Домейни на кирилица и "домейни" на кирилица

Преди два дни писах за това, че България е поискала домейн “.бг” на кирилица.
Днес виждам, че и Григор* е писал по темата. За съжаление в типичния български стил. Аз очаквах два вида реакции: “Ей, най-сетне” и “Аре, бе, за к’во са ни тия глупости?”.
Неговата статия е от първия тип реакции.
Ето как започва:

Вчера внезапно плъзна комюнике, че ДА??ТС подали на срещата в Париж молба до ICANN за регистриране на домейн .бг. Нямам никаква представа какво са писали в молбата, така че не би било редно да коментирам. Но не мога да се сдържа.

Навремето има??е един сръбски “учен”, който казва??е “Нямам доказателства, но твърдя”. Уви, Григор е попаднал в същата наклонена плоскост, от която няма измъкване, освен пързаляне надолу.

Сега ще обясня и защо:

От почти година ги обсипваме (”ние” в случая сме сдружение “Унинет”, които движим нещата по създаването на домейна .бг) с молби за срещи, с писма за сътрудничество, с опити да се свържем с тях – напразно. Всичките ни планове как да запазим и раздадем с тяхно сътрудничество и чрез тях съответните домейни за всички български институции, общини и прочее, са до под кривата кру??а – списъците, които правихме, стоят без полза. Колко възможности се изпуснаха да се утвърди домейнът .бг, да се убедят ICANN за него още по начало, да заеме по-водещи позиции сред кирилските TLD, да се спечелят още кирилски TLD за под български контрол – ум да ти зайде.

Една частна организация (всъщност и аз не знам дали са регистрирани в съда или са просто няколко човека, обявили се за организация) твърди, че движила нещата по създаване на домейн “.бг” Всъщност домейните не се създават от Унинет. Унинет продава на хората домейни, които не работят в ??нтернет. Как така, ще попитате? Точно така, не работят. Домейните “.бг” биха могли да работят, само ако са регистрирани в основните сървъри, а не ако са регистрирани в стотиците ??нтернет оператори в България (както пи??е по-нататък Григор). Да се твърди, че някаква частна организация може да запазва и раздава домейните в “.бг” е безмислено – със същия успех може да продава и парцели на Луната или на Марс. Сигурно ще има хора, които ще си ги купят, но също така сигурно няма никога да ги получат.

Да видим и следващите неточности в публикуваното от Григор:

Е, има и дребни гре??ки. Примерно, подадената молба въобще не е първата за кирилски TLD. От Унинет подадохме пред ICANN молба за .бг още през декември (а преди това близо година работихме, за да задвижим нещата). Не зная дали малко след нас не подадоха молба за него и Регистър.БГ. А пък руснаците подадоха далеч преди нас и за .ру, и за .рф, и за .ком, и за .нет, и за .орг… Както и да е. Важното е, че най-сетне открихме топлата вода. Ще ни се посмеят едно хубаво на претенциите, че сме й първооткривателите, но все пак имаме ??анс да получим малко от нея.

Подадената молба е първата от правителство. Както казах и по-горе, това, че някакви частни фирми са писали писма до ICANN (впрочем, дали са писали? Аз не виждам писмо от Унинет до ICANN на страницата за кореспонденция). Не виждам и писма от регистър.бг. Нито пък писма за .рф, .ком., .нет и т.н. ?? изобщо – дори и да има писмо от някаква частна фирма (пример: има писмо, в което една фирма пи??е “.ру трябва да бъде домейнът на Русия, но това не е писмо от руското правителство, очевидно е неиздържано от гледна точка на техническите изисквания за домейна). ?? накрая: Григор твърди, че ще ни се смеят, но не казва кой ще ни се смее. Ако това ще са частни фирми, които си мислят, че могат да получат код на страна (която и да е тя), тогава нека си се смеят. Но ако е някой човек, който разбира от нещата, той просто няма да се смее, защото ще знае, че само и единствено Република България може да поиска домейн “.бг”. Все пак е 2008-ма година, а не 1990-а, когато Джон Постел може??е да ре??и да даде домейна “.bg” на първия, който му се обади по телефона.

