България поиска домейн ".бг" на кирилица

България първа внесе искане да регистрира ??нтернет домейн на кирилица

България първа внесе днес, 23 юни, искане да регистрира ??нтернет домейн на кирилица. Писмото на председателя на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения/ДА??ТС/ Пламен Вачков до президента на ??нтернет корпорацията за имена и адреси (ICANN) Пол Туми бе връчено в Париж от представителя на България в Правителствения консултативен комитет (GAC) към ICANN и разпространено само за сведение в Женева, където е централата на Международния съюз за далекосъобщения. Така България се включи като първата в света страна в процеса по ускорено въвеждане на ??нтернет домейни на кирилица.

В писмото до президента на ICANN, председателят на ДА??ТС информира авторитетната международна организация, занимаваща се с присвояването на ??нтернет имената от вида “.com”, “.net”, “.org”, “.info” и т.н., че България е избрала да регистрира и поддържа за код на страната на кирилица съкращението “.бг”.

По-нататък в писмото председателят на ДА??ТС информира г-н Туми, че дискусията за използването на ??нтернет-имена на кирилица бе инициирана от президента на България г-н Георги Първанов по време на визитата на руския президент Владимир Путин и тогава??ния вицепремиер, понастоящем президент Дмитрий Медведев през януари в София. В рамките на тяхното посещение въпросът бе поставен по време на срещите на министър-председателя Сергей Стани??ев с руските гости, както и по време на разговорите между вън??ните министри ??вайло Калфин и Сергей Лавров.

“Смятаме, че инициативата, която предложихме и обсъдихме с руската страна през последните месеци е достатъчен факт за сериозното място, което България има в световния ??нтернет. Тя е израз не само на разбирането за историческото значение на кирилицата в световната култура, но и на факта, че чрез България тя стана и официална азбука в Европейския съюз. ??зпращайки писмото до президента на ICANN и мой приятел д-р Пол Туми, ДА??ТС изразява не само желанието, но и готовността на страната ни да постави в картата на ??нтернет първите домейни на кирилица”, заяви Пламен Вачков. “Няма нищо по-нормално от това предложеното име да бъде кодът на страната, който е придобил достатъчно гражданственост в страната. Внедряването на ??нтернет-имена на азбуки, различни от латинската, е следващата голяма стъпка в развитието на Световната мрежа, която ще позволи на милиони хора, неползващи английски език, да имат по-лесен достъп до ??нтернет.”

ДА??ТС ще организира през септември 2008 г. среща в София, на която ще бъдат поканени
всички държави използващи кирилица – Беларус, България, Казахстан, Киргизстан, Македония, Монголия, Русия, Сърбия, Таджикистан, Узбекистан, Украйна, по време на която ще се обсъждат ре??ения по разпределението на кодовете на ??нтернет-имената за нуждите на страните, използващи кирилица.

София, 23 Юни 2008 г.
Държавна агенция за информационни технологии и съобщения
Отдел „Връзки с обществеността”
тел. 949 23 68

This entry was posted in на български. Bookmark the permalink.

6 Responses to България поиска домейн ".бг" на кирилица

  1. Pingback: България поиска домейн .бг на кирилица

  2. Pingback: ICANN парцелира ??нтернет | yovko in a nutshell

  3. Pingback: Аман от ICANN

  4. Pingback: ICANN парцелира ??нтернет : Блогография

  5. Pingback: ICANN парцелира ??нтернет « yovko in a nutshell

  6. Pingback: ICANN парцелира ??нтернет » yovko in a nutshell

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.