България стана член на РСС

България бе приета в Регионалното сдружение в областта на съобщенията (РСС) в качеството на наблюдател.Това стана по време на 38-то заседание на Съвета на ръководителите на администрациите, членуващи в РСС, което се провежда от 12 до 14 ноември в столицата на Казахстан – Астана.

Председателят на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения/ДА??ТС/ Пламен Вачков представя България на форума, както и в 12-то заседание на Координационния съвет по информатизация към РСС.В приветствие пред участниците в заседанието, Пламен Вачков отбеляза предстоящото председателство на Съвета на международния съюз по далекосъобщения и възможностите за сътрудничество в областта на телекомуникациите и информационните технологии със страните от региона.

Приемането на България в РСС бе определено от министъра на информационните технологии и съобщенията на Руската федерация Леонид Рейман, като знаково за развитието на отно??енията между страните от региона и Европейския съюз.Членове на Регионалното сдружение по съобщения са Азербайджан, Армения, Беларус, Грузия, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Русия, Таджикистан, Туркменистан, Турция, Узбекистан и Украйна, а наблюдатели са администрациите по съобщения на Латвия, Литва и Естония, Словения, както и националните оператори на Пакистанската пощенска корпорация, Дойче Телеком, Телеком Дания. Днес като наблюдател бе приета и финландската корпорация „??тела груп”.Страните-членки и наблюдателите на Регионалното сдружение по съобщения ползват тарифни и други финансови облекчения при предоставяне или транзитиране на телекомуникационни и пощенски услуги. Сътрудничеството в областта на сателитните съобщения ще допринесе за ефективното използване на позициите на геостационарните орбити, определени за България. Ще се пови??и възможността за по-тясно сътрудничество и обмяна на опит и достижения в областта на разработките на научно-техническата и развойна дейност между изследователските институти на България и страните-членки на РСС.

Освен Пламен Вачков, в Астана се намирам и аз; снимки от столицата на Казахстан можете да видите тук. Ще пи??а за посещението по-късно през седмицата, това по-горе е официалната информация от ДА??ТС.

This entry was posted in на български. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.