Следващата гре??ка:

Посмях се здравата и на информацията, че Първанов бил пазарил тези неща още с Путин в началото на годината. Доколкото съм дочул, при посещението на Путин тук той наистина питал Първанов дали правим нещо по въпроса с кирилските домейни, и Първанов не успял да прикрие особено, че не знае въобще какво е това. Може и да съм зле осведомен, де. Дано е така. Тогава обаче възниква ключовият въпрос къде са били ДА??ТС от началото на годината досега, та не са подали въпросната молба. (Колко нещо сме изгубили заради това забавяне… повтарям, не ми се изброява.)

А, ето кой щял да се смее. Григор. ?? хората, които не следят какво прави президентът Първанов, а тези, които четат вестници и им вярват. Григор бил дочул нещо. “може и да е зле осведомен”, пи??е Григор, но въпреки това го твърди. А какво сме загубили от началото на годината, това е неясно, но Григор го твърди. Вероятно поради това, че си мисли, че Унинет биха направили нещо. Независимо, че ре??енията за създаване на домейни се взимат не от Унинет, не и от Григор, а от ICANN. След процедура, която… се приема в момента! Следователно България не е загубила нищо. ??ли с други думи – Григор е зле осведомен.

Следващото?

Ако пък не съм зле осведомен…

Но това няма и защо да го коментирам, защото както установихме по-горе, Григор е не просто зле осведомен, а е неосведомен. Хора, които вярват на слухове, са неосведомени.

Още:

Най-сетне имаме държавна подкрепа за домейна .бг. Най-сетне няма да сънувам ко??мари как руснаците го стопанисват и ни продават домейни в него. ??ли как всички по света ни се подиграват, че сме изобретили кирилицата, ама си нямаме свой домейн на кирилица.

Разбира се, това само издава неосведомеността на Григор, уви. Руснаците не могат да стопанисват домейна на Република България. ?? не могат да продават домейни в него. ?? всъщност тук Григор си е отговорил – без да иска вероятно – и на въпроса “А може ли Унинет да стопанисва и продава домейна на България. Не могат. Защото колкото могат “руснаците” да стопанисват домейн на друга държава, толкова могат и частните фирми.

Григор твърди по-нататък:

В молбата за създаване на TLD .бг трябва да се напи??е и коя организация следва да го получи. Чудя се какво ли са вписали ДА??ТС. Може да са го поискали за себе си – логично е за държавна агенция (поне българска), въпреки че е най-ло??ият възможен избор.

Само че той не знае какво пи??е в писмото. Той мисли, че това е молба. ?? мисли, че трябва да се напи??е коя организация да го.. получи?! Всъщност не да го получи, а да го “стопанисва” е правилният израз. Григор се чуди, но не пита.

Към края Григор пак се притеснява:

Всички без изключение не-латински TLD, които съществуват, независимо на какъв стадий, са реализирани чрез техническата експертиза, подкрепата и връзките на фирмата I-DNS. А в България техните партньори сме ние. Домейн, реализиран без тяхна помощ, ще има много повече и по-сериозни проблеми, както технически, така и “политически”, и ще рискува да стане лесна жертва на нуждата от “помощ” отдругаде. (Безпокои ме конкретно възможността Русия да ни предложи такава “??нтернет помощ”, срещу това да получи политическо влияние върху домейна .бг.)

