Пловдивски евреи не са съгласни с неточното представяне на историята

Препечатано от “Маргиналия“. И до мен достигна информация за това, че експозицията-еднодневка, за която стана дума в откритото писмо, се опитва да намери други градове из страната, в които да се изложи. За съжаление не знам кои са конкретните лица, стоящи зад нея, за да ги посоча, защото излагането е и тяхно. Все повече хора знаят все повече за историята на България по време на антидемократичното управление на цар Борис III след 19-и май 1934 г., защото отмина времето, в което отричайки комунизма, автоматично се приемаше, че преди това античовешко управление е имало друго, което е било човешко, демократично. Хората вече знаят, че и преди 9-и септември са убивани българи, депортирани са 11 343 евреи от Беломорска Тракия и Македония, а останалите са били на практика сваляни от влаковете, на които властите са ги натоварили за откарване в Треблинка. (б.м. – Вени Марковски)

 

След скандалните думи на вицепремиера Валери Симеонов, противоречивата изложба е още повече нежелана от еврейската общност в Пловдив

Валери Симеонов пред тв. Скат (снимка: YouTube)

Въпреки протеста на правозащитници, историци общественици, с който те изразиха негодуванието си срещу подготвяната за 8 май изложба, подменяща историческата истина, тя все пак бе открита с приветствие от вицепремиера Валери Симеонов в присъствието на зам.-министър Румен Димитров от квотата на „Обединените патриоти“. Националистът Симеонов е поздравил  кураторите с думите „ „Колкото и да се прикрива и премълчава този факт, това спасяване (на българските евреи – бел. “Маргиналия”) е станало възможно единствено с категоричната позиция на българското правителство и на царя на България – Борис III“, цитира думите му Агенция Фокус.

Телевизия “Скат” излъчи по-различна позиция на лидера на Националния фронт за спасение на България, част от „Обединени патриоти“и коалиционен партньор на ГЕРБ. В интервюто Валери Симеонов казва:

“Просто да отдам дължимата почит на всички тези българи, които голяма част от тях след 9 септември са били избити. За съжаление, за съжаление не малка част от тях са потърпевши точно от действия на евреите, които са влезли в управлението на комунистическа България след това.”

Организаторите на изложбата „Страната на спасените евреи“ имат намерение да организират представяне на експозицията в Пловдив. Пред “Маргиналия”  Светозар Калев, председател на  местната организация на „Шалом“ открито изрази нежеланието си да станат домакини на изложба с  „документи“ тенденциозно представящи мъчителните събития, свързани с преследване и депортиране на евреи през Втората световна война.

Еврейската общност в града на Тепетата е с повишена травматична чувствителност по темата за държавния антисемитизъм през периода 1940-1944 година и преживяното от родителите им по време на пронацисткото правителство на Богдан Филов.
Принос за неизлекуваната травма има и областният бюлетин Trafficnews.bg. От 2016 година Росен Димитров и Станислав  Станев от Пловдивската адвокатска колегия поддържат рубрика в сайта, посветена на „много значими личности и събития от българската история“, като легионера Иван Дочев, прононсиран фашист и водач на Съюза на българските национални легиони (СБНЛ). Адвокат Станев представлява в Софийски районен съд Дянко Марков, бивш депутат от Демократичен форум, партия – правоприемник на Българските национални легиони, в делото му срещу журналист от “Маргиналия” и определението по негов адрес „антисемит“.

 

 

This entry was posted in Bulgaria, Евреи в България, история, на български and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.