък и премиерът Костов бе в най-силовата си година, та не знам дали и това не е натежало.

Наложи се да наруша неписаното правило и сам да си стана адвокат в собственото си дело. Известно време преди да постигнем извънсъдебното споразумение, все пак се намери смел човек – адвокатът и поет Илко Димитров, който влезе в последното заседание като наш представител.

До победата се стигна броени дни, след като чух по радиото, докато шофирах по „Цариградско шосе“, в новините в 17 ч. следното:

Съобщение на пресцентъра на Министерски съвет

Министър-председателят Иван Костов препоръча на КПД да започне преговори с „Интернет общество – България“ за намиране на извънсъдебно решение на проблема „за“ или „против“ лицензирането на Интернет.

Според премиера не може едновременно да се борим за премахване на визови ограничения пред света и в същото време вътре в България да ограничаваме една, макар и виртуална възможност за връзките на младите българи с останалия свят.

“Въпросът, чийто отговор ще определи бъдещето на информационното общество у нас през следващите десетилетия, трябва да бъде решен с консенсус”, заяви министър-председателят Иван Костов.

16:21:57 09-11-1999

Как се стигна до този текст, знаят освен мен и Димитър Ганчев, само няколко души, сред които Любо Дилов-син, Михаил Михайлов („гласът“ на Костов) и още неколцина. Но още по-малко хора знаят кое накара Иван Костов да тръгне по пътя на примирието.

Това, което мога да кажа за онази година, е, че бяхме не само млади, но и луди – адвокатите, които ни отказваха да ни представляват, до един ни повтаряха, че това е абсурд, че да се съди държавата, при това точно в най-силното и силово управление след промените, е опасно, безсмислено и т.н.

Помогнаха ни независимите медии, които в продължение на десет месеца отразяваха както делото, така и други разкрития, появили се покрай него.Продължение, което не е включено в книгата:

След намеса на Интернет общество, падат лицензите за Интернет
31.03.2001 г.

На заседание на икономическата комисия на НС бяха приети промени в Закона за далекосъобщенията, които ще бъдат гласувани на второ четене през седмицата 2-ри април – 6-и април.
Активна бе ролята на “Интернет общество – България” за редакцията на следните текстове в проектозакона:
т. 12 от допълнителната разпоредба вече ще включва следното определение: “Не се счита за гласова услуга преносът на глас чрез Интернет с време на закъснение на сигнала над 250 ms.”
С тази промяна гласовата телефония чрез Интернет остава извън монопола на БТК.
“В резултат, Интернет операторите няма да бъдат лицензирани с най-тежката форма на лицензия – индивидуалната”, заяви за portal.bg Вени Марковски – председател на управителния съвет на авторитетната организация.
По второто предложение, направено от “Интернет общество”, отпада целият текст на чл. 81, ал. 6, който предвиждаше за операторите на свободен режим (т.е. и Интернет доставчиците) да се създаде наредба на министъра на транспорта и съобщенията.
Икономическата комисия прие също така промени и в чл. 108, който според приетия текст предвижда правото на далекосъобщителните оператори да използват улиците, пътищата и другите обекти – държавна и публична собственост за изграждане на въздушни и подземни далекосъобщителни мрежи.
Променено бе и определението на “фиксирана гласова услуга”, която занапред ще бъде “гласова услуга за пренасяне на говор в реално време”.
Допълнително бе прието и искането на депутата Ивайло Калфин, че при отказа на БТК да построи наета линия, ДКД трябва в срок от един месец да разреши построяването от и за сметка на поискалия услугата.
Останалите промени в Закона за далекосъобщенията не се отнасят пряко към Интернет и затова няма да ги разгледаме в настоящата статия.
Помолен да обясни промяната в становището на вносителите, г-н Марковски бе любезен да информира www.portal.bg, че те са резултат основно на действията на “Интернет общество”. “През изминалите седмици имахме срещи с председателя на икономическата комисия Никола Николов, със съ-вносителя депутата от СДС Иван Иванов. Безспорно за решаването на проблема изиграха роля и членовете на международното Интернет общество – премиерът Иван Костов и Президента Петър Стоянов. Ние своевременно ги информирахме, че с подготвяните промени Парламентът върви към въвеждане на мракобеснически лицензионен режим на Интернет. Очевидно предупреждението ни е било разгледано с необходимата сериозност. Фактът, че нашите предложения за промени в Закона бяха внесени от шефа на младежката организация на СДС Велислав Величков показва и неговото развитие по отношение на информационните технологии. През последната година доста от политиците започнаха поне малко да разбират проблемите на информационното общество и ние не може да не сме доволни, че се вслушват в гласа на “Интернет общество”. Надяваме се, че в близко време ще изградим постоянната работна група, съставена от професионалисти от ИТ-бранша, която да дава съвети на политиците за правилно развитие и все по-масово навлизане на Интернет в живота на хората.”

This entry was posted in Bulgaria, politics, на български and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Бяхме не само млади, но и луди!

  1. шизофреник says:

    глупости на търкалета

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.