Няма не-латински TLD (top level domain, домейни). ??ма експерименти от страна на една частна фирма и нейните партньори по света. Така, както има фирми, продаващи парцели на Луната. Да се твърди, че домейн, който е реализиран без помощта на една частна фирма, ще има “повече” и “по-сериозни” проблеми, вкл. и политически (?!?), това е абсурдно. Да не говорим, че злословенето “по принцип” срещу Русия също е рисковано. В Русия, както и в България, има читави и не дотам читави хора. Руският регистър, за разлика от българския, има над един милион регистрирани домейни в областта “.ru” (в България – няколко хиляди в “.bg”). ?? имат доста сериозна подкрепа по света, участват в работата на ICANN, членове са на ccNSO, имат обменени писма и т.н. В момента в света има няколко десетки компании, които с радост биха предоставили техническата част по поддръжката на домейн от типа “.бг”, при това компании сериозни, със стотици хиляди и дори милиони клиенти. Да се твърди, че сдружението Унинет може да направи нещо по-добро, е малко надменно. Още повече, че аз съм писал за тяхната “оферта” през ноември 2007 г., а в коментарите под моята статия можете да откриете връзки и към други хора, писали по темата.

?? накрая: в България най-лесно е да се критикува, особено правителството или президента.
Днес се случва (както казах и по re:tv вчера) нещо много важно за България: Президент, премиер, вън??ен министър, председател на ДА??ТС правят заедно политика в областта на ??нтернет.
Политика, която е насочена към поставянето на България на световната ??нтернет-карта.
Който не го е разбрал – нека го разбере. На който това не му харесва – да знае, че това неговите желания не са проблем на държавата, а негов. Дали обичате или не обичате политиците – това е без значение, когато става дума за България.

Актуализирано на 26.06.:

Григор е ре??ил да отговори на блога си (което е малко странно, при положение, че има място за коментари под тази статия. Ето новите му гре??ни тези:

За Първанов – не зная, не съм бил там, просто така съм чул. 🙂 Ако наистина не е било така, къде бяха Първанов и ДА??ТС досега? А и ти, дето лесно стига?? до ДА??ТС? Знае?? не по-зле от мен колко много и важни възможности бяха пропуснати заради бавенето досега.

Пак същото – не съм бил там, но така съм чул. Т.е. “не си оттеглям думите”. А за “пропуснатите” възможности – какви по-точно възможности са пропуснати, при положение, че до този момент (да, вкл. и в 7:15 сутринта софийско време на 26.06.) политиката на ICANN за поява на домейни на кирилица все още не е гласувана от Борда? Наистина е добре да се чете, преди да се пи??е.

Григор пи??е още нещо, като ме обвинява в лъжа:

Би било дълго да опровергая всички неверни неща, които си написал. Ще посоча само първото, което ме издразни с лъжливостта си – че държавни домейни не се давали на частни фирми. Почти всички “държавни” домейни по света се стопанисват именно от частни фирми. Не го ли знае??, Вени? Ако да – чувал ли си за ??нтернет някога? Ако не – защо ти е ?? тази лъжа? Да пробвам ли да се сетя?)

Гри??а, гре??ката ти е следната: според правилата, които днес Борда на ICANN ще разглежда, за да се получи домейн “.бг”, правителството трябва да го поиска. С други думи – ако не е писмото на ДА??ТС, никой никога в България няма да може да почне да регистрира домейни. Живеем в 2008 г., а не в 1990, когато човек може??е да получи правото да регистрира домейни след обаждане до Джон Постел. Сега, след като направих обратното на нормалното (нормалното е ти да докаже??, че аз лъжа, а не аз да доказвам, че казвам истината), би трябвало ти да направи?? обратното на ненормалното, а именно – вместо да твърди??, че лъжа, да се извини??.

За да ти докажа, че не си прав и по другите въпроси, ще насоча погледа ти към писмото на Пламен Вачков. То, разбира се, е публикувано на сайта на ICANN (за разлика от “подадената заявка” от Унинет – прочее, пак да кажа: не знам да има такова сдружение в правния мир. Ти твърди??, че знам, че съм бил дори проверил, но не привежда?? доказателства в подкрепа на тази си теза, с което тя, уви, само остава декларативна). Впрочем, писмото разсейва и още една твоя заблуда (не я наричам лъжа, нищо, че и за нея ти няма??е факти, но я твърде??е), а именно какво е говорил Първанов с Путин.

