Домейни на български? Да, но не сега.

Напоследък се появиха няколко съобщения по медиите, че вече можело човек да си регистрира име на български език в ??нтернет. ??ме от типа “иван.бг” или правителство.инфо.

Сайтът, на който се съобщава тази “новина” е на сдружение “Унинет”, за което не е известно много, освен написаното на уеб сайта им.

Проблемът е, че на сайта им пи??е и други неща, които не са съвсем верни. Например:

Сдружение УН??НЕТ кандидатства пред ICANN, за да получи правата на регистър за ??нтернет областите .бг, .инфо и .име. Процедурата ще започне през 2008г. и важи за всички държави, които употребяват азбука, различна от латиницата.

Каква е истината? Никой не може да кандидатства в момента пред ICANN, защото все още няма процедура, политика, по която това да се извър??и.

Съгласно публикация на един от инициаторите на сдружение Унинет, Григор Гачев,

Финансовата страна на нещата е проста – домейнът струва 12 лева годи??но с ДДС; почти цялата сума отива за i-DNS. Първоначално бяхме ре??или това да е цена “като за експериментално нещо” – и да се провалим, клиентите ни няма да загубят кой знае какво. Все повече обаче обмисляме възможността цената да се запази дори ако бъдем утвърдени официално; ако интересът към домейните е достатъчно голям, вероятно ще смогнем да издържаме необходимата инфраструктура и при тази цена.

Регистрацията на имена е сериозен бизнес, който изисква сериозни инвестиции и висока степен на надеждност, които не се постигат с преотстъпване на близо 100 % от сумата на сингапурска фирма. Това, че “Унинет” са мислили, че могат да се провалят е добре, но не е ясно защо не са го обяснили по-добре на сайта си.

Ето какво пи??е там в страницата “За Унинет”:

Сдружение Унинет предлага услугата “регистрация на домейни в областите .бг, .инфо и .име”, които са временно активни само в мрежите на на??ите партньори.
Сдружение Унинет ще подаде кандидатура пред ICANN, за да може да получи официален статут на регистър за избраните TLD – .бг, .инфо и .име през 2008г. Повече информация относно развитието на IDN TLD можете да намерите на сайта на ICANN.

Но пък в страницата “Често задавани въпроси” пи??е нещо различно:

Как да получа достъп до домейните на кирилица преди одобрението на ICANN?
За да можете да имате достъп до ??нтернет домейните на кирилица преди одобрението им, трябва да отговаряте на поне едно от следните условия: (1) да получавате достъп до ??нтернет през мрежата на някого от на??ите партньори; (2) да сте клиент на един от партньорите на I-DNS; или (3) да имате възможност да настройте компютъра си за достъп през на??ите DNS сървъри.
Нуждата от допълнителни настройки ще отпадне след официалното одобрение на домейните от ICANN през 2008г.

Т.е. признава се, че домейните не са одобрени. Твърди, се че ЩЕ бъдат одобрени през 2008 г. Две твърдения, едното от които е подвеждащо, а другото – несигурно.

Григор твърди в статията си:

Технически нещата все още са експериментални. ICANN все още не са признали кирилските TLD официално (освен създадения пробен домейн на руски, но той според мен не се брои.) – действаме едно към едно на своя глава. Реализирали сме нещата чрез master root server-а на i-DNS, и няколко вторични резолвери, които сме аранжирали и наели както сме успели. Подали сме съответните документи пред ICANN, и мисля, че имаме добри ??ансове да успеем, и да направим нещата официални.
Всъщност сме заявили не само .бг домейна. В ICANN се оказа, че руснаците вече са заявили .ком, .нет, .орг, .имя и т.н. Нямахме проблем да поискаме и .име – мисля, че от пи??ещите с кирилица езици само ние използваме тази дума. За .инфо също засега сме се преборили. Така че всъщност предлагаме не един, а три кирилски домейна

Няколко твърдения бият на очи. Признава се, че кирилски домейни няма и че Унинет действа на своя глава (но на сайта на Унинет човек може да остане с впечатление, че нещата с ICANN са вече ре??ени). Твърди се, че са подадени съответни документи пред ICANN, но без да са посочени правилата, по които е станало това подаване. На страницата на ICANN за кореспонденция не се вижда да са получени такива документи. Твърди се, че Унинет има добри ??ансове да успее, но не е ясно как точно ще стане, но пък се признава, че нещата са неофициални.
?? накрая се казва “руснаците са заявили” определени домейни, което също не е достатъчно точно. Може би има руска фирма, която прави подобни експерименти като Унинет, но те също са домейни, които съществуват само в рамките на сървърите и компютрите, на които има инсталиран специализиран софтуер, а не са общоприети домейни.

