Прокуратурата: екшън, простотия и антисемитизъм

Десислава Иванчева (с бялата блуза) и прокурорът Иван Гешев (с очилата). Снимка: Клуб Z

Основен принцип в наказателното право е, че всеки е невинен до доказване на противното с влязла в сила присъда. А престъпник е онзи, който е извършил виновно някакво наказуемо деяние, то е било разследвано, обвинението в вкарано в съда и човекът е получил съответното наказание. Наказанието се дава от съда, а не от прокуратурата или от медиите.
Съобщавам тези основни неща, защото на горната снимка се вижда как един невинен човек е държан в продължение на часове на открито, под прицела на обективите с цел друг човек, също на снимката, да изглежда като голям борец с корупцията.
От всичко, случило се вчера в центъра на София, е ясно едно: рано или късно държавата ще бъде осъдена в Европейския съд по правата на човека и ще изплати пари на г-жа Десислава Иванчева, ако тя реши да търси справедливост там, където номерата на нашенската прокуратура* не минават и действията на репресивния апарат на държавната прокуратура се намират под истински контрол от независими съдии.
Повечето от нас не познават г-жа Иванчева, нямаме никаква представа дали е добър кмет или не, дали е добър човек или не, но познаваме номерата и действията на прокуратурата и би трябвало още като видим показните действия, камерите и светлините на прожекторите, да се сетим, че не става дума за борба с корупцията, а за нещо друго. Какво – всеки сам да си отговори.

От информацията за прокурор Иван Гешев е достатъчно да знаем само един факт: завършил е право във ВИ на МВР – София през 1994 г.

А от новата ни история трябва да си спомняме какво се случи с демонстрацията на сила и “правни познания” от страна на тогавашния министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, когато обяви от трибуната на НС едни лекари не просто за убийци, а за детеубийци: лекарите бяха оправдани, животът им бе съсипан, а Цветанов се оказа невинен…

прокурор Димитър Франтишек Петров, Иван Гешев, Пламен Георгиев и Антон Славчев от КПКОНПИ. Снимка Веселин Боришев, източник: Клуб Z

Днес пък прокуратурата демонстрира на практика, че наученото по специалността право във Висшия институт на МВР не е достатъчно, та трябва да бъде придружено с неуместни шеги, подмятания и… антисемитизъм. Убедете се сами (цитати от статията в Клуб “Z”):

Прокурор Гешев: “Този човек е със съвсем различно мислене – европейско мислене, в добрия смисъл на тази дума.”

ЗАПИТАЙТЕ СЕ: А има ли “европейско мислене” в лошия смисъл на думата?

Прокурор Гешев: “…по адрес на администрацията на “Младост” вече имало множество сигнали, включително и от предприемачи…” “…да се натискат инвеститорите да строят детски площадки или да оправят уличното осветление или озеленяване, но като им се посочва конкретна фирма изпълнител.”

ЗАПИТАЙТЕ СЕ: Ако има множество сигнали, защо са чакали до този момент от прокуратурата? Коя е конкретната фирма, защо не са част от разследването?

Прокурор Гешев: “Можехме да предполагаме само с какви цели. За мен вече няма съмнение защо са бавени с години тези преписки.”

ЗАПИТАЙТЕ СЕ: А защо тогава не са се задвижили по-рано прокурорите?

Прокурор Гешев: “Нещата все се отлагали дали заради посредници “дали защото кметицата не е в добра кондиция поради бурен нощен живот”…”

ЗАПИТАЙТЕ СЕ: Защо един човек, при това прокурор, се опитва да унижи арестуваната и изнася някакви данни (няма как да се провери дали са верни или не!), от които гражданите да си направят изводи за моралния ѝ облик?

Прокурор Гешев: “Това са много пари – могат да бъдат хвърлени, могат да бъдат изхвърлени, могат да бъдат изядени…”

ЗАПИТАЙТЕ СЕ: Има ли човек, който би изял десетки хиляди евро?!

Прокурор Гешев: “Ако бяхме я отстранили да не присъства – каквато възможност имахме, пак щяхте да ни обвините в пиар акция, а ние се борим за правата на хората. Пак щяха да кажат, че те са много добри и щеше да се намеси Световният еврейски конгрес…”

ЗАПИТАЙТЕ СЕ (както вече го стори организацията на евреите “Шалом”): Защо г-н Гешев намесва Световния еврейски конгрес в един казус, след като няма данни тази организация да се е намесвала в каквито и да е дела или разследвания? Запитайте се дали това не е проява на антисемитизъм.

Прокурор Гешев: “…Ето за това делото падна, казано в жаргонен стил, но мога да го кажа и в юридически”.

ЗАПИТАЙТЕ СЕ: Дали може да го каже в юридически и ако може, защо говори в “жаргонен стил”.

От всички действия на прокуратурата става ясно, че каквото и да се случи с кмета Иванчева, ще останат не само съмненията за всичко, свързано с това разследване, но напротив – те ще се увеличават, колкото повече говорят прокурорите.
А дали делото ще “падне” или не, това зависи от съда.
Пък колко ще ни струват тези действия на прокуратурата, ще разберем от Европейския съд по правата на човека.

 

 

__________
* – Която някои наричат “цацаратура”, за да разграничат действията на нормалните прокурори в нормалните прокуратури от действията на цацараторите в  цацаратурата. Б.а.

This entry was posted in Bulgaria, на български, общество and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.