_____
* – Григор Гачев е сериозен човек, един от пионерите на ??нтернета у нас. Но на всеки може да се случи да сгре??и. Ло??о би било, ако не признае гре??ката си, а продължи да я задълбочава. Мисля, че Григор ще осъзнае колко много неща не е знаел, когато е писал своята статия и ще може да я допълни с по-точна информация.

This entry was posted in на български. Bookmark the permalink.

11 Responses to Домейни на кирилица и "домейни" на кирилица

 1. Pingback: Домейни на кирилица

 2. Николай Филипов says:

  Вени Марковски,
  не ви прави чест така да изопачавате нещата и да придърпвате чергата.
  Вие сте заявил, че не сте член на ICANN (тия дни пред Технюз), а че представлявате руския клон и този за ОНД!? Сега сте подали за тези неща пред ICANN. !? Като частно лице, или като говорител на ДА??ТС действате по този въпрос. Можете ли да отречете, че нямате личен интерес (изгода), пи??ейки тия небивалици? С какво право поставяте под съмнение хората от Унинет, които се занимават повече от година с проблема?

 3. Николай Филипов says:

  Вени Марковски,
  следващо: какви са тия фанфари „Президент, премиер, вън??ен министър, председател на ДА??ТС правят заедно политика в областта на ??нтернет.“?
  На кого се слагате, или по-точно на какво се надявате в конкретния случай?

  Да не би други национални домени да се стопанисват от администрациите на съответната държава, а не от частни фирми и сдружения, та и този път сте ре??или да ни поучавате?

  Очаквам да прочета какъв е ва??ият личен и/или бизнес интерес от националния домейн .бг? ДА?НЕ

 4. Николай,
  Явно нещо не сте разбрали. Аз да съм казал, че аз съм подавал каквото и да е пред ICANN? Аз не поставям под съмнение работата на хората в Унинет – за тях съм писал преди година някъде – мисля, че има връзка по-горе в статията. Те са частна фирма, подобна на тази, която от години продава домейни в “областта” (нарочно слагам кавички) .ру (уж за Русия). Щом има хора, които да купуват домейни, които не съществуват в ??нтернет, това си е техен проблем. Навремето хората купуваха акции в “Града на мечтите” на Соломон Анжел, който никога не бе построен.

  А по “следващото” – да, вярно е, че в България хората не обичат някой да казва хубави неща за властта, защото сме свикнали за всичко виновни да са ни политиците, а не самите ние. ?? по тези въпроси съм писал в блога си, затова сега няма да се разпростирам. Ако си мислите, че ме интересува дали си мислите, че се слагам или се надявам на нещо, толкова по-зле за вас. Ето ви и пример – вие си мислите, че аз съм казал, че домейнът се стопанисва от държавата, докато аз просто знам как ще се регистрират тези домейни в ICANN. Не за друго, а защото чета документите, които се публикуват. Впрочем, всеки може да участва в работата на ICANN. Това, че вие вероятно не го правите, не оправдава незнанието ви, нито пък желанието ви някой друг (в случая аз) да не го прави. Вместо да мислите, че ви поучавам, по-добре се замислете защо нещата, които правят Унинет не съществуват в ??нтернет, а само на компютрите, на които има инсталиран съответен plugin.
  ?? накрая – към този момент очевидно нямам бизнес интерес от работа в България. Можехте да го узнаете дори и прочитайки малко повече по моя блог. Личните ми интереси са си лично моя работа.