??зобщо, съветът към потребителите е: внимавайте какво регистрирате и каква фирма ви предлага услугата. Ако изглежда прекалено примамлива, може би е направена така, че да ви “хване”. Т.е. рискът си е за ва??а сметка, а не за сметка на този, който ви прибира парите и ви обещава услуга.

А, и още нещо. Никой не може да попречи на Унинет да кандидатства – след време! – за поддържане на домейни, вкл. и на кирилица. Вкл. и “.бг”. Но никой не може да гарантира, че именно Унинет ще спечели правото да бъде регистър. ?? никой не може да гарантира (а аз мога да се обзаложа), че ще има “.инфо”. Дори и за “.име” имам съмнения, защото прилича много на гръцката азбука, но това е друга тема.

Йовко е писал също – вижте в коментарите по-долу.

This entry was posted in на български. Bookmark the permalink.

4 Responses to Домейни на български? Да, но не сега.

 1. Pingback: yovko in a nutshell » Домейни на български? Не, благодаря!

 2. ??лия says:

  Здравей Вени,
  не съм съгласен, че българските домейни са наистина “само в рамките на сървърите и компютрите”. Те и официалните са така. 🙂 Въпросът е доколко са общоприети, и ще станат ли по-приети.
  Руската фирма, за която говори??, е Regtime, и още преди 7 години е заявила намерението си да администрира зоните .ру , .ком, .нет и .орг. Мисля, че даже ти ги бе??е подкрепил открито, и им бе??е обещал “координация на действията”. Твърди се, че на срещата с техни представители си казвал, че при налични достатъчно силни аргументи и подкрепа от руското ??нтернет общество, домейнът .ру има ??анс да се появи в спикъка с рускоезични TLD. (Затова и мисля, че все пак може би ще има .ру. 🙂 )
  В Китай регистрацията на домейни на китайски се извър??ва от техния държавен регистър CNNIC от няколко години и има голям брой регистрирани домейни. Китайските домейни не са видими в друга държава, но никой не протестира и вече са използвани от множество китайски сайтове.
  ??зраелската фирма DomainTheNet отскоро получи масова подкрепа за пускане на ??нтернет домейни на иврит и вече може да бъде закупен подобен домейн.
  Много фундаментални неща в ??нтернет са започнали, преди да са утвърдени и наложени официално. Така че единственият въпрос, който може да остане, е дали точно ние ще получим администрирането на .бг – а това вече е по-различен въпрос.

 3. ??лия,
  може и да не си съгласен с конкретната формулировка на изречението, но е факт, че в момента, в който напи??а “безмонитор.бг” на моя компютър, намиращ се в САЩ, ми излиза съобщение, че няма такъв адрес. А “пример.испытание” ми излиза*. Понеже изглежда се опитва?? да убеди?? хората, че има домейни от типа име.бг, нека да сме наясно – такива домейни има само в рамките на твоето сдружение.
  За руската фирма – може да е заявила не преди 7, а преди колкото си иска, при това каквото си иска. ?? ти така си заявил нещо. За “откритата” подкрепа – за пръв път чувам, че съм ги подкрепил “открито”. Това какво се твърди в руските медии, въз основа на информация от самите Регтайм, аз вече им писах да си оправят съобщението за медиите, защото не само не съм казвал, че има ??анс да се появи .ру, а напротив – точно за него им казах, че не виждам как може да се появи, след като такъв вече има, съществуващ е. Провери .ру.
  Очевидно и ти се доверява?? на медиите, без дори да се замисли?? дали може наистина да съм казал подобно нещо.
  ??зобщо – аргументите, които използва?? са все едно от някоя бро??ура. Моля те, замисли се малко над горния параграф, за да разбере?? колко нелепо звучат.
  Единственият въпрос изобщо не е дали ще “получите” администрирането на .бг, а са поне няколко въпроса:
  – ще има ли “.бг”
  – ще има ли открит конкурс за това кой да го поддържа (той не се получава, а се спечелва – малка разлика, но съществена)
  – ще бъде ли успе??ен експериментът с 11-те тестови домейни, който тече в момента
  – и т.н., и т.н.
  ______
  * – Ако си с версия на Microsoft Internet Explorer по-ниска от 7.0, няма да ти излезе нищо.

 4. Pingback: Ключови думи в URL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.