За снимките във Фейсбук: Предупреждение за родители и деца от всички възрасти!

КЪМ РОДИТЕЛИТЕ

Жена снима играещи деца. Фото: NPR

ВНИМАВАЙТЕ, когато пускате снимки на децата си в социалните мрежи!
Не ги наричайте с галените имена и не споделяйте лична информация за тях. Да, известно е, че всеки родител иска да се похвали с детето си, да пусне снимка от училищното тържество или от някой забавен момент по време на празнуване на рождения му/ѝ ден. Да не говорим пък за видео, в което се вижда как синът или дъщерята рецитират стихове или казват нещо смешно.
И т.н., и т.н.
Схващате, нали?
Но това, което малцина си дават сметка, е сериозно, а не забавно: всички тези лични данни остават в мрежата и̶ ̶м̶о̶г̶а̶т̶ и ще бъдат използвани… срещу детето!
След години, когато никой няма да си спомня, че сте публикували снимката, текста или видеото, те ще ги преследват. А през цялото това време ще си живеят своя живот, който може да се окаже напълно непредвидим от вас.

Да оставим настрана неудобството, което някой ще изпита, защото след 30-40 години ще може да му/ѝ бъде припомнено някакво детинско прозвище, защото

ИМА ДАЛЕЧ ПО-ВАЖНИ ПРОБЛЕМИ

Още през 2008 г. Австралийската Комисия за правна реформа публикува доклад, озаглавен “Децата, младежите и личната неприкосновеност”, който установи, че публикуването на най-обикновени фотографии на деца може да има сериозни последици за тях и да доведе до неудобство, подигравки, тормоз и нахлуване в личното пространство. Да, това е в доклад преди 10 години, когато социалните мрежи бяха все още малко известен термин.

Всички изследвания, които съм чел, водят до един и същ извод: много от снимките на деца биват използвани не “по предназначение”. Родителите ги споделят, за да се порадват на децата си, но след това същите снимки, дори и най-невинните от тях, попадат в ръцете на хора, които безмилостно използват образите на децата за своите цели – политически, комерсиални, дори и криминални!
Някои родители питат децата си дали са съгласни да пуснат някоя снимка, но това не е достатъчно. Дете на 5-6, 10, дори 16 години не мисли за това къде може да попадне тази снимка, нито пък дали няма да бъде изровена от архивите след 30 години и да е в състояние да разруши – или поне наруши – живота му/ѝ.

Затова ви призовавам, уважаеми родители, колкото и да искате да се похвалите с галеното име, което сте измислили на детето си или с някое негово/нейно изпълнение на песен… не го правете в социалните мрежи.

 

This entry was posted in Facebook, на български, общество. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.