 5. Аз не разбрах – има ли формално сдружение “Унинет”?
  Според “Държавен вестник” в българския правен мир има само едно търговско дружество с това име:
  Хасковският окръжен съд на основание чл. 6 във връзка с чл. 119, ал. 2 ТЗ с ре??ение от 29.ХII.2000 г. регистрира по ф.д. № 359/2000 еднолично дружество с ограничена отговорност “Унинет” – ЕООД, със седалище и адрес на управление Хасково, ул. Георги Кирков 74, с предмет на дейност: покупка на стоки и други вещи с цел препродажба в първоначален, преработен или обработен вид, производство на стоки с цел продажба, лицензионни сделки, стоков контрол, комисионни, спедиционни, складови и превозни сделки, лизинг, търговско представителство и посредничество, рекламни, хотелиерски, туристически, информационни, програмни, импресарски и други услуги, сделки с интелектуална собственост, покупка, строеж и обзавеждане на недвижими имоти с цел продажба, организация и управление на зали за компютърни игри и компютърни услуги и зали за интернет услуги, курсове за обучение и преквалификация, както и други дейности, незабранени със закон. Дружеството е с капитал 5000 лв., с неопределен срок и се представлява и управлява от едноличния собственик на капитала Димитър Стоименов Петрелийски.

 6. Тези аргументи в полза на “.бг” са от блога на Григор. Публикувам части от тях, за да се види, че човекът наистина не е такъв, какъвто изглежда от преди??ната му статия, цитирана от мен по-горе:

  – Несъвместимостта на кирилицата с налични програми

  За щастие, този негатив на практика не съществува. Стра??но малко програми не поддържат други азбуки освен латиница в работата си, и при повечето това е направено уми??лено, с една или друга цел, и е лесно да се избегне. Вече почти година поддържаме експериментално домейна .бг, продали сме над 1000 домейна, обменяме към него всички дейности на ??нтернет, от уеб заявки до поща, и го вър??им със стандартен, немодифициран от нас, свободен софтуер. Проблеми не сме имали.

  – Възможността да се съставят домейни, които визуално наподобяват използвани латински, с цел измама на потребителя (т.нар. фи??инг, и пр.)

  Също я има, но е много малка. (Всъщност, има я и в момента. Не ви ли се е случвало да видите фи??инг сайтове, в които някоя буква “l” е подменена с цифрата “1??) В правилата, които сме приели за домейните в .бг, засега имената могат да бъдат съставяни само от кирилски букви. (А и май ICANN ще го наложи като изискване.) Така че ??ансът да се състави с кирилица точно подобие на името на някой известен сайт на латиница е възможен, но доста малък. ?? с малко повече внимание на кого продаваме такива сайтове ще можем да минимизираме възможностите за измами.

  – Невъзможност чужденци, които не могат да пи??ат на кирилица, или нямат клавиатури с кирилица на тях, да наберат имената на български сайтове

  Това вече е малко изсмукано от пръстите. Клавиатура, която да набира на кирилица, не ми е известно да има – това се прави с кирилски драйвери, има свободни или вградени такива за всички по-използвани операционни системи. А ако човекът не знае кирилица… каква азбука би се очаквало да намери на сайт, на който дори домейнът му е на кирилица? За какво му е такъв сайт? За каквото му е, според мен, ръчен часовник, който издържа на 10 километра дълбочина под вода… Ако някой очаква значителен процент такива гости на сайта или е-майла си, просто ще си вземе домейн на латиница. Никой не смята да ги забранява.

  (А помисли ли някой от изтъкналите този аргумент за милионите българи, които не владеят латиницата? Защо да им забраняваме възможността да пи??ат домейните на кирилица?)

  – Хората ще бъдат затруднявани да разберат дали даден домейн е на кирилица, или на латиница.

