Страхотната новина е фалшива

Поводът за това заглавие е снимката, която видях в един набързо спретнат блог с цел да привлича повече хора, които да кликнат върху рекламите:

Уважаеми хора!
Моля ви, мислете, когато видите подобни заглавия – мислете не само за печалбарите, които не се притесняват да правят търговия с трагедията на хората, но и за това, че като кликвате върху подобни текстове, вие ги насърчавате да се възпроизвеждат. Ако нямаше наивни и доверчиви хора, които генерират посещения, нямаше да има и програми, които да създават такива сайтове.

Казвам програми, защото текстът не изглежда да е писан от българи, а и нищо чудно да е автоматично генериран въз основа на алгоритми, които предвиждат какви заглавия биха привлекли повече посетители.

А че става дума за реклами, си личи още по под-заглавието. Никой нормален потребител не бива да кликва върху подобна “сензация”. Новината е фалшива.

Това ми напомня, че в едно наше онлайн издание казваха, че няма да модерират коментарите, защото така имали по-голяма посещаемост.
Нещата са свързани, но в основата на всичко стоим ние – Интернет-потребителите, които кликваме върху препратки, споделяме текстове, снимки и видео.

Ако бъдем по-внимателни в това, което правим онлайн, ще си спестим много проблеми, при това не само наши, но и на нашите онлайн приятели…

This entry was posted in Bulgaria, Facebook, fake news - фалшиви новини. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.