Горан Брегович е пак тук! Все така добър и открояващ се със своята балканска музика.

Горан Брегович направи страхотен концерт снощи в Ню Йорк.

Зала “Ейвъри Фи??ър” в център “Линкълн” бе в готовност за концерта на неговия оркестър, в който пеят знаменитите българки Людмила Радкова и Даниела Радкова, още от 4 часа следобяд. Малко след това се проведе и репетицията и проверката на инструментите и звука.
Ален Адамович, Бокан Станкович, Далибор Лукич, Стоян Димов (Македония), Александър Райкович, Мило?? Михайлович и Деян Манигодич (Хърватия) бяха ръководени от инженера по звука Славе Целевски, в резултат на което вечерта се превърна в истински празник за около 2000 ду??и, до??ли да видят и чуят музиката на Горан за пръв път след неговата злополука.

Зрителите не останаха разочаровани. Талантливият музикант бе приготвил за тях огромен концерт с около 30 песни, включващи и пет парчета след бурни аплодисменти, преминали в овации в края на концерта, след култовата “Месечина”. В допълнителните парчета влизаха българската песен “Вечеряй, Радо” в брилянтно (както винаги) изпълнение на сестри Радкови, както и световният хит “Кала??ников”, с който концертът приключи повече от два часа след началото му.

Българките бяха аплодирани най-много и най-продължително при представянето на оркестъра. Това не е учудващо, защото немалка част от аудиторията се състое??е от българи, живеещи и работещи в Ню Йорк и в околността.* ??нформацията за концерта бе??е разпространявана и чрез пощенския списък на българите в Ню Йорк, в който участват над 360 човека. ??зпълнението на популярната “Едерлези” в соло на Людмила Радкова, допълвана на места от Даниела, бе белязано със сълзи в очите на голяма част от хората в залата, покорени както от божествените им гласове, така и от артистичното им представяне. Носията на Даниела Радкова е ??опска, а на Людмила – тракийска. Промяната спрямо преди??ния им концерт в Ню Йорк от 2006 г. е, че на??ите момичета вече не просто стоят статично и пеят, а пеят и танцуват. Всъщност трудно е да се слу??а музиката на Горан и да се стои статично. Разпоредителите в зала “Ейвъри Фи??ър” бяха предупредени и не се опитваха (както през 2006 г.) да налагат ред в залата. Още след първата песен хората наскачаха и запълниха празното място между редовете.
Оживено бе и на седмия ред, където седяхме заедно с Ани, Наталия и Станой. По предварителна договорка помежду ни след някои от песните, в които пееха двете българки, ние скачахме и изразявахме възхищението си с аплодисменти, които бяха видимо приемани с удоволствие от на??ите сънароднички.
В самия край на концерта, след разтърсващото изпълнение на “Вечеряй, Радо”, Людмила и Даниела получиха по един букет с цветя от признателната българска публика. За справка: никой от останалите присъстващи не се бе досетил да донесе дори по едно цвете за другите членове на оркестъра. Българите се представиха определено като най-качествената публика.

Довечера Ню Йорк ще бъде отново в краката на оркестъра на Горан Брегович за неговия втори концерт, след който ще публикувам и пълния списък с изпълняваните песни, сред които има??е както стари хитове като “In The Deathcar”, така и нови песни от предстоящия да бъде издаден през октомври т.г. албум “Алкохол” (с две части: “ракия” и “??ампанско”).

Снимки от концерта – тук (ще има още утре).
______
* След концерта двете певици попаднаха на група бългаски фенове, с които се почерпиха близо до центъра “Линкълн”. Сред феновете бяха д-р Й.Проданова, Мая Трендафилова, Даниела и Евгени Евстатиеви, ??лиян ??ванов, Полина и др. Сестри Радкови раздадоха автографи и споделиха моменти от творческата си кариера.

This entry was posted in Goran Bregovic, на български. Bookmark the permalink.

2 Responses to Горан Брегович е пак тук! Все така добър и открояващ се със своята балканска музика.

  1. Xavier Mu?iz says:

    How about an english version? 😉

  2. https://blog.veni.com/?p=518

    I needed some time to process the pictures:-) After all, I took more than 600…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.