  Ако домейнът е предаден писмено, ще е доста рядко. Ако е устно, ще се налага да се уточнява – но подобни случки ще са доста редки. (?? ако Регистър.БГ продължава да поддържа силно контролираща политика в .bg, сигурно ще стават и все по-редки…)

  – Търсачките няма да знаят как да намират текстове в кирилски домейни, или потребителите няма да знаят как да отидат при намереното

  Ох… влезте в час, моля ви! Никой търсачков бот няма проблеми с кирилски символи в домейните, проверено е. Защо се очаква да проима с изцяло кирилски домейни? А колкото до отиването при намерените резултати – има една специална хакерска техника, казва се “цъкване върху линка”…

  – Обособяването на различни азбуки в ??нтернет рискува да изолира културно хората едни от други, и да разпокъса Мрежата

  Мрежата и към момента е разпокъсана. Колко от вас могат да четат на китайски, дори ако домейнът е на латиница? ??ли дори ако е изписан с латиница, а не с йероглифи? ??ли да разберат дори какво значи домейнът, ако е на исландски, или бислама, или йоруба, нищо че е с латиница? Границите са не между азбуките, а между езиците. Ще започнат ли внезапно французите или немците да разбират български, ако го напи??ем с латиница?… Въвеждането на кирилицата няма да увеличи изолирането ни най-малко.

  Вярно е, съществува и още един ефект. Ако всичко ни е на кирилица, може да ни стане прекалено лесно, и да изгубим стимула да учим чужди езици (всъщност, чужди азбуки – чуждите езици не се появяват с въвеждането на кирилицата). Според мен обаче на който му трябва, ще научи някак латиницата… Нека по-добре помислим за мнозинството българи, които не я владеят, и затова не посягат към ??нтернет. Може би, ако част от ??нтернет стане лесно достъпна за тях, после ще е по-малка и лесна крачка да научат и латиницата. ?? по този начин разпокъсването на света да намалее, вместо да се увеличи. А пък грамотността и кръгозорът на българите да се увеличат, вместо постоянно да намаляват.

  – Въвеждането на изцяло кирилски домейни може да стимулира държавата или нейни институции да почнат да прилагат филтриране и пр. в ??нтернет, или срещу не-кирилските имена, или като се сетят, че принципно е възможно.

  Подобно филтриране би сложило България в една лига с Китай, Северна Корея, ??ран и Куба. Съмнявам се дали ответната реакция на света ще хареса на политиците ни. А за мен лично това би било белегът, по който ще гласувам за или против определена партия, и за много други хора също. Така че не вярвам да се случи.

 7. ??лия says:

  Какво ти е необходимо, за да разбере?? дали има сдружение “Унинет”? Номер на фирмено дело, БУЛСТАТ? Ще ти ги осигуря.

  За отговора ни от Пол Томи съм сигурен че го има?? – когато ни писа на нас, го бе??е копирал и до теб (декември 2007).

 8. ??лия,
  Булстат или номер на ф.д. е достатъчно. В интерес на истината току-що бях на сайта ви (за да си спестя обвиненията на Григор, че съм бил по-рано, може?? да провери?? по IP адреса ми), откъдето видях, че имате дори и адрес за кореспонденция – кутия Уникарт, каквото и да значи това.
  За писмото ви – защо не го публикува??, за да се види какво точно е отговорил Пол Туми и какво сте поискали вие? Защото всъщност – и ти би трябвало да го знае??, ако си следвал това, което прави ICANN – ти си имал възможност да участва?? в работата на IDNC working group, но дори и да не си го правил, може?? да види?? какво предвиждат правилата. ??скане от частна фирма да получи домейн “.бг” е толкова абсурдно, колкото и продажбата на “домейни” на кирилица, които съществуват само, ако си клиент на няколко ??нтернет доставчика в София.

  Писал съм още през ноември миналата година, т.е. преди цитираната от теб кореспонденция. Може би е добре да го препрочете??: https://blog.veni.com/?p=367

 9. Добавка: открих ви по Булстат. По името излиза обаче само хасковското ЕООД 🙂 Ами добре, съществува сдружение, в частна полза (за сравнение, “??нтернет общество – България” е в обществена полза). Освен бизнеса с домейни за хората, които не знаят, че това са си само ва??и домейни, не виждам да правите нещо друго. ?? не виждам да са се променили нещата от ноември 2007 г. насам.

 10. Pingback: ICANN парцелира ??нтернет | yovko in a nutshell

 11. Pingback: Аман от ICANN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.